Καιρός: Σοβαρή επιδείνωση από τα δυτικά. Πόσο θα επηρεαστεί η Ανατολική Μακεδονία [χάρτης]

Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας και σε ποιες περιοχές τα φαινόμενα θα έχουν τοπικά έντονο χαρακτήρα

Σταδιακή σοβαρή επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τα δυτικά. Κύρια χαρακτηριστικά οι βροχές, κατά τόπους ισχυρές και οι τοπικές καταιγίδες σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ανέμων και την πτώση της θερμοκρασίας ως προς τις μέγιστες τιμές.

Αναλυτική πρόγνωση για την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021

Αναμένονται αυξημένες νεφώσεις στα δυτικά και τοπικά αυξημένες νεφώσεις στα βόρεια και στα κεντρικά (εξαίρεση η Θράκη η οποία κατά βάση θα έχει αίθριο καιρό).

Τις πρωινές ώρες αναμένονται βροχές στα νησιά του Ιονίου (σχεδόν αποκλειστικά στο κεντρικό και βόρειο Ιόνιο). Επίσης, υπάρχει μικρή πιθανότητα για εκδήλωση ασθενών βροχών στην Πιερία.

Εν συνεχεία τις μεσημβρινές ώρες αναμένεται επέκταση των φαινομένων στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά και στα δυτικότερα τμήματα της Δυτικής Μακεδονίας. Τα φαινόμενα σταδιακά μετά τις μεσημβρινές ώρες θα αποκτούν όλο και πιο ισχυρό και γενικευμένο χαρακτήρα, ενώ θα εκδηλώνονται και καταιγίδες. Πιθανότητα για εκδήλωση τοπικά ισχυρών φαινομένων με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εντοπίζονται στο Ιόνιο (σχεδόν αποκλειστικά στο Βόρειο Ιόνιο) και στις περιοχές κοντά στα παράκτια της Ηπείρου.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές με εξαίρεση τα νότια όπου θα παραμείνει κατά βάση αμετάβλητη.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί 5-6 μποφόρ στο Ιόνιο (τοπικά 7 μποφόρ στο Βόρειο Ιόνιο), ενώ στο Αιγαίο βορειανατολικοί 4-6 μποφόρ (στο Βόρειο Αιγαίο ασθενείς από μεταβλητές διευθύνσεις).

Αναλυτική πρόγνωση για την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Μέσα στη νύχτα και τις πρωινές ώρες αναμένεται σταδιακή επέκταση των φαινομένων ανατολικότερα και έτσι φαινόμενα θα επηρεάζουν μέχρι τις πρωινές ώρες το σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας, την δυτική-βορειοδυτική Θεσσαλία και περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης κατά τις νυχτερινές-πρωινές ώρες αναμένονται τοπικές καταιγίδες και τοπικά ισχυρά φαινόμενα (δείτε τις περιοχές που απεικονίζονται στον χάρτη), ενώ υπάρχει πιθανότητα τοπικά (κυρίως σε περιοχές του Ιονίου) τα ισχυρά φαινόμενα να έχουν μεγάλη διάρκεια και συνιστάται προσοχή στις εν λόγω περιοχές.

Μετά τις πρωινές ώρες και μέσα στην ημέρα αναμένεται σταδιακή επέκταση των φαινομένων ανατολικότερα (στις περιοχές αυτές η δυναμική τους θα είναι πολύ μικρότερη περισσότερα στον χάρτη), ενώ και στις υπόλοιπες περιοχές που ήδη επηρεάζονταν μετά τις πρωινές ώρες τα φαινόμενα θα αποκτήσουν πιο φθινοπωρινό χαρακτήρα και τα ισχυρά φαινόμενα θα αποκτήσουν πιο τοπικό χαρακτήρα, χωρίς όμως να σταματήσουν.

Οι νεφώσεις θα είναι αυξημένες καθ’ όλη την διάρκεια της μέρας στο σύνολο του ηπειρωτικού κορμού, ενώ στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο ο καιρός θα είναι κατά βάση αίθριος.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της στα δυτικά, στα κεντρικά και στα βόρεια, ενώ στα υπόλοιπα θα σημειώσει μικρή άνοδο. Στα κεντρικά και τα βόρεια θα κυμανθεί στους 19-24 βαθμούς Κελσίου, στη νότια νησιωτική χώρα στους 25-29 βαθμούς Κελσίου και στις υπόλοιπες περιοχές στους 24-26 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4-6 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 2-4 μποφόρ (στο Βόρειο Αιγαίο μέχρι 5).

Περισσότερες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τον καιρό στην Καβάλα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Meteokav εδώ.

*Πηγή: northmeteo.gr