Καβάλα: Συνεχίζεται ο… λονδρέζικος καιρός. Πότε θα είναι πιο έντονα τα φαινόμενα [χάρτες]

Θα συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις και τις επόμενες μέρες-Χωρίς αξιόλογη μεταβολή η θερμοκρασία-Αναλυτική πρόγνωση για την Κυριακή 10 και τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Η κακοκαιρία συνεχίζεται στη χώρα μας και θα επηρεάσει σχεδόν το σύνολο του ηπειρωτικού κορμού μέσα στο επόμενο διήμερο, ενώ θερμοκρασιακά φαίνεται να επιμένει το άκρως φθινοπωρινό σκηνικό.

Να τονισθεί ότι ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε περιοχές του Πηλίου, στην Πιερία-Ημαθία και τοπικά στα δυτικά της χώρας, καθώς τα μεγάλα ύψη βροχής τα οποία αναμένονται, σε συνδυασμό με τη βροχή που έχει ήδη πέσει, ίσως δημιουργήσουν προβλήματα, ενώ στην Ανατολική Μακεδονία και στην Καβάλα ο βροχερός καιρός θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα, με τα φαινόμενα να είναι εντονότερα τη Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021 (βλ. το παρακάτω μετεώγραμμα).

Πρόγνωση για την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

Οι νεφώσεις θα είναι αυξημένες στο σύνολο του ηπειρωτικού κορμού, στο Ιόνιο και στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, ενώ στο ανατολικό και νότιο Αιγαίο ο καιρός θα είναι κατά βάση αίθριος.

Από άποψη φαινομένων, το πρώτο μισό της ημέρας (μέχρι τις 12:00 περίπου) αναμένονται βροχοπτώσεις και μεμονωμένες καταιγίδες στο Ιόνιο (τοπικά ισχυρά φαινόμενα), βροχές στην Ήπειρο (κυρίως γύρω από τα παράκτια), στη Δυτική Στερεά και Δυτική Πελοπόννησο (τοπικά ισχυρά φαινόμενα σε αυτές τις 2 περιοχές), στη Θεσσαλία κατά βάση ασθενείς βροχές (εξαίρεση η Δυτική Θεσσαλία και η Μαγνησία όπου αναμένονται βροχές μέτριας έντασης, ενώ στο Πήλιο αναμένονται ισχυρά φαινόμενα). Αναμένονται ασθενείς τοπικές βροχές στη Δυτική Μακεδονία, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία αναμένονται βροχές ασθενούς-μέτριας έντασης στους Νομούς Πιερίας και Ημαθίας (τοπικά ισχυρά φαινόμενα), Πέλλας, Κιλκίς, στο δυτικό κομμάτι του Νομού Θεσσαλονίκης και τοπικά στον Νομό Σερρών. Τέλος, υπάρχει πιθανότητα για τοπικά ασθενή φαινόμενα στην Ανατολική Μακεδονία.

Στο 2ο μισό της ημέρας τα φαινόμενα θα επεκταθούν σχεδόν στο σύνολο του ηπειρωτικού κορμού με εξαίρεση η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, τον Νομό Σερρών και ένα μεγάλο κομμάτι του Νομού Θεσσαλονίκης (κυρίως από την πόλη και ανατολικότερα γενικά στον Νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται τοπικά φαινόμενα). Γενικότερα, αναμένονται βροχές μέτριας έντασης με τοπικά έντονα φαινόμενα και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι μεγαλύτερες πιθανότητες για έντονα φαινόμενα εντοπίζονται στο Ιόνιο, στη δυτική Πελοπόννησο και Στερεά, στην Πέλλα και στην Ημαθία, καθώς και στη Μαγνησία (ιδίως στην περιοχή του Πηλίου όπου χρειάζεται τεράστια προσοχή).

H θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 11 έως 20°C στα βόρεια, από 13 έως 18°C στα κεντρικά, από 14 έως 21°C στα δυτικά, από 13 έως 24°C στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, από 16 έως 22°C στο βόρειο Αιγαίο και από 18 έως 24°C στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί-δυτικοί στο Ιόνιο 3-5 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο από ανατολικές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ.

Πρόγνωση για τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Οι νεφώσεις θα είναι αυξημένες στο σύνολο της χώρας, με εξαίρεση περιοχές του νότιου Αιγαίου και στα δυτικά τμήματα μετά το μεσημέρι.

Από άποψη φαινομένων το πρώτο μισό της μέρας μέχρι το ξημέρωμα η κατάσταση θα είναι παρόμοια με το δεύτερο μισό της Κυριακής. Μετά το ξημέρωμα ο καιρός θα αρχίσει να παρουσιάζει σταδιακή βελτίωση από τα δυτικά, ενώ ταυτόχρονα στη Βόρεια Ελλάδα τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα. Έτσι, θα επηρεαστούν μετά το ξημέρωμα τα ανατολικότερα τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας και η Ανατολική Μακεδονία, όπου τα φαινόμενα τοπικά θα έχουν έντονο χαρακτήρα κυρίως σε περιοχές γύρω από τον Θερμαϊκό και τον Στρυμωνικό κόλπο. Τα φαινόμενα στις περιοχές αυτές δε θα έχουν μεγάλη διάρκεια.

Kατά το δεύτερο μισό της ημέρας τα φαινόμενα γρήγορα θα επεκταθούν στη Θράκη (τοπικά έντονα φαινόμενα στην Ξάνθη και ίσως και σε περιοχές του Έβρου) και στο Βόρειο Αιγαίο (ασθενή φαινόμενα εκεί), όπου στις περιοχές αυτές δε θα έχουν μεγάλη διάρκεια. Στην υπόλοιπη χώρα η βελτίωση του καιρού από δυτικά θα συνεχιστεί σταδιακά, ωστόσο τοπικά φαινόμενα θα συνεχιστούν στον ηπειρωτικό κορμό, κυρίως στη Στερεά, σε περιοχές γύρω από την οροσειρά της Πίνδου και στα δυτικά. Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες της ημέρας ο καιρός θα παρουσιάσει νέα επιδείνωση στο Ιόνιο, στη δυτική Στερεά-Πελοπόννησο, στην ανατολική Θεσσαλία, καθώς και στην Πιερία-Ημαθία.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί από 8 έως 16°C στα βόρεια, από 11 έως 15°C στα κεντρικά, από 12 έως 23°C στα δυτικά, από 12 έως 23°C στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, από 15 έως 22°C στο βόρειο Αιγαίο και από 17 έως 26°C στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα είναι ασθενείς από δυτικές διευθύνσεις, ενώ στο Αιγαίο από ανατολικές διευθύνσεις 2-4 μποφόρ στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο και από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις 2-4 μποφόρ στο Νότιο Αιγαίο.

Περισσότερες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τον καιρό στην Καβάλα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Meteokav εδώ.

*Πηγή: northmeteo.gr