Καβάλα: Η κακοκαιρία «Μπάλλος» σε αριθμούς [πίνακας]

Τι ποσοστά βροχής κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Meteokav στον Νομό Καβάλας και στη Θάσο-Πού έπεσε το περισσότερο νερό

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» έφτασε στο τέλος της αφήνοντας πίσω της αρκετά ύψη βροχόπτωσης στον Νομό Καβάλας, αλλά και στο νησί της Θάσου.

Κύριο χαρακτηριστικό, όπως άλλωστε δείχνουν και τα νούμερα τα οποία παρουσιάζει η ομάδα του Meteokav συλλέγοντας στοιχεία από τους μετεωρολογικούς σταθμούς (βλ. παρακάτω πίνακα) ήταν οι ισχυρές βροχοπτώσεις μεγάλης διάρκειας, αλλά και σημαντικότατης έντασης κατά τόπους. Η περιοχή μας ήταν μία από τις αρκετές που επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από το συγκεκριμένο βαρομετρικό χαμηλό, ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τελική κατανομή του υετού και οι διαφορές που υπήρξαν από περιοχή σε περιοχή.

Η πλειοψηφία των επαγγελματικών μετεωρολογικών σταθμών μέτρησε συνολικά πάνω από 100 mm υετού για το τριήμερο Πέμπτη 14/10 έως το Σάββατο 16/10, ένα νούμερο που ουσιαστικά αποτελεί περίπου το 1/5 με 1/6 της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης για την περιοχή μας και ενδεχομένως το μέσο μηνιαίο ύψος βροχόπτωσης για τον μήνα Οκτώβριο!

Παρατηρούμε φυσικά τα 287 χιλιοστά (ή αλλιώς 287 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο) στο Παλαιοχώρι του Δήμου Παγγαίου εκ των οποίων τα 135 mm έπεσαν σε ένα μόλις 24ωρο, που αποτελεί τιμή ρεκόρ από τη λειτουργία του σταθμού το 2009.

Η εξήγηση είναι ότι το Παλαιοχώρι βρίσκεται στην ανατολική-βορειοανατολική μεριά του Παγγαίου που λειτουργεί προσήνεμα στους ανατολικούς-βορειοανατολικούς ανέμους οι οποίοι επικράτησαν στο μεγαλύτερο μέρος της κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα τα φαινόμενα να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, αλλά και ένταση.

Για τον ίδιο λόγο βλέπουμε επίσης μεγάλο ύψος υετού στον Λιμένα της Θάσου που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού.

Παράλληλα, παρατηρούμε ότι στο Κοκκινοχώρι που βρίσκεται στην νοτιοδυτική μεριά του Παγγαίου και επομένως υπήνεμη στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ύψος βροχόπτωσης είναι σημαντικά λιγότερο για τον λόγο ότι οι ανατολικοί-βορειοανατολικοί άνεμοι που έπνεαν κατά περιόδους λειτούργησαν με καταβατικό τρόπο στην εν λόγω περιοχή.

Αντίστοιχα και στην Καβάλα στην 2η φάση της κακοκαιρίας την Παρασκευή εξαιτίας των ανατολικών-βορειοανατολικών ανέμων, ο υετός ήταν σημαντικά λιγότερος σε σχέση με τα δυτικά τμήματα τουλάχιστον μέχρι αργά το βράδυ, όπου μετά την κίνηση του χαμηλού ανατολικότερα είχαμε στροφή των ανέμων και εν τέλει επηρεάστηκε και η πόλη ως ένα βαθμό από έντονες βροχοπτώσεις μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, όπου και είχαμε τη σταδιακή αποκλιμάκωση των φαινομένων.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία στον παρακάτω πίνακα