Σωματείο Εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας: Τον αγώνα θα τον δώσουμε μέχρι τέλος, ό,τι και αν χρειαστεί…

Οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν την Energean για «παραπληροφόρηση» και επικαλούνται για άλλη μια φορά την ασφάλεια των εγκαταστάσεων του «Σίγμα» την οποία εγγυούνται οι ίδιοι μέσω της «περιφρούρησης»

Κλιμακώνεται η ένταση στα Πετρέλαια της Καβάλας, ένταση που υπάρχει εδώ και μήνες, από τότε που η Energean ανακοίνωσε το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του Πρίνου και το παράλληλο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου στο οποίο οι συνδικαλιστές αντέδρασαν έντονα από την πρώτη στιγμή.

Τα 24ωρα που ακολούθησαν την «έξοδο» του Γενικού Διευθυντή της Energean στην Καβάλα Βαγγέλη Παππά και του Διευθυντή των Εγκαταστάσεων Κώστα Ιωαννίδη –λόγω… συνταξιοδότησης κατά την εταιρία, λόγω… απόλυσης κατά το Σωματείο– πυροδότησαν έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών με «αιχμή» την ασφάλεια των χερσαίων εγκαταστάσεων.

Την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021, σε συνέχεια της καταγγελίας της Energean για «αντάρτικο» στον Πρίνο [διαβάστε περισσότερα εδώ] η εταιρία γνωστοποίησε ότι οι συνδικαλιστές «μπλόκαραν» ακόμα και την πρόσληψη νέων στελεχών στην εταιρία, στελεχών που είχαν επιλεγεί επί ημερών Παππά-Ιωαννίδη [διαβάστε την ανακοίνωση της εταιρίας πατώντας εδώ].

Το Σωματείο Εργαζομένων Καβάλα Oil «Το Βαρέλι» εξέδωσε σήμερα μία μακροσκελή ανακοίνωση «απαντώντας» στις καταγγελίες της Energean, παραθέτοντας τις θέσεις των συνδικαλιστών για τη λειτουργία του εργοστασίου και θέτοντας, για μια ακόμη φορά, στο επίκεντρο την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Σωματείου των Εργαζομένων στα Πετρέλαια της Καβάλας.

Η Energean είναι πρώτη στην παραπληροφόρηση και τελευταία στην ασφάλεια λειτουργίας

Θυμηδία μας προκαλούν τα επικοινωνιακά παιχνίδια της Energean και μας θυμίζουν την παροιμία «απ’ έξω κούκλα, από μέσα πανούκλα»…. Αντί ως οφείλει να φροντίζει για την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων, προς όφελος των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας, ενδιαφέρεται μόνο για την δημιουργία μιας πλασματικής εικόνας της. Εμείς όμως γνωρίζουμε πολύ καλά και το πώς λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια και τι εκπτώσεις έχουν γίνει σε όλους τους τομείς και κυρίως γνωρίζουμε τι επιδιώκει.

Όσα δελτία τύπου και αν στείλει άνευ λόγου και αιτίας και όσο και αν προσπαθεί να παραποιήσει την αλήθεια συκοφαντώντας τους εργαζόμενους και το Σωματείο η κοινωνία της Καβάλας γνωρίζει ποιος είναι με το μέρος της και ποιος είναι απέναντι της.

Η κοινωνία της Καβάλας γνωρίζει ότι η Energean αρχές Αυγούστου έδιωξε εργαζόμενους και δεν προχώρησε εγκαίρως σε νέες προσλήψεις, παρά τους υπάρχοντες κανόνες ασφαλείας που επιβάλουν την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.

Η κοινωνία της Καβάλας γνωρίζει ότι η Energean, με σκοπό το μεγαλύτερο κέρδος, ανάγκασε τους εργαζόμενους επί μήνες να δουλεύουν δωδεκάωρα και τους έφτασε στα όρια της κατάρρευσης –σωματικής και ψυχολογικής– αδιαφορώντας για τους κινδύνους που ενέχει αυτό για την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων. Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν διαφύγει αέρια ή υγροί ρύποι στο περιβάλλον οφείλεται αποκλειστικά στην αυτοθυσία και στην υπευθυνότητα των εργαζομένων.

Η κοινωνία της Καβάλας γνωρίζει ότι η εταιρία ψεύδεται όταν κατηγορεί το Σωματείο ότι έχει καταλάβει το εργοστάσιο και ότι στην πραγματικότητα εμείς με τη συνεχή παρουσία μας στο χώρο έξω από την πύλη διασφαλίζουμε το δικαίωμα των συμπολιτών μας να κοιμούνται ήσυχοι.

Η κοινωνία της Καβάλας γνωρίζει ότι η εταιρία ψεύδεται όταν διαμαρτύρεται για δήθεν κατάληψη ενώ από τις αρχές Αυγούστου έως και σήμερα δεν έχει διακοπεί ή έστω καθυστερήσει καμία διαδικασία. Πραγματοποιήθηκε η φόρτωση πετρελαίου, έγινε η γενική συντήρηση των εγκαταστάσεων και προετοιμάζεται η επεξεργασία του αποθηκευμένου στα δοχεία των χερσαίων εγκαταστάσεων πετρελαίου. Για ποια κατάληψη αλήθεια μιλάει όταν όλα γίνονται σύμφωνα με το πρόγραμμα και όταν οι εντολές τις ακολουθήθηκαν κατά γράμμα.

Η κοινωνία της Καβάλας γνωρίζει ότι η εταιρία αρέσκεται να ξεζουμίζει κάθε στέλεχος, κάθε εργαζόμενο και μετά να τον πετά στα σκουπίδια.

Η κοινωνία της Καβάλας γνωρίζει ότι η εταιρία δεν δίστασε να παίξει, για μια ακόμη φορά, με τη ζωή των εργαζομένων, όταν χωρίς καμία προειδοποίηση σταμάτησε βίαια την τροφοδοσία φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις, με την βοήθεια του «μεγάλου συνεταίρου της» γενικό Διευθυντή του Λαυρεντιάδη, στον οποίο παραχώρησε τον αποκλειστικό χειρισμό της βάνας του αερίου. Το ότι δεν συνέβη ατύχημα, μετά την εγκληματική αυτή ενέργεια, οφείλεται αποκλειστικά στους έμπειρους και εξειδικευμένους εργαζόμενους, οι οποίοι καταβάλλοντας τεράστια προσπάθεια στάθηκαν θεματοφύλακες της ασφαλούς λειτουργίας του εργοστασίου και κατάφεραν να το επανατροφοδοτήσουν με αέριο από άλλες πηγές..

Η κοινωνία της Καβάλας όμως έχει να μάθει πολλά ακόμη…

Θα μάθει ότι οι κενές οργανικές θέσεις αυτή τη στιγμή στο εργοστάσιο είναι 13 και ότι αν δεν καλυφθούν άμεσα με έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό υπάρχει σοβαρός και επικείμενος κίνδυνος ατυχήματος. Εδώ και 6 μήνες ζητάμε να καλυφθούν τα κενά και η εταιρία αρνείται. Η απέλπιδα προσπάθεια της εργοδοσίας να παρουσιάσει ότι δήθεν έκανε 4 προσλήψεις και εμείς δεν αφήσαμε τους συναδέλφους μας να προσέλθουν στην εργασία τους δεν θα πείσει κανέναν.

Θα μάθει ότι η Energean δεν είναι τίποτα άλλο εκτός από ψεύτικες εξαγγελίες, συνεχή αποπροσανατολιστικά δελτία τύπου και επίδειξη οικονομικής και πολιτικής δύναμης. Είναι μία «φούσκα» που θα σκάσει!

Και η Energean όμως έχει να μάθει ακόμη πολλά…

Θα μάθει ότι εμάς δεν μας φοβίζει τίποτε και δεν μας λυγίζουν οι προσχηματικές απολύσεις, οι απειλές και οι εκφοβισμοί. Αντιθέτως όλα αυτά μας συσπειρώνουν περισσότερο και μας αποδεικνύουν ότι υπάρχει ένας μόνο δρόμος, ο δρόμος του αγώνα, ενός αγώνα που θα τον δώσουμε μέχρι τέλος, ό,τι και αν χρειαστεί…

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΔΟΥΛΟΙ