ΕΔΕΥ: Να μην ξεκινήσει η παραγωγή στον Πρίνο ώσπου η Energean εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων

Η επιστολή που έλαβε η διοίκηση της Εταιρίας από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων η οποία είναι η εποπτεύουσα ελεγκτική Αρχή για τον Πρίνο

Την εντολή να μην ξεκινήσει οποιαδήποτε παραγωγική διαδικασία στον Πρίνο έδωσε η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων προς την Energean που είναι ο νόμιμος διαχειριστής των εγκαταστάσεων και των αποθεμάτων υδρογονανθράκων του Ελληνικού Δημοσίου στον Κόλπο της Καβάλας.

Συγκεκριμένα, με επιστολή της προς την Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλο της εταιρείας στην Ελλάδα, η εποπτεύουσα Αρχή αναφέρει ότι η παραγωγή καθώς και κάθε λειτουργία που μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κινδύνου δεν θα πρέπει να ξεκινήσει μέχρις ότου η Energean εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων. Ως απαραίτητη επίσης προϋπόθεση για την επανέναρξη αναφέρεται από την Αρχή η μετάβαση κλιμακίου της για έλεγχο στις εξέδρες, με τη συνοδεία εκπροσώπων της εταιρείας.

Επιπλέον η Αρχή αναφέρεται και στο πρόβλημα της αποκοπής της επικοινωνίας μεταξύ των χερσαίων εγκαταστάσεων και της θαλάσσιας εξέδρας Δέλτα. Υπενθυμίζεται ότι η Energean έστειλε την Δευτέρα 8 Νοεμβρίου εξειδικευμένο τεχνικό προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, στον οποίο όμως μέλη του Σωματείου δεν επέτρεψαν την μετάβαση στην εξέδρα.

Τέλος η ΕΔΕΥ καθιστά σαφές προς την Energean ότι η εταιρεία, ως κάτοχος των αδειών του Πρίνου, παραμένει η αποκλειστικά υπεύθυνη για την ασφάλεια εργαζομένων, εγκαταστάσεων, ενώ ζητεί από την εταιρεία να προβεί στις απαραίτητες για τη διασφάλιση της ασφάλειας ενέργειες, κρατώντας συνεχώς ενήμερη την Αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι η Energean έχει δώσει σαφέστατες εντολές για μη επανέναρξη της παραγωγής και της λειτουργίας των εγκαταστάσεων μετά το shut down που είχε πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο για λόγους συντήρησης, έως ότου λυθεί η κατάληψη των εγκαταστάσεων από μέλη του Σωματείου, δημιουργηθούν συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας, ολοκληρωθούν οι απαιτούμενοι τεχνικοί έλεγχοι και επιτραπεί στη διοίκηση του Πρίνου να μεταβεί στα γραφεία της και να διοικήσει.

Η παράβαση των εντολών της διοίκησης και η παραβίαση των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου ήταν ο λόγος της κατάθεσης μηνύσεων κατά τεσσάρων εργαζομένων που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ποινικά αδικήματα. Δύο εξ αυτών έχουν ήδη απολυθεί, ενώ για τους άλλους δύο που φέρουν την συνδικαλιστική ιδιότητα έχει ξεκινήσει η προβλεπόμενη πειθαρχική διαδικασία.

Η Energean καλεί έστω και τώρα το Σωματείο να σταματήσει την παράνομη κατάληψη των εγκαταστάσεων που στην εταιρεία στοιχίζει σε έσοδα κρίσιμα για το παρόν και το μέλλον του Πρίνου, σε απλούς εργαζόμενους τη δουλειά τους, ενώ δημιουργεί συνθήκες ανησυχίας για θέματα ασφαλείας στην τοπική κοινωνία της Καβάλας.