Κρίση στα Πετρέλαια Καβάλας: Άλλα 15,5 εκατ. ευρώ έβαλε η Energean για τη «μαύρη τρύπα»

Τι δείχνουν οι λογιστικές καταστάσεις που έστειλε η εταιρία στο Σωματείο – Ακόμη πιο δύσκολη η συνέχεια όσο ο Πρίνος δεν λειτουργεί

Ακόμη 15,5 εκατ. ευρώ αναγκάστηκε να βάλει ο όμιλος της Energean στο πρώτο εξάμηνο στην εγχώρια «μαύρη τρύπα» προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί η δραστηριότητα, η οποία πλέον έχει ανασταλεί λόγω της γνωστής κινητοποίησης του Σωματείου και της ιδιότυπης κατάληψης –περιφρούρησης ασφαλούς λειτουργίας, κατά το Σωματείο– που έχει ως στόχο να μην μπει η νέα διοίκηση του Πρίνου στις εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 15,5 εκατ. ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορούν τον Πρίνο, καταγράφονται στις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις της ελληνικής θυγατρικής που απέστειλε την Κυριακή η εταιρεία στο Σωματείο, έπειτα από το νέο αίτημα που υπέβαλε το τελευταίο για την αποστολή όσο πιο επικαιροποιημένων στοιχείων γίνεται για την κατάσταση στον Πρίνο ενόψει της  συνάντησης της Δευτέρας 29 Νοεμβρίου 2021 που έχει ως θέμα τη διαβούλευση για το πρόγραμμα διαθεσιμοτήτων που έχει εκπονήσει η εταιρία.

Το τελικό αποτέλεσμα του 6μήνου είναι νέες ζημιές ύψους 6 εκατ. ευρώ και, προφανώς, το κλείσιμο της χρονιάς αναμένεται ακόμη πιο δύσκολο αφού στο πρώτο εξάμηνο υπήρχε παραγωγή, άρα και έσοδα, ενώ στη συνέχεια και από τον Οκτώβριο η παραγωγή διακόπηκε.

Επιπλέον, το συγκρότημα έχει επιβαρυνθεί και με τα περίπου 2 εκατ. ευρώ που στοίχισε το προγραμματισμένο shutdown, ενώ η τελευταία είσπραξη έγινε τον Σεπτέμβριο με την εκφόρτωση πετρελαίου σε τάνκερ της BP.

Σημειώνεται ότι η Energean ακόμη δεν έχει λάβει τα δάνεια των 100 εκατ. για τα οποία έχει εγκριθεί από την Κομισιόν η χορήγηση εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου. Η έγκριση είχε δοθεί με το σκεπτικό ότι η δραστηριότητα έχει πληγεί καίρια από την πανδημία και την αδυναμία εξεύρεσης χρηματοδοτήσεων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για κεφάλαια κίνησης καθώς και για την ολοκλήρωση της επένδυσης για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον.