Κρίση στα Πετρέλαια Καβάλας: Καθυστερεί το δάνειο για τον Πρίνο

Οι συσσωρευμένες ζημιές των 313 εκατ. και η συνεχιζόμενη μη λειτουργία της παραγωγής προβληματίζουν τις τράπεζες, ενώ η χρονιά... φεύγει!

Σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να βρίσκεται η υπογραφή της δανειακής σύμβασης των 90,5 εκατ. ευρώ ανάμεσα στην Energean και ιδιωτικές τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται ουσιαστικά σε συζητήσεις από τον περασμένο Μάιο όταν και «πέρασε» η σχετική ρύθμιση για την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στο προς σύναψη δάνειο, έπειτα και από το «ΟΚ» που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως προβλέπει η απόφαση της Κομισιόν, το δάνειο, μαζί με τα 9,5 εκατ. που θα δώσει απευθείας το Ελληνικό Δημόσιο με όρους μειωμένης εξασφάλισης με παράλληλη την τοποθέτηση εκπροσώπου του στο ΔΣ της ελληνικής θυγατρικής της Energean, θα χρησιμοποιηθεί ως κεφάλαιο κίνησης καθώς και για την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Έψιλον, την παραγωγή από το οποίο η εταιρία τοποθετεί περίπου έναν χρόνο μετά την επανέναρξη των εργασιών, δηλαδή στο πρώτο εξάμηνο του 2023.

Με βάση την απόφαση της Κομισιόν, το δάνειο θα πρέπει να έχει εκταμιευθεί ως το τέλος του έτους. Και εδώ, προφανώς, αρχίζουν τα δύσκολα…

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπογραφές ανάμεσα στην εταιρία και κάποια τράπεζα δεν έχουν ακόμη «πέσει», καθώς ο τραπεζικός τομέας προφανώς θέλει να είναι πλήρως διασφαλισμένος ότι μέσα στο διάστημα των επόμενο οκτώ ετών, όπως προβλέπει η απόφαση της Κομισιόν, η εταιρία θα είναι σε θέσει να έχει αποπληρώσει τον συγκεκριμένο δανεισμό. Ο προβληματισμός έγκειται τόσο στις συσσωρευμένες φορολογικές ζημιές των 313 εκατ. ευρώ που αναδεικνύουν τη δυσκολία να προκύψει κερδοφόρα δραστηριότητα από τον Πρίνο με τα μέχρι τώρα δεδομένα όσο και στο ότι τα Πετρέλαια μπαίνουν στον τρίτο συνεχόμενο μήνα χωρίς παραγωγή –άρα και χωρίς έσοδα– αρχικά λόγω του προγραμματισμένου για συντήρηση Shut Down και, στη συνέχεια, λόγω της ιδιότυπης κατάληψης των εγκαταστάσεων από το Σωματείο και την απαγόρευση στη διοίκηση του Πρίνου να εισέλθει στις εγκαταστάσεις.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι και η φετινή χρονιά για τον Πρίνο θα είναι «ζημιογόνα». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο Σωματείο η Energean στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τις διαθεσιμότητες, η ζημιά στο δεκάμηνο έχει υπερβεί τα 15 εκατ. ευρώ, ενώ ο όμιλος της Energean έχει αναγκασθεί να εισφέρει στην ελληνική θυγατρική πάνω από 28 εκατ. ευρώ προκειμένου να μη χρεοκοπήσει η τελευταία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και εν μέσω συνεχιζόμενων ανταλλαγών εξωδίκων, εκδικάζεται σήμερα Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021 στο Πρωτοδικείο Καβάλας το αίτημα του Σωματείου των Εργαζομένων για έκδοση προσωρινής διαταγής κατά του μέτρου των διαθεσιμοτήτων που έχει αποφασίσει η εταιρία.