Κρίση στα Πετρέλαια Καβάλας: Βήματα οπισθοχώρησης από το Σωματείο

Η αρνητική δικαστική απόφαση και τα ΜΑΤ «επί θύραις» άνοιξαν την πύλη, έφεραν στο εργοστάσιο τον μάνατζερ του Πρίνου και κάθισαν τους συνδικαλιστές στο τραπέζι για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης

Aνάγκα δ’ ουδέ θεοί μάχονται, κατά το γνωμικό που αποδίδεται στον Σιμωνίδη τον Κείο, το οποίο έχει επικρατήσει στις μέρες με ελαφρά διαφορετική μορφή («ανάγκα και οι θεοί πείθονται») και το οποίο βρήκε… μερική εφαρμογή στη στάση που Σωματείου των Eργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας, η οποία, χωρίς να λύνει το πρόβλημα στον Πρίνο, είναι από χτες Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021 διαφορετική σε σχέση με τη μέχρι τώρα πραγματικότητα.

Η ανάγκη, λοιπόν, είναι από τη μια, η χθεσινή αρνητική απόφαση του Πρωτοδικείου Καβάλας στο αίτημα που είχε υποβληθεί από τους νομικούς του Σωματείου για την έκδοση προσωρινής διαταγής κατά της εφαρμογής του προγράμματος διαθεσιμοτήτων που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Energean [διαβάστε περισσότερα εδώ] και από την άλλη η πρωτοφανής κινητοποίηση των ΜΑΤ έξω από το εργοστάσιο «Σίγμα» μετά την ενημέρωση της Αστυνομίας ότι η διοίκηση της εταιρίας ήταν αποφασισμένη να «μπει» στο εργοστάσιο παρά την ιδιότυπη κατάληψή του που βρίσκεται σε εξέλιξη ουσιαστικά από τις αρχές Αυγούστου [διαβάστε περισσότερα για την πολύμηνη κρίση στα Πετρέλαια Καβάλας πατώντας εδώ].

Παρά την «οχύρωση» της πιο δυναμικής ομάδας στις τάξεις του Σωματείου πίσω από την πύλη του εργοστασίου με την επιστράτευση και του οχήματος πυρασφάλειας (!) το οποίο πετούσε ανά τακτά διαστήματα νερό σε μια επίδειξη δύναμης, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις κινήθηκαν πια προς την είσοδο του εργοστασίου, το «σύνθημα» να ανοίξει η πύλη ήρθε μάλλον ως κάτι το αναπόφευκτο, έστω και αν χρειάστηκε για αυτό η παρουσία του Δήμαρχου Θεόδωρου Μουριάδη αλλά και του Βαγγέλη Παππά που πλέον λειτουργεί ως άτυπος σύμβουλος του Σωματείου –ήταν άλλωστε και την περασμένη Τρίτη παρών κατά την εκδίκαση της προσωρινής διαταγής στο Πρωτοδικείο Καβάλας και θα κατέθετε ως μάρτυρας, αν η Πρόεδρος του Δικαστηρίου ζητούσε κάτι τέτοιο.

Η δεύτερη υποχώρηση –ή και τακτικός ελιγμός, σίγουρα όμως κάτι καινούργιο σε σχέση με τη μέχρι τώρα πρακτική– έχει να κάνει με το ότι την πύλη του εργοστασίου διάβηκε ο Μαρκ Ρέιφιλντ, ο Αυστραλός μάνατζερ του Πρίνου τον οποίο η πλευρά του Σωματείου έχει περάσει γενεές δεκατέσσερις και στον οποίο μέχρι χθες η είσοδος στο εργοστάσιο ήταν απαγορευμένη [διαβάστε περισσότερα εδώ και εδώ].

Ο κ. Ρέιφιλντ, μαζί με την εν Ελλάδι μάνατζερ της εταιρίας Κατερίνα Σάρδη (η οποία νωρίτερα είχε στείλει και μια προσωπική επιστολή προς τους εργαζόμενους, ζητώντας να αποδεχθούν τη νομιμότητα αλλά και να ενταχθούν, όσοι ακόμη δεν το έχουν πράξει, στο πρόγραμμα των διαθεσιμοτήτων –διαβάστε την εδώ), τον Πάνο Μπένο και τον Άγγελο Μαστραντώνη, Οικονομικό Διευθυντή και Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού του ομίλου Energean αντιστοίχως, καθώς και τον νομικό σύμβουλο Γιάννη Χαραλαμπίδη έκατσε χθες στο τραπέζι της συζήτησης με το Σωματείο. Θα ξανακαθίσει, δε, και σήμερα με κύριο αντικείμενο το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του Πρίνου. Και σε αυτό το σημείο έγκειται και η τρίτη διαφοροποίηση της μέχρι χτες πρακτικής του Σωματείου, αφού το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε απορριφθεί συλλήβδην ως… «κατάπτυστο»!

Η συνέχεια, λοιπόν, σήμερα και πάλι στο εργοστάσιο όπου αναμένεται και πάλι αστυνομική δύναμη να είναι παρούσα αλλά μάλλον όχι τα ΜΑΤ. Τώρα, για το ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα, αυτό είναι δύσκολο να το προβλέψει κανείς. Για τη διοίκηση είναι αυτονόητο ότι η κατάληψη θα πρέπει να λυθεί άμεσα, ώστε να δρομολογηθεί η επανέναρξη της παραγωγικής δραστηριότητας μέσα σε ασφαλείς συνθήκες και να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία. Για το Σωματείο, η διάλυση της «Ομάδας Περιφρούρησης Ασφαλούς Λειτουργίας» δεν φαίνεται να εξετάζεται ως προοπτική, καθώς θα εκληφθεί ως τελική ήττα.

Κοντολογίς, η εισβολή που δεν έγινε χτες από τα ΜΑΤ κάθε άλλο μπορεί να αποκλειστεί στο κοντινό μέλλον. Οψόμεθα…