Κρίση στα Πετρέλαια Καβάλας: Ανακοινώσεις στήριξης του Σωματείου Εργαζομένων και του «δίκαιου αγώνα» τους

ΚΚΕ, ΠΟΕ και ΟΕΧΒΕ στο πλευρό των συνδικαλιστών του Πρίνου

3ανακοινώσεις υπέρ του Σωματείου Εργαζομένων στην Καβάλα Oil «Το Βαρέλι» εξεδόθησαν στον απόηχο των «επεισοδίων» της περασμένης Πέμπτης 9 Δεκεμβρίου 2021 μπροστά από την πύλη των χερσαίων εγκαταστάσεων της Energean στην Καβάλα.

Συγκεκριμένα, η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας και η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικών Βιομηχανιών Ελλάδας στηρίζουν τους συνδικαλιστές του Πρίνου στην «κόντρα» τους με την εταιρία.

Ακολουθούν οι τρεις ανακοινώσεις υπέρ του Σωματείου των Εργαζομένων στα Πετρέλαια της Καβάλας.

ΚΚΕ Καβάλας: Η τρομοκρατία, οι απειλές, οι εκβιασμοί και η κρατική καταστολή δεν θα περάσουν. Οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας μπορούν να νικήσουν  βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής!

«Η Energean oil που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου, με πρόσχημα τις «δυσμενείς οικονομικές συνθήκες» προχωρά στην υλοποίηση «προγράμματος αναδιάρθρωσης» με στόχο τη μείωση του επονομαζόμενου «εργασιακού κόστους» επιδιώκοντας να συμπιέσει ακόμα περισσότερο τα όποια εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων.

Παίρνοντας το σινιάλο από τους αντεργατικούς νόμους που ψηφίζουν στη σειρά όλες οι κυβερνήσεις, προχώρησε σε απολύσεις που τις βάφτισε «εθελούσιες παραιτήσεις» με διακηρυγμένο στόχο την αντικατάσταση των παλιότερων και έμπειρων εξειδικευμένων εργατών με νέους ευέλικτους και φτηνούς, ενώ παράλληλα έχει ανακοινώσει στους εργαζόμενους 70-75 διαθεσιμότητες και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα εργάζονται ανάλογα με τη βάρδια και την ειδικότητά τους, άλλοι 10 μέρες, και άλλοι 15 ή 20 και μόνο ένα μικρό ποσοστό εργαζομένων που θα είναι προσωπικό ασφαλείας θα δουλεύει κανονικά.

Στον αγώνα των εργαζομένων για τα δίκαια αιτήματά τους, για τη δουλειά τους, τις εργασιακές σχέσεις, την ασφάλεια του εργοστασίου απάντησε με μηνύσεις, απολύσεις, πειθαρχικές διώξεις σε μέλη του ΔΣ του σωματείου.

Πρόσφατα η κυβέρνηση σε συμφωνία με την ΕΕ ενέκρινε για την Energean oil δάνειο ύψους 100 εκ. € με εγγύηση του δημοσίου.

Αυτή είναι η «δίκαιη ανάπτυξη», η «ανάπτυξη για όλους» που ευαγγελίζονται τόσο η Κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ.

Για τους εργαζόμενους απολύσεις, διαθεσιμότητες, εκ περιτροπής εργασία, μείωση μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων και για τους επιχειρηματικούς ομίλους πακτωλός χρημάτων και άλλων προνομίων.

Τα σχέδια εργολαβοποίησης του Πρίνου μπορούν να ανατραπούν!

Η συνδρομή των ΜΑΤ με εντολή της Κυβέρνησης σε ρόλο μπράβου των αφεντικών δεν πρόκειται να κάμψει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων στα πετρέλαια. Η τρομοκρατία και η καταστολή δεν θα περάσει!

Η αποφασιστική στάση τους και η έμπρακτη αλληλεγγύη και στήριξη εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, του λαού της Καβάλας είναι σε θέση να ανατρέψει τα σχέδιά τους.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει αποφασιστικά μέσα και έξω από τη Βουλή τη στήριξη αυτού του δίκαιου αγώνα».

ΠΟΕ: Καβάλα Oil, είμαστε συνάδελφοι!

«Την Πέμπτη 9/12/2021 στη πύλη των εγκαταστάσεων της ΚΑΒΑΛΑ OIL διαδραματίστηκε ένα ακόμη επεισόδιο από το έργο της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ. Δεν θα σχολιάσουμε τα χθεσινά κατακριτέα γεγονότα, στα πλαίσια της κοινής μας απόφασης με το Σωματείο να βρεθεί λύση. Σίγουρα όμως δεν είμαστε θεατές στο κακοπαιγμένο έργο της Εταιρείας.

Η Εταιρεία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να διοικήσει με τα ΜΑΤ και δεν είναι προς όφελος της η κακόβουλη στοχοποίηση των εργαζομένων. Όλοι πλέον έχουν αντιληφθεί ότι η δράση της Εταιρείας, όλο αυτό το διάστημα, οδηγεί σε ΑΔΙΕΞΟΔΟ!

Η Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία INDUSTRIALL, το Δίκτυο RETUNSEE, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία, Ομοσπονδίες από Ελλάδα και Εξωτερικό, ενώνουν τις φωνές τους με την Ομοσπονδία και το Σωματείο μέλος μας και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό.

Αξίζουν συγχαρητήρια στη Διοίκηση του Σωματείου, αλλά και στον κάθε εργαζόμενο μέλος του Σωματείου για την συντονισμένη, υπεύθυνη και ψύχραιμη στάση τους μέχρι σήμερα , ιδιαίτερα δε στην διαχείριση των γεγονότων της χθεσινής ημέρας.

Ως Ομοσπονδία, είμαστε υπερήφανοι που έχουμε στη δύναμη μας το Σωματείο Εργαζομένων στην ΚΑΒΑΛΑ OIL και τους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ που εκπροσωπεί. Στάθηκαν δυνατοί, με υπευθυνότητα και ψυχραιμία, δεν έκαναν βήμα πίσω στις αξίες τους και με αξιοπρέπεια και ήθος διεκδικούν τα αυτονόητα: ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ , ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και της ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ».

ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΤΗΤΑ! ΕΝΟΤΗΤΑ! ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ!

ΟΕΧΒΕ: Στο ίδιο έργο θεατές…

« Η Ομοσπονδία μας στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας. Είμαστε όλοι ενωμένοι και απέναντι στις ακραίες πρακτικές της εταιρείας Energean που μοναδικό στόχο έχουν την πλήρη εργολαβοποίηση της εργασίας.

Τα όσα διαδραματίζονται στην Καβάλα είναι πρωτόγνωρα και οδηγούν στη δημιουργία «ειδικής οικονομικής ζώνης» με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. Πρώτα τα Λιπάσματα Καβάλας έδειξαν το δρόμο και τώρα τη σκυτάλη παίρνει η Energean.

Ως Ομοσπονδία καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει επιτέλους να ενθαρρύνει και να καλύπτει αυτές τις αντεργατικές πρακτικές που οδηγούν τους εργαζόμενους στην απόλυτη επισφάλεια μετατρέποντας τις εργασιακές σχέσεις σε «γαλέρα».

Με τα ΜΑΤ δεν οικοδομείται εργασιακή ειρήνη και δικαιοσύνη, δεν χτίζεται κοινωνικό κράτος.

Είμαστε ΟΛΟΙ στο πλευρό του Σωματείου και των εργαζομένων ενώνοντας τη φωνή  μας στο σύνθημα ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ  ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ σε ένα κοινό αγώνα απέναντι στα συμφέροντα της διαπλοκής».