Καβάλα: Ιδιαίτερα υψηλές ποσότητες ατμοσφαιρικών ρύπων στην πόλη [βίντεο]

Ποιες συνθήκες ευνόησαν τον εγκλωβισμό των ρύπων κοντά στο έδαφος-Η εξήγηση από την ομάδα του Meteokav

Ιδιαίτερα υψηλές ποσότητες ατμοσφαιρικών ρύπων παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες πάνω από την πόλη της Καβάλας, με τις αιτίες που ευνοούν αυτές τις υψηλές συγκεντρώσεις να είναι συγκεκριμένες.

Σύμφωνα με την ομάδα του Meteokav, ο κυριότερος παράγοντας είναι η δημιουργία αναστροφικού ατμοσφαιρικού στρώματος. Τις τελευταίες ώρες έχουμε τη μεταφορά θερμότερων αερίων μαζών στα μεσαία-χαμηλά ύψη της τροπόσφαιρας, ενώ στα κατώτερά της τμήματα έχουν εγκλωβιστεί ψυχρότερες αέριες μάζες (απομεινάρια της ψυχρής εισβολής). Μάλιστα ο εγκλωβισμός αυτός ευνοήθηκε από τη σημερινή συννεφιά, καθώς η θέρμανση του εδάφους ήταν περιορισμένη (κύριος μηχανισμός μεταβολής θερμοκρασίας κατώτερης τροπόσφαιρας).

Έτσι, εντός της κατώτερης τροπόσφαιρας παρατηρήθηκε το φαινόμενο δημιουργίας αναστροφικού στρώματος, καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει καθ’ ύψος και δεν πέφτει, από το έδαφος μέχρι και ένα ύψος, λόγω του εγκλωβισμού ψυχρών αερίων μαζών κοντά στο έδαφος. Στο αναστροφικό στρώμα αναπτύσσονται συνθήκες ευστάθειας, δηλαδή δεν αναπτύσσονται ανοδικές κινήσεις από το έδαφος προς τα πάνω, καθώς ο ψυχρός αέρας είναι πιο βαρύς, αλλά και ταυτόχρονα η κορυφή του αναστροφικού στρώματος λειτουργεί και σαν «καπάκι» που δεν επιτρέπει την ανάμειξη του αέρα εντός του στρώματος αυτού με τον υπερκείμενο αέρα. Έτσι γίνεται κατανοητό ότι ευνοείται σε πολύ μεγάλο βαθμό ο εγκλωβισμός των ρύπων κοντά στο έδαφος.

Επίσης, οι συνθήκες υψηλής υγρασίας και άπνοιας ευνοούν και αυτές την συγκέντρωση ρύπων, ενώ πιθανώς μικρό ρόλο παίζει και η πιθανή αύξηση της ανθρώπινης δραστηριότητας εντός πόλης λόγω εορτών (μικρή επίδραση).

Δείτε time lapse βίντεο από τη συγκέντρωση των ρύπων πάνω από την πόλη