Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας: «Εξαναγκασμένη διασπορά υδρόθειου» στα Πετρέλαια Καβάλας!

Το κλιμάκιο που διενήργησε τον έλεγχο θεωρεί αδικαιολόγητη από τις καιρικές συνθήκες την οσμή που έφτανε στην πύλη – Εντοπίστηκε και... ανεμιστήρας με στρέψη προς την είσοδο του εργοστασίου!

Μετά την έκθεση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που μίλησε για «σκοπούμενη διαρροή υδροθείου» κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επέμβασης της Τρίτης 21 Δεκεμβρίου 2021 στο εργοστάσιο των Πετρελαίων [διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση της ΕΛΑΣ πατώντας εδώ] και το πόρισμα που εκπόνησε το κλιμάκιο του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εντοπίζει «εξαναγκασμένη διασπορά υδρόθειου» προς την κεντρική πύλη, η οποία δεν δικαιολογείται από τις καιρικές συνθήκες και τη φορά του ανέμου.

Κοινώς, κάποιοι έστελναν το βαρύ τοξικό αυτό αέριο προς την πύλη του εργοστασίου των Πετρελαίων!

Σύμφωνα με πληροφορίες του KAVALA POST το κλιμάκιο του ΥΠΕΝ που πραγματοποίησε την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021 τον έλεγχο των χερσαίων εγκαταστάσεων, στις οποίες είχε εισέλθει έπειτα από διαπραγματεύσεις δύο και πλέον ωρών με το Σωματείο με την συνοδεία της διοίκησης της Energean και αστυνομικής δύναμης, αναφέρει ότι κατά την είσοδο στο εργοστάσιο υπήρξε «έντονη δυσοσμία υδρόθειου».

Το κλιμάκιο προσθέτει ότι η ένταση αλλά και η κατεύθυνση προς το φυλάκιο της κεντρικής πύλης δεν δικαιολογείται από τις καιρικές συνθήκες και τη φορά του ανέμου που επικρατούσε και έχει τα στοιχεία της «εξαναγκασμένης διασποράς υδρόθειου».

Μάλιστα, το κλιμάκιο αναφέρεται και στον εντοπισμό ανεμιστήρα που είχε τοποθετηθεί κοντά σε σημείο δειγματοληψίας υδρόθειου στην κεντρική βάνα διακοπής έκτακτης ανάγκης του υποθαλάσσιου αγωγού ο οποίος ήταν στραμμένος προς την είσοδο. Το κλιμάκιο σημειώνει ότι ζήτησε από το Σωματείο, το οποίο είχε ουσιαστικά τον έλεγχο της εγκατάστασης μέχρι που έγινε η επέμβαση, να μεταφερθεί ο ανεμιστήρας από το συγκεκριμένο σημείο.

Δεν εντοπίζονται κίνδυνοι για την ασφάλεια του εργοστασίου

Σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, στην αναφορά του το κλιμάκιο του ΥΠΕΝ ουσιαστικά δεν εντόπισε άμεσους κινδύνους για την κατάσταση του εργοστασίου, στο οποίο όπως είναι γνωστό δεν υπάρχει παραγωγική δραστηριότητα. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι είναι πολύ χαμηλότερες από τις προδιαγραφές οι πιέσεις που καταγράφηκαν σε όλο τον εξοπλισμό, ήτοι στους υποθαλάσσιους αγωγούς μεταφοράς όξινου αερίου και αργού πετρελαίου, τους διαχωριστές χαμηλής πίεσης, τον αφαλατωτή όξινου αργού πετρελαίου κ.α.

Πολύ χαμηλότερη της προβλεπόμενης ήταν και η περιεκτικότητα σε αργό πετρέλαιο των δύο δεξαμενών αποθήκευσης στην εγκατάσταση.

Επιπλέον, χαμηλότερη των προδιαγραφών ήταν και η περιεκτικότητα σε υδρόθειο του αγωγού όξινου αερίου, η οποία ήταν της τάξης του 32% έναντι προδιαγραφών για περιεκτικότητα 57%. Η αυξημένη, σε σχέση με την συνήθη, περιεκτικότητα της τάξης του 5%, προφανώς οφείλεται στο ότι το εργοστάσιο είναι εκτός λειτουργίας και έτσι δεν υπάρχει εισπίεση γλυκού αερίου ανακυκλοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι η διαχειρίστρια Energean είχε δώσει εντολή για μη λειτουργία των εγκαταστάσεων, αφού αυτές βρίσκονταν υπό την ιδιότυπη κατάληψη της αυτοονομασθείσας «Ομάδας Περιφρούρησης Ασφαλούς Λειτουργίας» των εγκαταστάσεων.

Στην έκθεση του κλιμακίου του ΥΠΕΝ αναφέρεται και ότι, λόγω κακοκαιρίας, έχει αποκαλυφθεί σε ορισμένα σημεία ο παλιός αγωγός φυσικού αερίου στη Νέα Καρβάλη.

In this article