Καβάλα: Πώς διασώθηκε ένα τραυματισμένο ξεφτέρι από τη… Φινλανδία! [φωτογραφίες]

Το πουλί βρέθηκε τραυματισμένο στο κέντρο της πόλης, έχοντας διανύσει... 2.250 χιλιόμετρα στον πρώτο ενάμιση χρόνο της ζωής του!


 

Του Άρη Χρηστίδη

 


Την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021, ένα τραυματισμένο ξεφτέρι βρέθηκε στο κέντρο της Καβάλας κοντά στο Πάρκο του Δημαρχείου. Το ενήλικο θηλυκό πουλί είχε τρακάρει σε τζαμαρία προφανώς κυνηγώντας κάποιο μικρότερο πουλί που αποτελεί την τροφή του. Κρούσεις τέτοιου είδους είναι συχνές ειδικά τους χειμερινούς μήνες μιας και τα ξεφτέρια κυνηγούν ακόμα και μέσα στις πόλεις μικρόπουλα και μπερδεύονται με τους αντικατοπτρισμούς των τζαμαριών.

Πολύ συχνά τέτοιου είδους περιστατικά είναι μοιραία. Αν και είναι συχνό ένα τέτοιο περιστατικό, η ιδιαιτερότητα στο συγκεκριμένο ήταν ότι το πουλί ζούσε και έφερε δαχτυλίδι από τη… Φινλανδία!

Μεταφέρθηκε από αυτούς που το βρήκαν στο κτηνιατρείο του Στάθη Συμεωνίδη τον οποίο και ευχαριστώ μαζί με τη συνεργάτη του Μάγδα Κοσμίδου. Το πουλί που παραλήφθηκε άμεσα για περίθαλψη, έφερε αιμάτωμα στο δεξί του μάτι και είχε χάσει την όρασή του λόγω της κρούσης. Παρά του ότι το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν σχετικά ελαφρύ, τα ξεφτέρια αποτελούν πάντα έναν δύσκολο ασθενή με πολλές ιδιαιτερότητες, γιατί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα πουλιά στο στρες.

Σύντομα με την κατάλληλη φροντίδα επανήλθε η όραση στο αριστερό μάτι αργότερα και στο δεξί, ενώ μετά από μερικές μέρες υποχώρησε εντελώς και το αιμάτωμα. Τελικά, απελευθερώθηκε το πρωί της Παρασκευής 7 Ιανουαρίου 2021, σε άριστη κατάσταση στις παρυφές του Παληού Καβάλας αφού είχε ανακάμψει πλήρως.

Επικοινωνήσαμε με το Finnish Bird Ringing Scheme, αρμόδιο Κέντρο Δακτυλίωσης πουλιών στη Φινλανδία αναφέροντας το περιστατικό και μας απάντησαν ότι το πουλί είχε δακτυλιωθεί σαν νεοσσός στη Νοτιοανατολική Φινλανδία στις 28 Αυγούστου 2020, κοντά στην πόλη Lappeenranta. Παρόλο που τα ξεφτέρια δεν θεωρούνται μεταναστευτικά πουλιά, το συγκεκριμένο διάνυσε 2.250 χιλιόμετρα στον πρώτο ενάμιση χρόνο της ζωής του. Ενημερώθηκε το Finnish Bird Ringing Scheme και για την εξέλιξη της πλήρους ανάρρωσης και απελευθέρωσης και το πουλί συνεχίζει την περιπλάνησή του.

Ακόμα, στις 30 Δεκεμβρίου 2021 στην περιοχή του Δάτου απελευθερώθηκε μια ενήλικη θηλυκή γερακίνα που βρέθηκε τραυματισμένη από αυτοκίνητο στις 14 Δεκεμβρίου στα Αμισιανά Καβάλας. Το μεγαλόσωμο πουλί ήταν σε άριστη θρεπτική κατάσταση, ανάρρωσε γρήγορα από τα ραγίσματα τα αιματώματα και τις θλάσεις που έφερε στα φτερά του.

Συμπεριφερόταν νευρικά ενώ ο χειρισμός του ήταν δύσκολος και εκμεταλλευόμενοι την καλοκαιρία των ημερών, απελευθερώθηκε άμεσα πριν φθαρεί το πτέρωμά του από την φυλάκιση ή πάθει κάποια βλάβη. Αφού πέταξε χαμηλά για 100 τουλάχιστον μέτρα, μετά πήρε ύψος κάνοντας μια τέλεια πρώτη πτήση και χάθηκε στον ορίζοντα των Τεναγών.