Σωματείο Εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας: Καλούμε όλους τους φορείς και τη συντεταγμένη Πολιτεία να πάρουν θέση

Η απάντηση των συνδικαλιστών του Πρίνου στις πρώτες 24 απολύσεις εργαζομένων - Δηλώνουν θετικοί στον διάλογο με στόχο «να ξεπεράσουμε προβλήματα και να οδηγηθούμε σε λύσεις»

Το πρωί της Τρίτης 11 Ιανουαρίου 2021 η Energean έκανε γνωστή την απόλυση 24 εργαζομένων στις εγκαταστάσεις του Πρίνου ως επακόλουθο των γεγονότων του περασμένου μήνα [διαβάστε την ανακοίνωση της εταιρίας πατώντας εδώ].

Παράλληλα, η Energean, κάνοντας λόγο για την αρχή ενός κεφαλαίου για τον Πρίνο, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους που θέλουν να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους να το πράξουν τώρα, σταματώντας την επίσχεση εργασίας.

Με «φόντο» τις τελευταίες αυτές εξελίξεις, το Σωματείο Εργαζομένων στην Καβάλα Oil «Το Βαρέλι» πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση στη Νέα Καρβάλη για να αξιολογήσει την κατάσταση.

Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Σωματείου γνωστοποιεί την απόφαση των μελών του να συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας, διαμηνύοντας ωστόσο ότι η πλευρά τους παραμένει θετική σε κάθε «καλόπιστη διάθεση διαλόγου» έτσι ώστε να βρεθούν λύσεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Σωματείου των Εργαζομένων στα Πετρέλαια της Καβάλας.

Όλοι μαζί μέχρι τέλους. Κανένας μόνος του!

«Μπορεί η Energean να επιχείρησε με τις 24 παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις, να αιφνιδιάσει και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους αλλά κατάφερε το ακριβώς αντίθετο. Να μας επιβεβαιώσει για τις προθέσεις της και να μας συσπειρώσει απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία που επιδεικνύει.

Με ομόφωνη απόφαση της Γ.Σ. απαντούμε με μια φωνή «ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ» Τα τηλέφωνα από υψηλά στελέχη και τα «ταξίματα» για να απαρνηθούμε τις ηθικές μας αξίες και την αξιοπρέπειά μας θα βρίσκουν τοίχο ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ, με μοναδικό στόχο την πλήρη επαναλειτουργία του ΠΡΙΝΟΥ με ασφάλεια για τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία, όπως λειτουργεί 40 χρόνια τώρα με άριστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Οι εργαζόμενοι διαμηνύουμε για ακόμη μία φορά ότι δεν εγκαταλείψαμε και δεν θα εγκαταλείψουμε τις θέσεις εργασίας μας, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε τη νόμιμη επίσχεση της εργασίας μας μέχρι η εργοδότρια να δεσμευτεί ότι θα επαναφέρει τις διαδικασίες και τους κανόνες ασφαλείας και ότι θα σεβαστεί τον Κανονισμό Εργασίας, τους Νόμους και τις Διεθνείς Συνθήκες.

Καλούμε όλους τους φορείς και τη συντεταγμένη Πολιτεία να πάρουν θέση στα όσα άκρως επικίνδυνα για τους εργαζόμενους και την ευρύτερη περιοχή διαδραματίζονται στα Πετρέλαια Καβάλας με αποκλειστική ευθύνη της Energean, που ενώ πρέπει να διαχειρίζεται τα κοιτάσματα πετρελαίου σύμφωνα με τον Ν.2779/99, συμπεριφέρεται ως αυταρχικός ιδιοκτήτης, καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου και ασφάλειας και επιβάλλοντας συνθήκες τριτοκοσμικές στη λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Η παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση γιατί είμαστε σίγουροι ότι, αν δεν αποκατασταθεί η ασφαλής λειτουργία των εγκαταστάσεων, πολύ γρήγορα θα δημιουργηθούν ανεξέλεγκτες συνθήκες για την περιοχή.

Όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να δράσουν και να αποκαταστήσουν την νομιμότητα θέτοντας κάθε πλευρά έναντι των ευθυνών της.

Είμαστε και παραμένουμε υπεύθυνα θετικοί σε κάθε καλόπιστη διάθεση διαλόγου για να ξεπεράσουμε προβλήματα και να οδηγηθούμε σε λύσεις με αξιοπρέπεια, επαγγελματισμό και κοινωνική ευθύνη και προσφορά.

Η απάντηση μας όμως απέναντι στις σημερινές απολύσεις τις Energean, που σκοπό έχουν να εκδικηθούν και να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, είναι μία και μοναδική: ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ.

Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ
ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΙΝΔΥΝΟ