Πετρέλαια Καβάλας: «Ξαναβλέπουν» τις εξέδρες του Πρίνου στο εργοστάσιο

Μετά την αποχώρηση των μελών του Σωματείου, λειτουργεί και πάλι η online σύνδεση - Προς αποκατάσταση και ο μετασχηματιστής

Μια μέρα και κάτι μετά την αποχώρηση των μελών του Σωματείου από τις θαλάσσιες εγκαταστάσεις του Πρίνου, αποκαταστάθηκε η online σύνδεση των εξεδρών «Δέλτα» και «Κάππα» με το χερσαίο εργοστάσιο των Πετρελαίων.

Όπως είχε γνωστοποιήσει στις αρχές Νοεμβρίου η Energean, η online σύνδεση της εξέδρας «Δέλτα» του Πρίνου με το εργοστάσιο είχε διακοπεί ξαφνικά, λίγες μέρες μετά την απομάκρυνση των Βαγγέλη Παππά και Κώστα Ιωαννίδη από τις διευθυντικές θέσεις της εταιρείας στην Καβάλα. Η «Δέλτα» δεν είναι εξέδρα παραγωγής πετρελαίου, αλλά έχει τον ρόλο του «συντονιστή» στο συγκρότημα του Πρίνου, έχει δηλαδή μεγάλη σημασία για όλες τις λειτουργίες. Λίγες μέρες μετά, είχε υπάρξει πρόβλημα και με την online παρακολούθηση της εξέδρας Κάππα, η οποία βρίσκεται πάνω από το σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας και στέλνει κατά περιόδους λίγο φυσικό αέριο στο συγκρότημα.

Μάλιστα, στις 8 Νοεμβρίου 2021 η Energean είχε στείλει εξειδικευμένο τεχνικό στον Πρίνο για τον έλεγχο και την αποκατάσταση της βλάβης, ωστόσο μέλη του Σωματείου τού είχαν απαγορεύσει τη μετάβαση στις εξέδρες, όπως είχε επισήμως ανακοινώσει η εταιρία.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, οι εργαζόμενοι-μέλη του Σωματείου είχαν συνεχίσει να μεταβαίνουν κανονικά στις εξέδρες για τις βάρδιές τους, παρά τις διαθεσιμότητες που είχε εφαρμόσει η εταιρία και, στη συνέχεια, παρά και την επίσχεση εργασίας που έχουν ασκήσει συνολικά περίπου 190 εργαζόμενοι-μέλη του Σωματείου.

Ωστόσο, μετά τις 24 απολύσεις της προηγούμενης Τρίτης, το Σωματείο ενημέρωσε ότι τα μέλη του θα αποχωρήσουν από τις εξέδρες, κάτι που έγινε το απόγευμα της προηγούμενης Τετάρτης. Από το απόγευμα της συγκεκριμένης ημέρας, οι εξέδρες ελέγχονται από την Energean και, μεταξύ άλλων, έχουν ενεργοποιηθεί σε αυτές πρώην εργαζόμενοι στο Energean Force καθώς και εξειδικευμένοι εργαζόμενοι από το εξωτερικό. Από την Παρασκευή το πρωί, η βλάβη αποκαταστάθηκε και πλέον το Σίγμα «ξαναβλέπει» τις δύο εξέδρες.

Γενικότερα αυτό το διάστημα η εταιρία προσπαθεί να αποκαταστήσει φθορές και βλάβες που διαπιστώθηκαν μετά την επανάκτηση του ελέγχου των εγκαταστάσεων από την εταιρία, απόρροια της αστυνομικής επέμβασης της 20ής Δεκεμβρίου. Ήδη έχουν αποκατασταθεί φθορές στον εξοπλισμό ασφαλείας, ενώ σε εξέλιξη είναι η αποκατάσταση της σοβαρής βλάβης που είχε συμβεί στον μετασχηματιστή του εργοστασίου κατά την αστυνομική επέμβαση.

Η βλάβη στον μετασχηματιστή είχε προκύψει από έκρηξη που, όπως έχει φανεί σε βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, πιθανότατα προκλήθηκε από τη ρίψη μεγάλων ποσοτήτων νερού από τα μέλη της αυτοαποκαλούμενης «Ομάδας Περιφρούρησης Ασφαλούς Λειτουργίας» προς τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της επέμβασης.