Το ΚΚΕ ζητάει να ακυρωθούν οι απολύσεις και να πάψουν οι μηνύσεις στα Πετρέλαια Καβάλας

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του κόμματος Λεωνίδα Στολτίδη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη

Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή που απευθύνεται στον Υπουργό Εργασίας  και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στα Πετρέλαια Καβάλας. Ο κ. Στολτίδης ζητάει να πληροφορηθεί τις ενέργειες της Κυβέρνησης που αφορούν την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην εταιρία καθώς και την ακύρωση των απολύσεων και την παύση των μηνύσεων και πειθαρχικών διώξεων που έχουν ασκηθεί εις βάρος τους.

Η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ αναφέρει σχετικά:

«Η «Energean Oil & Gas – Ενεργειακή Αιγαίου ΑΕ» που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου, με πρόσχημα τις “δυσμενείς οικονομικές συνθήκες”, προχωρά στην υλοποίηση “προγράμματος αναδιάρθρωσης” με στόχο τη μείωση του επονομαζόμενου “εργασιακού κόστους”, επιδιώκοντας να συμπιέσει ακόμα περισσότερο τα όποια εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζομένων. Για αυτό επεδίωξε να προχωρήσει σε απολύσεις που τις βάφτισε “εθελούσιες παραιτήσεις” με διακηρυγμένο στόχο την αντικατάσταση των παλιότερων και έμπειρων εξειδικευμένων εργατών με νέους ευέλικτους και φτηνούς.

Λόγος γίνεται για μια εταιρεία που πρόσφατα η Βουλή ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, τη δανειοδότησή της, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 90% επί δανείου ποσού 90,5 εκατ. ευρώ, το οποίο ήδη έχει συνάψει η εν λόγω εταιρεία με εμπορική τράπεζα, καθώς και δάνειο μειωμένης εξασφάλισης ύψους 9,5 εκατ. ευρώ από το ελληνικό κράτος, κατόπιν συμφωνίας με την Ε.Ε.

Οι εργαζόμενοι δίνουν τους τελευταίους μήνες τον δικό τους αγώνα και αντιτίθενται στο “σχέδιο εργολαβοποίησης του Πρίνου” όπως εύστοχα έχουν χαρακτηρίσει το περιβόητο “σχέδιο αναδιάρθρωσης” της εταιρείας. Η εταιρεία κλιμάκωσε την επίθεσή της επιβάλλοντας πρόγραμμα διαθεσιμοτήτων το Δεκέμβρη, απολύοντας 2 εργαζόμενους, επιστρατεύοντας μηνύσεις, πειθαρχικές διώξεις, εκβιασμούς. Επιστράτευσε ακόμα και τα ΜΑΤ – αρχικά στις 9/12/2021 οπότε και απετράπη η επέμβασή τους και τελικά στις 21/12/2021 που γίναμε μάρτυρες της πρωτοφανούς εφόδου ΜΑΤ και άλλων αστυνομικών δυνάμεων σε χερσαίες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, επέμβαση που έβαλε σε κίνδυνο τις ζωές των εργαζομένων και την ασφάλεια της περιοχής.

Σε συνέχεια όλων αυτών και τη νέα χρονιά συνέχισε να στέλνει “προσωπικές” εκβιαστικές επιστολές με τις οποίες καλεί τους εργαζόμενους να αποκοπούν από το σωματείο τους, να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις τους, ενώ στις 11/1/2022 προχώρησε σε ακόμα 24 απολύσεις μεταξύ των οποίων το σύνολο του ΔΣ του σωματείου, αξιοποιώντας το νόμο Χατζηδάκη που μετατρέπει τους χώρους δουλειάς σε γαλέρες εργοδοτικής ασυδοσίας και αυταρχισμού με κυβερνητική στήριξη. Η επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους στα “Πετρέλαια Καβάλας” με την προκλητική, άνευ προηγουμένου τις τελευταίες δεκαετίες απόλυση ενός ολόκληρου συνδικαλιστικού οργάνου, είναι ευθεία βολή ενάντια στους αγώνες της εργατικής τάξης και το κατακτημένο με αίμα δικαίωμα στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει ώστε:

– Να ακυρωθούν οι απολύσεις και να πάψουν οι μηνύσεις και οι πειθαρχικές διώξεις, να σταματήσει κάθε μορφή τρομοκράτησης και κρατικής καταστολής;

– Να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του εργοστασίου χωρίς καμία βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας των εργαζομένων»;