Energean προς ΓΣΕΕ: Αυτός δεν είναι αγώνας συνδικαλιστικός!

Επιστολή της Διευθύνουσας Συμβούλου & Country Manager της Εταιρίας στην Ελλάδα Κατερίνας Σάρδη προς το Προεδρείο της Συνομοσπονδίας

Επιστολή προς τον Προέδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα Νίκο Κιουτσούκη απέστειλε την Πέμπτη 27/1 η Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα Δρ. Κατερίνα Σάρδη, με αφορμή τις ανακοινώσεις στις οποίες έχει προβεί η Συνομοσπονδία σχετικά με τις εξελίξεις στον Πρίνο.

Στην επιστολή η κ. Σάρδη παραθέτει τα πιο χαρακτηριστικά γεγονότα που εξελίχθηκαν τους τελευταίους μήνες στον Πρίνο, καταδεικνύοντας τις παραβατικές συμπεριφορές της διοίκησης του Σωματείου, των συνοδοιπόρων της και των καθοδηγητών τους, οι οποίες έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των συναδέλφων τους, των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος. Και τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με έναν συνδικαλιστικό αγώνα ενός σωματείου, αλλά με μια νοοτροπία τσιφλικά που θέλει να διοικεί ένα περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού Δημοσίου που θεωρεί μαγαζάκι του και που δεν διστάζει να καταφύγει σε βίαιες, παράνομες και επικίνδυνες για την ασφάλεια πρακτικές προκειμένου να επιβληθεί».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2022
Προς τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Γιάννη Παναγόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα της ΓΣΕΕ κ. Νικόλαο Κιουτσούκη.
Θέμα: Πρίνος
Αξιότιμοι κύριοι,
«Έχοντας παρακολουθήσει τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις της ΓΣΕΕ για τις εξελίξεις στον Πρίνο της Καβάλας, θεώρησα σκόπιμο να επικοινωνήσω μαζί σας, εκτιμώντας ότι τέθηκε υπ’ όψιν σας μια στρεβλή εικόνα για το τί πραγματικά έχει συμβεί.

Επισημαίνω καταρχήν ότι ο όμιλος της Energean είναι παρών σε 8 χώρες, απασχολώντας περίπου 1.500 εργαζόμενους και έχοντας μία πολύ σημαντική παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου, η οποία το 2021 έφθασε τις 41 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα και φέτος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 60.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα σε ποσοστό πάνω από 70% σε φυσικό αέριο. Αυτήν την περίοδο, ο όμιλος έχει σε εξέλιξη επενδύσεις της τάξης των 2,5 δισεκ. ευρώ στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ιταλία και την Ελλάδα. Μόνο στον Πρίνο, η Energean έχει επενδύσει περί τα 500 εκατ. ευρώ, έχοντας συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία και την τοπική κοινωνία της Καβάλας πάνω από 500 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα.

Στον Πρίνο, η Energean δεν είχε προχωρήσει ποτέ ως τώρα σε οποιαδήποτε απόλυση ούτε σε οποιαδήποτε περικοπή αποδοχών – με εξαίρεση μια κοινά συμφωνηθείσα περικοπή το 2016, η οποία αποκαταστάθηκε στη συνέχεια. Δεν αλλάξαμε αυτήν την πολιτική μας ούτε στη διάρκεια του δραματικού 2020, όταν η κρίση που επέφερε σε όλο τον κόσμο η πανδημία του κορονοϊού είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την δουλειά τους περίπου μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι στην βιομηχανία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων σε όλο τον κόσμο.

Η διοίκηση της Energean προσπάθησε και πέτυχε να εξασφαλίσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παροχή εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση της τάξης των 100 εκατ. ευρώ από τον τραπεζικό τομέα προκειμένου να προχωρήσουν σημαντικές για το μέλλον του Πρίνου επενδύσεις, με πρώτη χρονικά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Έψιλον. Παράλληλα, και προκειμένου να προστατεύσει όσο είναι δυνατόν τον Πρίνο από τις μελλοντικές διακυμάνσεις των τιμών πετρελαίου, η εταιρεία παρουσίασε στο Σωματείο προς διαβούλευση ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του Πρίνου, το οποίο περιείχε και μία πρόταση εθελουσίας εξόδου με εξαιρετικά γενναιόδωρους όρους για τους εργαζόμενους, προκειμένου να αποσυμπιεστούν τα κόστη και να διασφαλιστεί η βιώσιμη λειτουργία της παραγωγής σε μακροχρόνια βάση.

Ουδέποτε η εταιρεία παρουσίασε πρόγραμμα 40,50,60,70,80 απολύσεων, όπως κατά καιρούς διατείνεται η ηγεσία του Σωματείου!

Το πρόγραμμα εθελουσίας πολεμήθηκε λυσσωδώς από το Σωματείο των εργαζομένων. Όπως και συνολικά το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, χαρακτηρίσθηκε ως «κατάπτυστο», δεν συζητήθηκε ποτέ, δεν υπήρξε καμία αντιπρόταση από πλευράς του Σωματείου. Αντί διαλόγου, είχαμε εκφοβισμούς, ο Πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων Μανώλης Κελαϊδάκης απείλησε ανοικτά τους εκπροσώπους της εταιρείας μας που συμμετείχαν σε ενημερωτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Καβάλας με το, περίφημο πλέον, «όπου δεν πίπτει λόγος, τότε θα πίπτει ράβδος» με έκπληκτους μάρτυρες όχι μόνο τους δημοτικούς συμβούλους αλλά και τους πολίτες που παρακολουθούσαν ζωντανά τη συνεδρίαση. Στο …πνεύμα αυτό ακολούθησαν και προπηλακισμοί και επεισόδια σε βάρος συναδέλφων που πήραν το πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου και τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας στα τοπικά ΜΜΕ της Καβάλας.

Η εταιρεία μας ζήτησε επανειλημμένα συζήτηση όχι μόνο για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, αλλά και για τη σύναψη νέας Επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας, καθώς η τελευταία είχε λήξει από τις 31/12/2020. Ουδέποτε έλαβε οποιαδήποτε απάντηση στο θέμα από το Σωματείο. Αντίθετα, μετά την αποχώρηση των συναδέλφων που πήραν την εθελουσία, το Σωματείο προχώρησε σε ουσιαστική κατάληψη των εγκαταστάσεων, δημιουργώντας την απολύτως εξωθεσμική αυτοαποκαλούμενη «Ομάδα Περιφρούρησης Ασφαλούς Λειτουργίας» η οποία, κατά παραβίαση κάθε κανόνα λειτουργίας και ασφάλειας, ανέλαβε από τις αρχές Αυγούστου 2021 τον έλεγχο των εγκαταστάσεων!

Αξιότιμοι κύριοι,

Όπως θα έπραττε οποιοσδήποτε Διαχειριστής κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και εγκαταστάσεων υψίστης ασφαλείας σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα του κόσμου, η εταιρεία μας έδωσε αμέσως από την αρχή της κατάληψης εντολή διακοπής της λειτουργίας της παραγωγικής δραστηριότητας, η οποία ωστόσο αγνοήθηκε από τα τότε Διευθυντικά Στελέχη της εταιρείας στην Καβάλα, προφανώς σε συνεννόηση με το Σωματείο! Η εταιρεία μας, με δεδομένο ότι οι αποθηκευτικοί χώροι του Πρίνου ήταν ήδη γεμάτοι με πετρέλαιο και καθώς το συγκρότημα έπρεπε για τεχνικούς λόγους και λόγους ασφαλείας να οδεύσει προς την προγραμματισμένη διακοπή παραγωγής λόγω συντήρησης (shutdown), προσπάθησε να μην δημιουργήσει περαιτέρω ένταση. Πραγματοποιήθηκε έτσι στα τέλη Αυγούστου η εκφόρτωση του αποθηκευμένου πετρελαίου, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου ξεκίνησε και το προγραμματισμένο shutdown το οποίο διήρκεσε περίπου τρεις εβδομάδες.

Μετά το πέρας των κρίσιμων από πλευράς ασφάλειας εργασιών συντήρησης και καθώς η κατάληψη των εγκαταστάσεων συνεχιζόταν, η διοίκηση της εταιρείας μας έδωσε εκ νέου την προφανή εντολή να μην επανεκκινήσει η παραγωγή μέχρι να τερματισθεί αυτή η έκνομη κατάσταση.  Επιπλέον, απομακρύνθηκαν από την θέση τους τα διευθυντικά στελέχη της Καβάλας, τα οποία είχαν αρνηθεί να εκτελέσουν τις εντολές της εταιρείας και αφού είχαν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα πλήρους σύνταξης γήρατος, όντας σε υπηρεσία για 40 και πλέον έτη.

Η συνέχεια μοιάζει πραγματικά απίστευτη και αδιανόητη, καθώς δεν το χωρά η κοινή λογική με ποιον τρόπο το Σωματείο και τα μέλη του έπαιξαν με την ασφάλεια των συναδέλφων τους, των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος.

Μέλη του Σωματείου παραβίασαν τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου (!) επιδιώκοντας να στείλουν αέριο προς την εγκατάσταση για να επαναλειτουργήσει η παραγωγή υπό κατάληψη και κατά παράβαση των εντολών της διοίκησης!!! Προφανώς, για τους εμπνευστές αυτού του απίστευτου σχεδίου, η παραγωγή υδρογονανθράκων υπό ένα καθεστώς κατάληψης θα μπορούσε να λειτουργήσει πολύ πιο πιεστικά προς την εταιρεία και την Πολιτεία, η οποία όμως, δια της αρμόδιας εποπτεύουσας αρχής (ΕΔΕΥ), έδωσε και αυτή εντολή να μην επανεκκινήσει η παραγωγή. Η εταιρεία μας αυτονόητα παρενέβη προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, προχωρώντας παράλληλα στην υποβολή τεσσάρων μηνύσεων και στην απόλυση δύο εκ των εργαζομένων που είχαν προχωρήσει στην απίστευτη αυτή ενέργεια, ενώ εκκίνησε την πειθαρχική διαδικασία για τους άλλους δύο που καλύπτονταν από τη συνδικαλιστική ιδιότητα.

Η κατάληψη των εγκαταστάσεων εντάθηκε και οι καταληψίες απαγόρευσαν την είσοδο (!!!) στη νέα διοίκηση του Πρίνου, αναρτώντας μάλιστα πανό με προσβλητικές σε βάρος τους εκφράσεις, θυμίζοντας την …εποχή που οι αρχές έδιναν αμοιβές για καταζητούμενους στο Φαρ Ουέστ!

Και πολλά, παρά πολλά ακόμη στα οποία, για οικονομία χρόνου και χώρου δεν θα αναφερθώ αναλυτικά, αλλά θα σάς παραθέσω μια επίσημη ανακοίνωσή μας με μια σειρά ερωτημάτων που απευθύναμε προς τον Πρόεδρο του Σωματείου και τα οποία αναδεικνύουν την παραβατική και επικίνδυνη για την ασφάλεια των εργαζομένων, των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος συμπεριφορά του ιδίου, της διοίκησης του Σωματείου και ενός σκληρού πυρήνα μελών, οι οποίοι απολύθηκαν ακριβώς για τις πρακτικές τους.

Μπορείτε να δείτε την επίσημη ανακοίνωσή μας, όπως δημοσιεύθηκε σε τοπικό ΜΜΕ εδώ

Και, βεβαίως, στην κορωνίδα όλων αυτών των αδιανόητων, παραβατικών και επικίνδυνων ενεργειών, τοποθετείται το στήσιμο μηχανισμού εκτόξευσης υδρόθειου από την βάνα αγωγού φυσικού αερίου προς την πύλη του εργοστασίου, μέσω …ανεμιστήρα (!!!) που είχε στηθεί σχετικά. Κι αυτό δεν το λέει μόνο η «κακιά Energean» αλλά το διαπίστωσε τόσο η Αστυνομία, όσο και το κλιμάκιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όταν ο κ. Κελαϊδάκης και οι συνεργάτες του επέτρεψαν τελικά την είσοδο στην εγκατάσταση για προγραμματισμένο έλεγχο έπειτα από διαπραγμάτευση δύο και πλέον ωρών και μόνο αφού κινητοποιήθηκε αστυνομική δύναμη και ο εισαγγελέας… Ο μηχανισμός εκτόξευσης υδρόθειου ενεργοποιήθηκε κατά την αστυνομική επέμβαση της 21ης Δεκεμβρίου, η οποία ήταν πλέον αναπόφευκτη για να τερματισθεί η κατάληψη των εγκαταστάσεων.

Στο βίντεο αυτό, μάλιστα, όχι μόνο καταγράφεται ο εγκατεστημένος μηχανισμός, αλλά αποδεικνύεται και το ψέμα (ένα ακόμη) του Σωματείου που απέδωσε σε …ρίψη οβίδας κρότου – λάμψης την έκρηξη στον μετασχηματιστή του εργοστασίου – και το οποίο, δυστυχώς, υιοθέτησε άμεσα η ΓΣΕΕ. Στο βίντεο, λοιπόν, αυτό φαίνεται ξεκάθαρα ότι η έκρηξη στον μετασχηματιστή προκαλείται από τις …ποσότητες νερού από την πυρασφαλεια του εργοστασίου που εκτόξευαν οι καταληψίες κατά την αστυνομικών δυνάμεων!!!

Γνωρίζοντας, δε, την επικινδυνότητα αυτής της ενέργειας, ο κ. Κελαϊδάκης και οι συνοδοιπόροι του έλαβαν όλα τα μέτρα ατομικής τους προστασίας…

Αξιότιμοι κύριοι,

Γνωρίζω πολύ καλά ότι βασικός ρόλος μιας τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης όπως η ΓΣΕΕ είναι να παρέχει στήριξη στους αγώνες των πρωτοβάθμιων σωματείων και των δευτεροβάθμιων ομοσπονδιών για την εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών εργασιακών συνθηκών και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και των συμβάσεων εργασίας.

Όμως εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με έναν συνδικαλιστικό αγώνα ενός σωματείου! Έχουμε να κάνουμε με μια νοοτροπία τσιφλικά που θέλει να διοικεί ένα περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού Δημοσίου που θεωρεί μαγαζάκι του και που δεν διστάζει να καταφύγει σε βίαιες, παράνομες και επικίνδυνες για την ασφάλεια πρακτικές προκειμένου να επιβληθεί. Μια συνεχής παρανομία, υποκινούμενη από πρόσωπα που έχουν στο παρελθόν εμπλακεί στο Σωματείο και έχουν καθαρά πολιτικές προσωπικές φιλοδοξίες, όπως άλλωστε και ο πρόεδρος του Σωματείου.

Η Δικαιοσύνη τα ερευνά όλα αυτά και προφανώς θα πράξει το καθήκον της. Το καθήκον της όμως θα πράξει και η εταιρεία. Στον Πρίνο δεν έχουν θέση όλοι όσοι παραβίασαν τους κανόνες λειτουργίας των εγκαταστάσεων, έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων, των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος και, βεβαίως, δεν σεβάσθηκαν τους συναδέλφους τους. Στη νέα σελίδα του Πρίνου, μια σελίδα με νέες επενδύσεις, ανάπτυξη και ευημερία, ο κ. Κελαϊδάκης, οι συνοδοιπόροι του σε αυτές τις πρακτικές και οι καθοδηγητές τους δεν έχουν θέση.

Με εκτίμηση,
Κατερίνα Σάρδη,
Διευθύνουσα Σύμβουλος & Country Manager της Energean στην Ελλάδα».