Παραμένει ανοιχτή σε επιχειρησιακή σύμβαση η Energean

Προϋπόθεση για την υπογραφή της, ο τερματισμός της επίσχεσης και η διαπραγμάτευση με ενεργούς εργαζόμενους και όχι απολυθέντες

Παραμένει ανοιχτή στη σύναψη νέας επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας στα Πετρέλαια η διοίκηση της Energean, θέτοντας ωστόσο δύο βασικές προϋποθέσεις: πρώτον, την επιστροφή στη δουλειά όσων εργαζόμενων εξακολουθούν να βρίσκονται σε επίσχεση και δεύτερον, την πραγματοποίηση των σχετικών διαπραγματεύσεων με εργαζόμενους που παραμένουν ενεργοί και δεν έχουν ήδη απολυθεί από την εταιρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του KAVALA POST αυτό διεμήνυσε σε εξώδικό της προς το Σωματείο των Εργαζομένων η διοίκηση της Energean, σε απάντηση εξωδίκου από την πλευρά του Σωματείου, το οποίο ζήτησε συνάντηση για την έναρξη συζητήσεων για νέα επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας την προηγούμενη εβδομάδα.

Η επιχειρησιακή σύμβαση στα Πετρέλαια έχει λήξει ήδη από τις 31 Δεκεμβρίου του 2020, ενώ από το τέλος του Μαρτίου του 2021 έχει εκπνεύσει η ισχύς και της λεγόμενης μετενέργειας.

Οι δύο πλευρές έκτοτε δεν κάθισαν ποτέ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού η παρουσίαση, πέρυσι τον Φεβρουάριο, του προγράμματος αναδιάρθρωσης της λειτουργίας του Πρίνου προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Σωματείου με τη γνωστή σε όλους μας συνέχεια. Μάλιστα, στο εξώδικο που έστειλε την Παρασκευή της προς το Σωματείο η Energean, χαρακτήρισε ως «προσχηματική» την από πλευράς του πρόσκληση σε συζήτηση, υπενθυμίζοντας ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η διοίκηση είχε επανειλημμένα προτείνει τον ορισμό συνάντησης για συζήτηση, χωρίς ποτέ να λάβει απάντηση.

Από το εξώδικο της Energean προκύπτει ότι η διοίκηση, εφόσον τερματιστεί η επίσχεση, θα προχωρούσε σε συνάντηση για συζήτηση νέας επιχειρησιακής σύμβασης είτε με το σύνολο των εργαζομένων είτε μετά την εκλογή νέας διοίκησης του Σωματείου, αφού η σημερινή 7μελής διοίκηση έχει απολυθεί και θεωρείται ότι «έχει απολέσει τη νομιμοποίηση συμμετοχής σε καλόπιστο διάλογο με την εταιρεία», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στην επίσχεση πλέον συμμετέχουν περίπου 165 εργαζόμενοι, οι οποίοι επικαλούνται λόγους ασφαλείας για τη μη προσέλευση στη δουλειά τους. Και στο εξώδικό της η Energean επαναλαμβάνει ότι όσοι εργαζόμενοι επιστρέψουν, θα συνεχίσουν να εργάζονται με τους ίδιους όρους και αποδοχές που είχαν και προ της επίσχεσης.

Πηγές της διοίκησης επιβεβαίωσαν στο ότι όσοι συμμετέχουν στην επίσχεση θεωρούνται ως αδικαιολογήτως απόντες και προφανώς δεν πρόκειται να πληρωθούν για όσο διάστημα απέχουν από την εργασία τους.