Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος: Απόλυτα καθαρός από υδρογονάνθρακες ο υγροβιότοπος του Νέστου

Συλλέχθηκαν 15 δείγματα νερού και 6 ιζημάτων από 3 σημεία στη ροή του ποταμού καθώς και από 6 σημεία στην περιοχή του Δέλτα και την θαλάσσια περιοχή στην οποία ο Νέστος εκβάλλει

Απόλυτα καθαρός από υδρογονάνθρακες αποδεικνύεται ο υγροβιότοπος του ποταμού Νέστου στην Ανατολική Μακεδονία, ο οποίος γειτνιάζει με τις θαλάσσιες εξέδρες παραγωγής υδρογονανθράκων του Πρίνου της Καβάλας και τις χερσαίες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και αποθήκευσης της Νέας Καρβάλης, τις οποίες διαχειρίζεται η Energean.

Το πολύ σημαντικό αυτό συμπέρασμα για το οικοσύστημα ενός από τους πέντε μεγαλύτερους ποταμούς της Ελλάδας, που αποτελεί και έναν από τους δέκα σημαντικότερους υγροβιότοπους στη χώρα, προκύπτει από έρευνα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Dunareade Josdin Galati της Ρουμανίας. Η έρευνα εκπονήθηκε στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματος “MONITOX – Common Βorders, Common Solutions” από μέλη της ομάδας Εξακρίβωσης Πετρελαϊκών Αποτυπωμάτων (Petroleum Forensic Fingerprinting – PFF).

Η περιοχή του Νέστου επιλέχθηκε ως ιδανική για την έρευνα στο πλαίσιο του MONITOX, τόσο λόγω του ότι σε αυτήν καταγράφεται μια από τις πλέον ιδιαίτερες βιοποικιλότητες στην Ευρώπη, όσο και γιατί γειτνιάζει με τις εγκαταστάσεις παραγωγής και επεξεργασίας υδρογονανθράκων. Συνολικά, συλλέχθηκαν δεκαπέντε (15) δείγματα νερού και έξι (6) δείγματα ιζημάτων από τρία (3) σημεία στη ροή του Νέστου καθώς και από έξι (6) σημεία στην περιοχή του Δέλτα και την θαλάσσια περιοχή στην οποία ο Νέστος εκβάλλει, στη διάρκεια του Απριλίου, του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου 2020. Σε κανένα από τα δείγματα δεν καταγράφηκε η παρουσία υδρογονανθράκων. Χαρακτηριστικά, στη δημοσίευση της έρευνας στην οποία προχώρησε η ειδική περιοδική έκδοση “Applied Sciences” αναφέρεται ως συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχει ένδειξη για περιβαλλοντικούς κινδύνους, συνδεδεμένους με την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων της γειτνιάζουσας εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Με αφορμή τη δημοσίευση της έρευνας, ο Νικόλαος Κόκκινος, Αν. Καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος και Διευθυντής Ερευνών του Εργαστηρίου «Ήφαιστος» δήλωσε τα εξής:

«Στο πλαίσιο του Ερευνητικού Προγράμματος Ευρωπαϊκής Διακρατικής Συνεργασίας «Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας» με τίτλο MONITOX, είχαμε την ευκαιρία να ερευνήσουμε την ύπαρξη πετρελαϊκών αποτυπωμάτων στην περιοχή του ποταμού Νέστου. Ελέγχθηκαν δείγματα νερού και ιζημάτων τόσο κατά μήκος της πορείας του ποταμού όσο και στην εκβολή του στο Θρακικό Πέλαγος. Η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε με ειδικό επιστημονικό εξοπλισμό και τα δείγματα αναλύθηκαν με τη μέθοδος εξακρίβωσης αποτυπωμάτων πετρελαϊκών υδρογονανθράκων με χρήση συζευγμένης τεχνικής αεριοχρωματογραφίας – φασματομετρίας μάζας.

Με τη βοήθεια υπερσύγχρονου εξοπλισμού που διαθέτουμε, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να ανιχνεύουμε ίχνη ρυπαντών σε διαφορετικά υποστρώματα, να τα ποσοτικοποιούμε και να ταυτοποιούμε με ακρίβεια την πηγή τους. Τα πρόσφατα δημοσιευμένα αποτελέσματα της μελέτης μας φανέρωσαν την απουσία πετρελαϊκών υδρογονανθράκων στα εξεταζόμενα δείγματα. Εύρημα ιδιαίτερα σημαντικό για την περιοχή μας, αλλά και για το Δέλτα του Νέστου που αποτελεί υγροβιότοπο διεθνούς σημασίας προστατευόμενο από τη Συνθήκη Ramsar».

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Τσέτογλου, Διευθυντής Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος του ομίλου Energean δήλωσε τα εξής:

«Θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα του ΔΙΠΑΕ και στους συνεργάτες της για την πολύ σημαντική αυτή έρευνα και τη δημοσίευσή της. Πρόκειται για την τέταρτη έρευνα στη διάρκεια των τελευταίων ετών που πιστοποιεί ότι το περιβάλλον και οι μορφές ζωής στο νομό Καβάλας και τις γειτνιάζουσες περιοχές δεν έχουν επηρεαστεί από την δραστηριότητα της παραγωγής υδρογονανθράκων. Εχουν προηγηθεί η μελέτη ανεξάρτητου εργαστηρίου το 2021 και η μελέτη του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών που παρουσιάσθηκε το Νοέμβριο του 2016, οι οποίες έδειχναν ότι όχι μόνο δεν έχουν επηρεασθεί οι κοινότητες των βενθικών ειδών (μικροοργανισμοί και άλλες μορφές ζωής) στην περιοχή των εξεδρών αλλά έχουν αναπτυχθεί και νέοι πληθυσμοί. Και, βεβαίως, η γεωφυσική σεισμική έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία μας τον Ιούλιο του 2015, στη διάρκεια της οποίας είχε καταγραφεί μεγάλος αριθμός δελφινιών, φυσητήρων και άλλων θαλασσίων θηλαστικών στον Κόλπο της Καβάλας.

Τα ευρήματα της έρευνας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος καταδεικνύουν την ιδιαίτερη φροντίδα της Energean στον τομέα του Περιβάλλοντος σε μία τόσο ευαίσθητη περιοχή, καθώς και την άψογη δουλειά του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Νέστου – Ισμαρίδας – Βιστωνίδας – Θάσου, με τον οποίο άλλωστε η εταιρεία μας έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία».

Σημειώνεται ότι, εκτός του κ. Κόκκινου, στην έρευνα και τη δημοσίευση των συμπερασμάτων της από την πλευρά του Τμήματος Χημείας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος συμμετείχαν η Καθηγήτρια Οργανικής Χημείας Σοφία Μητκίδου, ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Θωμάς Σπανός, η Λέκτορας Χριστίνα Χατζηχρήστου, οι υποψήφιοι του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στην Τεχνολογία Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου Jusuf Jimeta Johannah και Ελισάβετ Εμμανουηλίδου, ενώ από το Πανεπιστήμιο Dunareade Josdin Galati της Ρουμανίας η Καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας, Φυσικής και Περιβάλλοντος Antoaneta Ene.