Ο καιρός στην Καβάλα: Επιδείνωση με «άρωμα» χειμώνα [πρόγνωση]

Ποια θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας-Πού θα χιονίσει-Αναλυτική πρόγνωση από την ομάδα του Meteokav

Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και στον Νομό Καβάλας το επόμενο διήμερο με κύρια χαρακτηριστικά την πτώση της θερμοκρασίας, τις βροχές και χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Την Καθαρά Δευτέρα ο καιρός θα παρουσιάσει μικρή βελτίωση για την οποία θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ομάδα του Meteokav, κατά τις νυχτερινές-πρωινές ώρες του Σαββάτου 5 Μαρτίου 2022 αναμένονται τοπικές ασθενείς κατά βάση βροχές με έμφαση στα νοτιότερα τμήματα του νομού (κυρίως στη Θάσο) και σε περιοχές γύρω από το Παγγαίο. Εν συνεχεία, ο καιρός θα παρουσιάσει μικρή βελτίωση με πολύ τοπικά και ασθενή φαινόμενα σχεδόν αποκλειστικά στις προαναφερθείσες περιοχές.

Από τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου αναμένεται εκ νέου επιδείνωση του καιρού από τα νοτιοδυτικά-δυτικά του Νομού με την κατά περιόδους εκδήλωση βροχών ασθενούς-μέτριας έντασης που σταδιακά θα επεκταθούν στο σύνολο του Νομού. Το μοτίβο αυτό φαίνεται να συνεχίζεται μέχρι και τις πρωινές ώρες της Κυριακής 6 Μαρτίου 2022, ενώ, τα φαινόμενα φαίνεται να είναι πιο γενικευμένα και να έχουν τοπικά έντονο χαρακτήρα στη Θάσο και σε περιοχές γύρω από το Παγγαίο (ιδίως γύρω από ανατολική-βορειανατολική μεριά).

Κατά τις μεσημβρινές-πρώτες απογευματινές ώρες της Κυριακής αναμένεται περεταίρω γενίκευση των φαινομένων τα οποία θα έχουν μέτρια ένταση και διαρκή χαρακτήρα, ενώ τοπικά θα εκδηλωθούν και έντονα φαινόμενα. (Οι εντάσεις των χιονοπτώσεων είναι ανάλογες με αυτές των φαινομένων όπως έχουν περιγράφει).

Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις, κατά τις νυχτερινές-πρωινές ώρες του Σαββάτου χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν άνω των 650-750 μέτρων κατά μέσο όρο, ωστόσο τοπικά ιδίως στο Όρος της Λεκάνης θα χιονίσει ελαφρώς χαμηλότερα. Η νέα επιδείνωση του καιρού από το βράδυ του Σαββάτου θα ρίξει σταδιακά ελαφρώς τα υψόμετρα χιονόπτωσης.

Έτσι, από το ξημέρωμα της Κυριακής θα εκδηλώνονται χιονοπτώσεις άνω των 500-600 μέτρων κατά μέσο όρο, ενώ τοπικά και πρόσκαιρα θα χιονίζει και χαμηλότερα. Υψηλότερες πιθανότητες για εκδήλωση χιονοπτώσεων σε χαμηλότερα υψόμετρα εντοπίζονται στη βορειανατολική πλευρά του Παγγαίου, στο βορειανατολικό κομμάτι του Υψάριου και στα βορειότερα-ανατολικότερα τμήματα του Όρους Λεκάνης. Ενδεικτικά, υπάρχει υψηλή πιθανότητα για κατά περιόδους εκδήλωση χιονοπτώσεων στα ψηλά της Νικήσιανης και του Κεχρόκαμπου.

Οι άνεμοι θα στραφούν σε ανατολικούς-βορειανατολικούς και σταδιακά θα ενισχύονται και έτσι το πρώτο μισό της Κυριακής θα φτάσουν στα θαλάσσια τμήματα τα 6-7 μποφόρ (τοπικά ιδίως στη Θάσο και στο νοτιοδυτικό κομμάτι του Νομού).

Περισσότερες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τον καιρό στην Καβάλα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Meteokav εδώ.