Καβάλα: Χειμερινό… διάλειμμα από την Άνοιξη με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας [πρόγνωση]

Οι θερμοκρασίες σε πεδινά και ορεινά-Πού υπάρχει πιθανότητα ασθενούς χιονόπτωσης-Αναλυτική πρόγνωση καιρού από την ομάδα του Meteokav

Νέα ψυχρή εισβολή αναμένεται στην Ανατολική Μακεδονία και στον Νομό Καβάλας, με κύριο χαρακτηριστικό την πτώση της θερμοκρασίας χωρίς γενικευμένα και διαρκή φαινόμενα.

Σύμφωνα με την ομάδα του Meteokav, αυξημένες νεφώσεις θα επικρατούν καθ΄ όλη τη διάρκεια της Παρασκευής 18 Μαρτίου 2022, ενώ το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα θα είναι τοπικά αυξημένες από τις μεσημβρινές ως τις πρώτες βραδινές ώρες και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις.

Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει την Παρασκευή σημαντική πτώση τόσο ως προς τις ελάχιστες τόσο ως προς τις μέγιστες τιμές. Το Σάββατο 19 Μαρτίου 2022 η σημαντική πτώση ως προς τις ελάχιστες τιμές θα συνεχιστεί, ενώ θα υπάρξει μικρή περαιτέρω πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές (η κορύφωση της πτώσης της θερμοκρασίας). Άνοδος της θερμοκρασίας θα παρατηρηθεί από τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 και ως προς τις μέγιστες τιμές, ενώ την Τρίτη 22 και κυρίως την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022 η άνοδος θα συνεχιστεί κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές και λιγότερο ως προς τις ελάχιστες τιμές.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες που αναμένεται να παρατηρηθούν το Σάββατο και Κυριακή το πρωί είναι από 1 ως -3 βαθμοί Κελσίου στα παράκτια ανάλογα την περιοχή (με τις χαμηλότερες τιμές σε παραθαλάσσιες περιοχές με επίπεδο ανάγλυφο και μακριά από ορεινούς όγκους πχ Κεραμωτή-Τούζλα), από -1 ως -5 βαθμοί Κελσίου στα ηπειρωτικά πεδινά ανάλογα την περιοχή (με τις χαμηλότερες στο εσωτερικό κλειστών κάμπων πχ κάμπος Καβάλας-Δράμας, Ελευθερών και Χρυσούπολης) και από -4 ως -8 βαθμοί Κελσίου στα ημιορεινά και ορεινά (με τις χαμηλότερες σε κλειστά οροπέδια π.χ στην Λεκάνη ακόμα και -10).

Ασθενή και τοπικά τα φαινόμενα

Τις επόμενες ώρες υπάρχει πιθανότητα τοπικών ασθενών φαινομένων στα δυτικότερα και βορειότερα τμήματα του Νομού με έμφαση στα ορεινά των περιοχών αυτών (ασθενείς χιονοπτώσεις άνω των 600 μέτρων αρχικά με τα υψόμετρα να πέφτουν σταδιακά). Καθώς οδεύουμε προς τα μεσάνυχτα η πιθανότητα εκδήλωσης φαινομένων θα μειώνεται συνεχώς.

Έτσι, κατά τις νυχτερινές-πρωινές ώρες της Παρασκευής υπάρχει μικρή πιθανότητα τοπικών ασθενών φαινομένων στα δυτικότερα και βορειότερα τμήματα του Νομού (κυρίως γύρω από το Παγγαίο) με πολύ μικρή πιθανότητα τοπικών νιφαδοπτώσεων ακόμη και σε πεδινά τμήματα των περιοχών αυτών (στα υπόλοιπα τμήματα του Νομού είναι εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα για πολύ πρόσκαιρα και ασθενή φαινόμενα). Τις μεσημβρινές ώρες τα φαινόμενα φαίνεται να σταματούν, ενώ καθώς οδεύουμε προς τις βραδινές ώρες υπάρχει εκ νέου μικρή πιθανότητα για εκδήλωση τοπικών νιφαδοπτώσεων κυρίως στα ορεινά και στα δυτικότερα-νοτιοδυτικότερα τμήματα του Νομού οι οποίες αν εκδηλωθούν θα σταματήσουν γρήγορα.

Περισσότερες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τον καιρό στην Καβάλα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Meteokav εδώ.