ΚΚΕ Καβάλας για φωτιά στα Πετρέλαια: Το κεφάλαιο αποδεικνύεται άχρηστο και παράσιτο σε όλα!

Τα στελέχη του κόμματος στην περιοχή μας ζητούν από την Κυβέρνηση «τώρα να γυρίσουν όλοι οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους»

Το βράδυ του Σαββάτου 9 Απριλίου 2022 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στα Πετρέλαια της Καβάλας μετά από έκρηξη δεξαμενής που σημειώθηκε στις χερσαίες εγκαταστάσεις στη Νέα Καρβάλη.

Η φωτιά κατασβέστηκε τελείως μετά από περίπου πέντε ώρες και δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός, ενώ διενεργείται προανάκριση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τα αίτια που την προκάλεσαν [διαβάστε περισσότερα εδώ].

Με αφορμή το γεγονός, η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας τη στάση της εταιρίας αναφορικά με τους πρώην εργαζόμενούς της, ζητώντας «τώρα να γυρίσουν όλοι στη δουλειά τους» και ρίχνοντας μεγάλες ευθύνες και στην Κυβέρνηση που, με τη στάση της, «καλύπτει» το κεφάλαιο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΚΚΕ Καβάλας.

«Η έκρηξη και η φωτιά που εκδηλώθηκε στις εγκαταστάσεις των πετρελαίων Καβάλας υπογραμμίζουν τους τεράστιους κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων, της ευρύτερης περιοχής και του περιβάλλοντος, που έχουν δημιουργηθεί από τις εγκληματικές αποφάσεις της Energean και τις απολύσεις όλου του εξειδικευμένου προσωπικού της εταιρείας.

Το σωματείο εργαζομένων είχε επισημάνει όλους αυτούς τους κινδύνους από την πρώτη στιγμή. Όπως αποδεικνύεται και με αυτή την επικίνδυνη εξέλιξη οι εργαζόμενοι είχαν δίκιο να περιφρουρούν την ασφάλεια των εγκαταστάσεων τόσους μήνες και το έκαναν αποτελεσματικά, είχαν δίκιο για την επίσχεση εργασίας τους, ενώ η εταιρεία έλεγε ψέματα ότι κανένας κίνδυνος δεν υπάρχει.

Τεράστιες ευθύνες έχει η κυβέρνηση, τόσο με την κάλυψη των αντεργατικών αποφάσεων της εταιρείας, όσο και με το ότι –παρότι το ζήτησαν επανειλημμένα οι εργαζόμενοι– δεν πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητοι έλεγχοι ασφαλούς λειτουργίας από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν με τη βία από τις εγκαταστάσεις.

Με δυσάρεστο τρόπο επιβεβαιώνεται, όπως και στην περίπτωση της ίδιας της παραγωγής που παραμένει “νεκρή”, πως χωρίς το απαραίτητο εργατικό, εξειδικευμένο προσωπικό, ούτε η ασφάλεια μπορεί να επιτευχθεί. Το κεφάλαιο αποδεικνύεται άχρηστο και παράσιτο σε όλα! Η άμεση συνδρομή των πυροσβεστών, που κι αυτοί παλεύουν με λειψά μέσα και χρόνιες ελλείψεις, απέτρεψε ενδεχομένως τα χειρότερα.

Απαιτείται άμεση ενημέρωση των εργαζομένων, αλλά και όλης της ευρύτερης περιοχής από όλους τους υπεύθυνους και τις υπηρεσίες για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και για τους κινδύνους από την τοξικότητα των προϊόντων της καύσης που εκλύονται. Απαιτείται άμεση διερεύνηση των αιτιών της έκρηξης και της πυρκαγιάς και σαφείς απαντήσεις. Καμιά κάλυψη στις προφανείς εργοδοτικές ευθύνες. Τα αφεντικά και τα στελέχη της Energean πρέπει να λογοδοτήσουν κι όχι να παριστάνουν τον τιμητή. Η κυβέρνηση στις επανειλημμένες ερωτήσεις του ΚΚΕ, δε μπορεί να απαντάει αραδιάζοντας το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που η ίδια και οι προηγούμενές της έχουν στήσει, προκειμένου να “νίψει τας χείρας της”. Έχει βαριές ευθύνες.

Από την πληροφόρηση που έχουμε, η πρώτη αντίδραση των απολυμένων εργαζομένων ήταν η ενδεδειγμένη: να προσφερθούν με τις ειδικές γνώσεις τους να συμβάλλουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς και στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Τώρα να γυρίσουν όλοι οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους! Για το δίκιο των αιτημάτων τους, όπως διατυπώθηκαν από την έναρξη των αγώνων τους, αλλά και για την άμεση ασφάλεια όλης της περιοχής».