ΓΣΕΕ: Πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά το ατύχημα στα Πετρέλαια Καβάλας

Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία «η ασφαλής λειτουργία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της εγγύησης που δίνουν οι απολυμένοι εργαζόμενοι»

Το βράδυ του Σαββάτου 9 Απριλίου 2022 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στα Πετρέλαια της Καβάλας μετά από έκρηξη δεξαμενής με ελαιόνερα που σημειώθηκε στις χερσαίες εγκαταστάσεις στη Νέα Καρβάλη.

Η φωτιά κατασβέστηκε τελείως μετά από περίπου πέντε ώρες και δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός, ενώ διενεργείται προανάκριση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τα αίτια που την προκάλεσαν [διαβάστε περισσότερα εδώ].

Με αφορμή το γεγονός, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος [ΓΣΕΕ] εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Με δυσάρεστο τρόπο επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας για απολύσεις που οδηγούν σε προβλήματα ασφαλείας στη λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Μπορεί η Διοίκηση της εταιρείας να μιλούσε για αναληθείς κατηγορίες, η μεγάλη σε έκταση και διάρκεια φωτιά όμως σε δεξαμενή των πετρελαίων το Σάββατο, αποδεικνύει δυστυχώς ότι η ασφαλής λειτουργία δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Οι εργαζόμενοι έχουν κρούσει εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρησιμοποίηση, χωρίς εμπειρία και εξειδίκευση προσωπικού, αλλά και γενικότερα για τους κινδύνους που απορρέουν από τις απαράδεκτες αποφάσεις της Energean.

Tα ερωτήματα που προκύπτουν μετά το ατύχημα είναι πολλά με βασικότερο το ερώτημα: πού είναι η ασφάλεια για την οποία βεβαίωνε το αρμόδιο Υπουργείο και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όλους τους προηγούμενους μήνες η εταιρεία;

Η ασφαλής λειτουργία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της εγγύησης που δίνουν οι απολυμένοι εργαζόμενοι, οι οποίοι παρά τις ικανότητές τους βρέθηκαν στο δρόμο. Γιατί η μόνη λύση είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, σ’ ένα εργασιακό περιβάλλον με ασφάλεια τόσο για τους ίδιους τους εργαζόμενους, όσο και για την τοπική κοινωνία».