Καβάλα: Η καιρική αστάθεια «φέρνει» βροχές και καταιγίδες [πρόγνωση]

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού την Τετάρτη 17 Μαΐου 2022-Ποιες περιοχές θα επηρεάσουν τα τοπικά έντονα φαινόμενα-Πού αναμένεται πιθανή χαλαζόπτωση-Αναλυτική πρόγνωση καιρού από την ομάδα του Meteokav

Σημαντική μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει την Τετάρτη 17 Μαΐου 2022 ο καιρός στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και στον Νομό Καβάλας με κύρια χαρακτηριστικά την πτώση της θερμοκρασίας και την έντονη αστάθεια.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ομάδα του Meteokav, τις πρώτες πρωινές ώρες ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, αλλά γρήγορα θα παρατηρηθεί η ανάπτυξη τοπικών νεφώσεων ιδίως στα βορειότερα και ανατολικότερα τμήματα του Νομού.

Έτσι κατά τις μεσημβρινές έως τις πρώτες απογευματινές ώρες θα εκδηλώνονται τοπικές βροχές ή μπόρες, καθώς και μεμονωμένες καταιγίδες. Η πιθανότητα εκδήλωσης τέτοιων φαινομένων διακρίνεται ως εξής:

  • Πολύ υψηλή στα ορεινά τμήματα και ιδίως στον ορεινό όγκο Λεκάνης-Βουνοχωρίου (καθώς και στις ημιπεδινές περιοχές κοντά στον ορεινό όγκο αυτών)
  • Υψηλή πιθανότητα και στα πεδινά των βορείων και ανατολικών τμημάτων του Νομού, καθώς και σε πεδινά που βρίσκονται κοντά σε κάποιον ορεινό όγκο
  • Σημαντική πιθανότητα στα περισσότερα πεδινά τμήματα
  • Μικρή πιθανότητα στα νοτιότερα-νοτιοδυτικότερα παράκτια τμήματα και σε περιοχές κοντά σε αυτά, αλλά και στη Θάσο
  • Τα φαινόμενα αυτά όπου εκδηλωθούν θα έχουν τοπικά έντονο χαρακτήρα με τις πιθανότητες αυτές να είναι ανάλογες με βάση την παραπάνω κλίμακα

Εν συνεχεία από τις πρώτες απογευματινές ώρες έως τις πρώτες βραδινές ώρες θα υπάρξει ένα σχετικά σύντομο πέρασμα βροχής από τα βορειανατολικά προς τα νότια-νοτιοδυτικά.

Το πέρασμα τοπικά θα έχει έντονο χαρακτήρα, ενώ θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες. Η πιθανότητα για τοπικά έντονα φαινόμενα κατά το πέρασμα αυτό είναι αξιόλογη στο μεγαλύτερο μέρος του Νομού, με εξαίρεση περιοχές κοντά στο Παγγαίο όπου είναι ελαφρώς μεγαλύτερη.

Εν συνεχεία, ο καιρός θα παρουσιάσει γρήγορη βελτίωση από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Ταυτόχρονα οι άνεμοι θα παρουσιάσουν σημαντική ενίσχυση από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις και θα πνέουν από 3-5 μποφόρ στα ηπειρωτικά, 5-7 μποφόρ στα παράκτια ενώ τοπικά 8-9 μποφόρ στη Θάσο, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Τέλος να τονιστεί ότι υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν και χαλαζοπτώσεις κατά τη διάρκεια των καταιγίδων με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να συγκεντρώνουν οι περιοχές οι οποίες αναφέρονται στην παραπάνω κλίμακα.

Περισσότερες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τον καιρό στην Καβάλα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Meteokav εδώ.