Το Σωματείο των Πετρελαίων στο πλευρό οργάνωσης που είναι ενάντια στο… πετρέλαιο!

Συγκέντρωση στο Λονδίνο μαζί με την Earth Strike UK που είναι υπέρ της διακοπής της παραγωγής ορυκτών καυσίμων για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής

Mια… ασυνήθιστη συμμαχία έφερε η αντιπαράθεση του Σωματείου των (πρώην) εργαζομένων στα Πετρέλαια της Καβάλας με τη διοίκηση της Energean, μια αντιπαράθεση που, ως γνωστόν, έχει οδηγηθεί πλέον στη Δικαιοσύνη.

Ο λόγος για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις εξελίξεις που πραγματοποίησε το Σωματείο σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας και την Earth Strike UK, οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο και η οποία μάχεται την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου ως υπαίτια της κλιματικής αλλαγής.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, καθώς χθες πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας στη βρετανική πρωτεύουσα.

H Earth Strike UK το προηγούμενο διάστημα δημοσίευσε ανακοινώσεις ζητώντας «την επαναπρόσληψη των 185 εξειδικευμένων εργαζομένων με πολυετή πείρα που απολύθηκαν παράνομα, για να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία των εγκαταστάσεων στην Καβάλα Oil».

Γενικότερα η οργάνωση έχει ένα σταθερά φιλεργατικό προφίλ, και προβάλλει το ότι με τη δραστηριότητά της «ενώνει τα εργατικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα». Ωστόσο, αυτό που προξενεί εντύπωση και ερωτηματικά για τη συμπόρευση του Σωματείου των εργαζομένων είναι ότι η Earth Strike UK έχει ως πάγια θέση τόσο την άμεση διακοπή κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας (άρα, και του… Πρίνου!) στο πλαίσιο μιας γενικής απεργίας, ώστε να πληγεί ο καπιταλισμός, ενώ έχει στηρίξει σειρά εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών για τον τερματισμό της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου για να αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή.

Για παράδειγμα, μια από τις τελευταίες κινητοποιήσεις της οργάνωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο έφερε τον τίτλο “Earth Strike North of the River” (Η Earth Strike βόρεια του ποταμού) και είχε ως αρχικό motto το εξής: «Τον Δεκέμβριο 2020, ο Luke Murphy του Institute for Public Policy Research (IPPR) είπε ‘Ως οικοδεσπότες του COP26 (σ.σ. η μεγάλη τελευταία διάσκεψη για το Κλίμα που πραγματοποιήθηκε στη Γλασκώβη) έχουμε την ευκαιρία να ηγηθούμε με παραδειγματικό τρόπο, δεσμευόμενοι να κρατήσουμε τα ορυκτά καύσιμο στο υπέδαφος».

Μάλιστα, η οργάνωση θεωρεί ως απαραίτητη για την ενεργειακή μετάβαση την απομάκρυνση από κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με ορυκτά καύσιμα και πιστεύει ότι αυτήν τη διαδικασία πρέπει να την πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι και όχι οι επιχειρήσεις…

Τη χθεσινή κινητοποίηση διαφήμισε το Σωματείο μέσα από τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από όπου και η σχετική φωτογραφία.