Καβάλα: Το φαινόμενο της αστικής θερμονησίδας «εκτόξευσε» τον υδράργυρο τις βραδινές ώρες

Εξωφρενικά υψηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες στο παράκτιο κομμάτι του Νομού και στο κέντρο της πόλης-Πού έφτασε το θερμόμετρο-Η ανάλυση του φαινομένου από την ομάδα του Meteokav και η ανάγκη να προληφθούν τέτοιες αποπνικτικές συνθήκες

Μπορεί να βρισκόμαστε στις αρχές του Ιουνίου, όμως οι θερμοκρασιακές συνθήκες θυμίζουν… Αύγουστο, καθώς αργά το βράδυ της Παρασκευής 3 Ιουνίου 2022 το θερμόμετρο άγγιξε τους 28 βαθμούς Κελσίου σε κάποια σημεία της Καβάλας, όταν το 2021, τέτοια εποχή και κατά τις ίδιες ώρες, δεν ξεπερνούσε τους 17-18 βαθμούς Κελσίου!

Αυτές οι αποκλίσεις και οι ακραίες, για την εποχή, θερμοκρασίες δεν οφείλονται μόνον στην κλιματική αλλαγή, αλλά και στην ανθρώπινη παρέμβαση, «γέννημα» της οποίας είναι σε μεγάλο βαθμό και το φαινόμενο της αστικής θερμονησίδας, το οποίο ανεβάζει τον υδράργυρο σε πολύ υψηλά επίπεδα, ιδίως τις βραδινές καλοκαιρινές ώρες στα αστικά κέντρα.

Η ανάλυση του φαινομένου από την ομάδα του Meteokav

H απουσία απόγειας αύρας (ασθενές ρεύμα στην κατώτερη τροπόσφαιρα από τις ηπειρωτικές προς παράκτιες περιοχές) έχει οδηγήσει σε εξωφρενικά υψηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες στο παράκτιο κομμάτι του Νομού Καβάλας (εξαίρεση αποτελεί ο Δήμος Νέστου και το νοτιοδυτικό άκρου του νομού όπου παρατηρείται θαλάσσια αύρα). Αυτός συμβαίνει, καθώς εν απουσία αυτού του μηχανισμού πτώση της θερμοκρασίας μετά το μεταμεσημβρινό μέγιστο η θερμοκρασία στα παράκτια λόγω των χαρακτηριστικών μιας παράκτιας περιοχής (χαμηλή ηπειρωτικότητα, άρα μικρή θερμοκρασιακή διακύμανση) πέφτει με πολύ αργούς ρυθμούς.

Αυτή η αργή πτώση της θερμοκρασίες είναι ακόμη πιο έντονη στην πόλη της Καβάλας σε σχέση με άλλες παράκτιες περιοχές λόγω της επίδρασης της αστικής θερμονησίδας (φαινόμενο κατά το οποίο παρατηρείται θερμοκρασιακή διαφορά ανάμεσα σε μια αστική περιοχή και στις γύρω μη αστικές περιοχές).

Το φαινόμενο αυτό είναι εντονότερο τις νυχτερινές ώρες, τους καλοκαιρινούς μήνες και όταν το ανεμολογικό πεδίο είναι ασθενές. Όπως είναι σαφές οι συνθήκες ευνοούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη ισχυρή αστικής θερμονησίδας στην πόλη της Καβάλας, με αποτέλεσμα ο υδράργυρος στην πόλη μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα να κυμαίνεται στους 27-28 °C, όταν στις περισσότερες περιοχές ηπειρωτικές περιοχές η θερμοκρασία είναι κάτω από 20°C και στα περισσότερα παράκτια τμήματα στους 24-26°C.

Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν την άμεση ανάγκη παρεμβάσεων στην πόλη της Καβάλας έπειτα από τις κατάλληλες έρευνες, ώστε να μειωθεί η ένταση του φαινομένου της αστικής θερμονησίδας ειδικά ενόψει της κλιματικής αλλαγής που θα αυξήσει περεταίρω τη συχνότητα και την ένταση των ακραίων καιρικών συνθηκών (πχ θερμές νύχτες).

Ωστόσο αξίζει να τονιστεί ότι είναι αντιεπιστημονική η σύνδεση ενός ακραίου καιρικού φαινομένου με την κλιματική αλλαγή χωρίς την πραγματοποίηση κατάλληλης επιστημονικής έρευνας, αλλά πλέον η πλειοψηφία των ερευνών καταλήγουν στο ότι η κλιματική οδηγεί και θα οδηγεί σε αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ακραίων καιρικών συνθηκών.

Ως εκ τούτου, δεν μπορεί η κλιματική αλλαγή να χρησιμοποιείται ως «άλλοθι» από τις Αρχές για τη μη ύπαρξη πρόληψης, αλλά αντιθέτως πρέπει να υπάρξει πραγματική μέριμνα για την πρόληψη και την κατάλληλη αντιμετώπιση των φαινομένων, στη συγκεκριμένη περίπτωση με τις κατάλληλες παρεμβάσεις για τη μείωση του φαινομένου της αστικής θερμονησίδας.

Σημειώνεται ότι παρόμοιες θερμοκρασιακές συνθήκες θα επικρατήσουν και το βράδυ του Σαββάτου 4 προς την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022.

Περισσότερες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τον καιρό στην Καβάλα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Meteokav εδώ.