Μακάριος Λαζαρίδης: Προστατεύουμε το περιβάλλον, προστατεύουμε την ίδια μας τη ζωή

Δήλωση του βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου)

«Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, όπως καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το 1972, βρίσκει τον πλανήτη μας σε μια κρίσιμη συγκυρία.

Η ενεργειακή κρίση που πλήττει τις ανεπτυγμένες κοινωνίες του κόσμου –και δη τις ευρωπαϊκές– έρχεται να επιβεβαιώσει την επιτακτική ανάγκη ενός συνολικού επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με το περιβάλλον. Μια σχέση ζωής, την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο.

Η αναχαίτιση των στρεβλώσεων των προηγούμενων δεκαετιών κρίνεται επιβεβλημένη, όπως και η ουσιαστική ευαισθητοποίηση για την προστασία της φύσης.

Την ώρα που το σήμα κινδύνου εκπέμπεται πιο ηχηρό από ποτέ, ο αγώνας για ένα βιώσιμο περιβάλλον είναι καθοριστικός και οφείλουμε να τον κερδίσουμε.

Τα περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα.

Είναι η στιγμή που θα πρέπει να αλλάξουμε πορεία, μαζί με τον τρόπο παραγωγής, το μοντέλο των επενδύσεων και τις καταναλωτικές μας συνήθειες.

Σε μια εποχή που οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευτεί, η άμεση στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θεωρείται πιο αναγκαία από κάθε άλλη φορά. Αφενός –και πρωτίστως– για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου και αφετέρου διότι η επιλογή τους συμβάλλει στην ενεργειακή αυτονομία και ασφάλειά μας.

Ο καθένας από εμάς ας αναλάβει τις ευθύνες του.

Γιατί, ας μην ξεχνάμε, το περιβάλλον μας αφορά όλους! Για την προστασία της ίδιας μας της ζωής».

Μακάριος Β. Λαζαρίδης
Βουλευτής Καβάλας