Μήνυμα από την Πολιτική Προστασία για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην Ανατολική Μακεδονία

Αναλυτική πρόγνωση καιρού από την ομάδα του Meteokav-Ποια θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού, ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο, πόσο θα διαρκέσει η κακοκαιρία

Μήνυμα από το 112, με ισχύ 24ωρου, εστάλη το απόγευμα της Πέμπτης 9 Ιουνίου 2022 στις περιοχές οι οποίες αναμένεται να πληγούν από την επερχόμενη κακοκαιρία, μεταξύ αυτών και η Ανατολική Μακεδονία και η Καβάλα.

Εξαιτίας των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισημαίνει την ανάγκη να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί. Πρόκειται για ένα ακραίο φαινόμενο, στο οποίο οι επιστήμονες έχουν αποδώσει χαρακτηριστικά «κόκκινου συναγερμού».

Το Υπουργείου κάνει ισχυρή σύσταση στους πολίτες στις περιοχές που αναμένεται να πληγούν να ακολουθούν πιστά τις παρακάτω βασικές οδηγίες:

  • Αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίζουμε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθούμε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού
  • Δε διασχίζουμε ΠΟΤΕ χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα. Για κανέναν λόγο
  • Παρακολουθούμε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης και ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των Αρχών
  • Μένουμε σε επιφυλακή-Ακολουθούμε τις οδηγίες

Αναλυτική πρόγνωση καιρού από την ομάδα του Meteokav

Aπό τις επόμενες ώρες μπαίνουμε σε φάση κορύφωσης της περιόδου αστάθειας που διανύουμε με νέα μεταβολή του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχοπτώσεις-καταιγίδες και την σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Σε πρώτη φάση, από τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 9 Ιουνίου 2022 και πριν το ξημέρωμα της Παρασκευής θα εκδηλωθούν, αρχικά από τα δυτικά-νοτιοδυτικά του Νομού και σταδιακά ανατολικότερα, κατά περιόδους τοπικές βροχές-μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες, με την πιθανότητα για μεμονωμένες καταιγίδες να είναι μεγαλύτερη στα δυτικά και νοτιότερα τμήματα του Νομού.

Εν συνεχεία από το ξημέρωμα ως τις πρώτες πρωινές ώρες ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση, με κάποιες τοπικές βροχές να επιμένουν κυρίως σε νοτιότερα τμήματα του Νομού.

Μετά τις πρώτες πρωινές ώρες και καθώς οδεύουμε προς τις μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 10 Ιουνίου 2022 θα αρχίζουν να εκδηλώνονται εκ νέου βροχοπτώσεις από το νότιο και νοτιοδυτικό κομμάτι του Νομού που σταδιακά θα επεκτείνονται στο σύνολό του. Έτσι από το μεσημέρι ως τις απογευματινές-πρώτες βραδινές ώρες της Παρασκευής θα εκδηλώνονται βροχές-μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες κατά περιόδους στο σύνολο του Nομού (τα φαινόμενα τοπικά θα έχουν συνεχή χαρακτήρα). Τα φαινόμενα τοπικά και πρόσκαιρα θα έχουν έντονο χαρακτήρα, με την πιθανότητα για τοπικά έντονα φαινόμενα να είναι μεγαλύτερη στη Θάσο, στο νότιο και νοτιοδυτικό κομμάτι του Nομού (ιδίως κοντά στον Στρυμωνικό), σε περιοχές γύρω από το Παγγαίο (ιδίως γύρω από την ανατολική-βορειανατολική μεριά του Παγγαίου) και στα ορεινά του Nομού.

Εν συνεχεία, μετά από μια πιθανή μικρή πρόσκαιρη βελτίωση θα υπάρξει εκ νέου επιδείνωση προς τα μεσάνυχτα και μέχρι το ξημέρωμα του Σαββάτου 11 Ιουνίου 2022. Βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλώνονται στο σύνολο του Νομού κατά περιόδους (τοπικά συνεχής χαρακτήρας των βροχοπτώσεων, ενώ η πιθανότητα για μεμονωμένες καταιγίδες είναι μεγαλύτερη στα νοτιότερα του Νομού). Τοπικά τα φαινόμενα θα έχουν και έντονο χαρακτήρα (πιθανό πέρασμα έντονης βροχόπτωσης μέσα στη νύχτα από δυτικά προς ανατολικά σε πολλές περιοχές του Νομού).

Στη συνέχεια, από το ξημέρωμα του Σαββάτου ο καιρός θα αρχίζει να παρουσιάζει σταδιακή βελτίωση με τα φαινόμενα να εξασθενούν και τις βροχές να αποκτούν πολύ τοπικό χαρακτήρα κατά κανόνα στο νότιο και ανατολικό κομμάτι του Νομού. Μάλιστα, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου ο καιρός θα παρουσιάσει τοπικά ανοίγματα. Όμως από αργά το μεσημέρι του Σαββάτου ως τις πρώτες βραδινές ώρες θα εκδηλωθούν εκ νέου τοπικές μπόρες και μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά του Νομού, στα βορειότερα τμήματα και σε πεδινές περιοχές κοντά σε ορεινούς όγκους. Μικρότερη η πιθανότητα στα υπόλοιπα τμήματα του Νομού.

Όπως είναι κατανοητό τοπικά θα υπάρξουν έντονα και διαρκή φαινόμενα και συνεπώς τοπικά θα έχουμε και μεγάλα ύψη βροχής. Οι περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για κάτι τέτοιο είναι στη Θάσο, στο νότιο και νοτιοδυτικό κομμάτι του Νομού (ιδίως κοντά στον Στρυμωνικό) και σε περιοχές γύρω από το Παγγαίο (ιδίως γύρω από την ανατολική-βορειανατολική μεριά του Παγγαίου), καθώς και στα ορεινά του νομού. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι παρόμοια φαινόμενα αποκλείονται και σε άλλες περιοχές του Νομού, απλά η πιθανότητα για κάτι τέτοιο είναι μικρότερη.

Τέλος, τονίζεται ότι η αστάθεια θα επιμείνει με πιο καλοκαιρινά χαρακτηριστικά όμως (πιο τοπικά και σύντομα φαινόμενα) και από την Κυριακή 12 Ιουνίου 2022.

Περισσότερες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τον καιρό στην Καβάλα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Meteokav εδώ.