Κακοκαιρία GENESIS: Πόσο νερό έπεσε σε Καβάλα, Παγγαίο και Θάσο [πίνακας]

Αναλυτικά στοιχεία από την ομάδα του Meteokav για την υετική κατανομή στις περιοχές οι οποίες δέχτηκαν τον μεγαλύτερο όγκο νερού την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022-Τα ρεκόρ και το συμπέρασμα: Ήταν τελικά ακραία τα φαινόμενα;

Εξαιρετικά μεγάλα ύψη βροχής έπεσαν στο σύνολο του Νομού Καβάλας κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας GENESIS σε λιγότερο από 36 ώρες (μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου 11 Ιουνίου 2022 έπεσε η συντριπτική πλειοψηφία των χιλιοστών). Σε όλες τις περιοχές του Νομού το συνολικό ύψος βροχής που σημειώθηκε είναι τουλάχιστον το 10% του μέσου ετήσιου ύψους βροχής που πέφτει στην εκάστοτε περιοχή.

Όπως αναφέρει η ομάδα του Meteokav, η υετική κατανομή επιβεβαιώνει πλήρως την προγνωστικά αναμενόμενη κατανομή των φαινομένων, αφού η 1η φάση της κακοκαιρίας το μεσημέρι-απόγευμα της Παρασκευής 10 Ιουνίου 2022 είχε έμφαση σε περιοχές της Θάσου, σε περιοχές κοντά στον Στρυμωνικό Κόλπο, στην ευρύτερη περιοχή κοντά στην ανατολική πλευρά του Παγγαίου (Παλαιοχώρι, Νικήσιανη και η γύρω περιοχή) και τοπικά στην υπόλοιπη παράκτια ζώνη.

Έτσι και έγινε αφού τα μεγαλύτερα ύψη βροχής παρατηρούνται στο Οφρύνιο (κοντά στον Στρυμωνικό), στον Λιμένα (Θάσος), στον Παλαιοχώρι, στη Νικήσιανη (ανατολική μεριά Παγγαίου) και στην Καβάλα (τοπικά στην παράκτια ζώνη). Αντίθετα, όλοι οι υπόλοιποι σταθμοί κατέγραψαν μικρότερα ύψη βροχής.

Σχετικά με τη 2η, νυχτερινή φάση της κακοκαιρίας προς το πρωί του Σαββάτου τα φαινόμενα είχαν έμφαση στα νοτιότερα τμήματα, κάτι που επιβεβαιώνεται από τις καταγραφές των σταθμών (υετός Σαββάτου), αφού τα περισσότερα χιλιοστά εντοπίζονται στην Καβάλα, στον Λιμένα και στο Αεροδρόμιο, ενώ αυτά μειώνονται όσο κινούμαστε βορειότερα (Προσφυγικά-Ελευθερούπολη-Παλαιοχώρι-Άγιος Χριστόφορος).

Το μοτίβο αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από το Οφρύνιο, αφού οι ζώνες σύγκλισης στο βόρειο Αιγαίο βρίσκονταν σε θαλάσσια περιοχή αρκετά ανατολικότερα από την περιοχή, με αποτέλεσμα να μείνει ανεπηρέαστη από τις δέσμες ισχυρών φαινομένων.

Πόσο νερό έπεσε ανά περιοχή και τα ρεκόρ

Οι καταγραφές που ξεχωρίζουμε είναι αυτής του Οφρυνίου και των 137,2mm (137,2 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο), ήτοι σε μία μέρα έπεσε περίπου το 20% του μέσου ετήσιου υετού στην περιοχή, ενώ από τα 137,2mm περίπου τα 100mm έπεσαν σε περίπου 2 ώρες!

Το συνολικό ύψος υετού της κακοκαιρίας έφτασε τα 151,2mm.

Επίσης, εξαιρετικά εντυπωσιακή είναι η καταγραφή στην πόλη της Καβάλας, αφού σε πρώτη φάση το απόγευμα της Παρασκευής εκδηλώθηκε η πιο υετοφόρα καταιγίδα που έχει καταγραφεί ποτέ στην πόλη με 70mm σε 1 ώρα και 20 λεπτά (19:00-20:20), ενώ στην συνέχεια μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής και μέχρι νωρίς το πρωί του Σαββάτου έπεσαν ακόμη 69mm βροχής. Συνεπώς σε λιγότερο από 12 ώρες μετρήθηκαν στην πόλη περίπου 140mm υετού που αντιστοιχεί στο 22% περίπου της μέσης ετήσιας ποσότητας υετού που πέφτει στην πόλη σε 1 χρόνο, βάση του υφιστάμενου κλιματικού αρχείου.

Τέλος, σημειώνεται ότι η αιτία της έμφασης των φαινομένων στην πρώτη φάση της κακοκαιρίας (μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής) στην ανατολική πλευρά του Παγγαίου οφείλεται στους ανατολικούς ανέμους στους οποίους το συγκεκριμένο τμήμα του βουνού είναι προσήνεμο.

Το συμπέρασμα της ομάδας του Meteokav

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι αδιαμφισβήτητα στην περιοχή μας εκδηλωθήκαν ακραία καιρικά φαινόμενα. Ωστόσο σημειώνεται ότι είναι αντιεπιστημονική η σύνδεση ενός ακραίου καιρικού φαινομένου με την κλιματική αλλαγή χωρίς την πραγματοποίηση κατάλληλης επιστημονικής έρευνας, αλλά πλέον η πλειοψηφία των ερευνών καταλήγουν στο ότι η κλιματική αλλαγή οδηγεί και θα οδηγήσει σε αύξηση της συχνότητας εμφάνισης ακραίων καιρικών συνθηκών.

Ως εκ τούτου δεν μπορεί η κλιματική αλλαγή να χρησιμοποιείται ως «άλλοθι» για τη δημιουργία προβλημάτων, άλλα αντιθέτως πρέπει να υπάρξει ουσιαστική μέριμνα για την πρόληψη και τις υποδομές και ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας για καλύτερη κατανόηση της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής σε μία περιοχή.

Πίνακας με την υετική κατανομή ανά περιοχή

*Πηγή: Meteokav.gr