Οι μωβ μέδουσες άπλωσαν τα… πλοκάμια τους και σε παραλίες της Καβάλας και της Θάσου [χάρτης]

Σε ποιες παραλίες εμφανίστηκε η pelagia noctiluca, σύμφωνα με τον διαδραστικό χάρτη που αναδημοσιεύει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας-Χρειάζεται προσοχή, αλλά όχι πανικός

Οι μωβ μέδουσες αυξάνονται στις ελληνικές θάλασσες, κινούμενες από τα ρεύματα και τον αέρα. Ο διαδραστικός χάρτης τον οποίο αναδημοσιεύει το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας είναι ενδεικτικός της έκτασης του προβλήματος, καθώς φαίνεται ότι οι μωβ μέδουσες εξαπλώνονται, ενώ φαίνεται ότι έχουν εμφανιστεί σε δυτικές παραλίες της Καβάλας, καθώς και στο δυτικό κομμάτι της Θάσου [δείτε εδώ τον διαδραστικό χάρτη].

Ήρθε για να… μείνει για κάποια χρόνια

H pelagia noctiluca, γνωστή και ως μωβ μέδουσα, δεν αποτελεί ένα συνηθισμένο είδος και έχει εμφανιστεί από τον περασμένο Νοέμβριο στη Χαλκιδική. Αφήνει πίσω της μία -εν δυνάμει- τοξική βλέννα που εμπεριέχει κνιδοκύτταρα τα οποία εκτινάσσονται όταν την πλησιάσουμε. Πρόκειται για μία ουσία που δεν μπορούμε να τη διακρίνουμε με τα μάτια μας.

Αυτό αποτελεί έναν ακόμη λόγο για να μην επιχειρήσει κανείς να τις απομακρύνει από το θαλάσσιο περιβάλλον και να τις μεταφέρει στην ακτή, καθώς θα γεμίσει η θάλασσα με βλέννες που φέρουν τοξίνες, οι οποίες μας δημιουργούν κνησμό.

Σε ό,τι αφορά την περίοδο κατά την οποία οι μωβ μέδουσες θα παραμείνουν στα ελληνικά ύδατα κατά χιλιάδες άτομα, εκτιμάται πως το φαινόμενο δε θα είναι μόνιμο, ότι θα έχει διάρκεια 3-5 χρόνια και ότι εμείς βρισκόμαστε στο 2ο έτος της έξαρσης.

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση τσιμπήματος

  1. Απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια. Όχι όμως με γυμνά χέρια, διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια και μεταφορά του ερεθισμού εκεί
  2. Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. Αν δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος, γεμίστε τη χούφτα σας με άμμο και τρίψτε το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια της τσούχτρας. Μη χρησιμοποιείτε γλυκό νερό, διότι μπορεί να ενεργοποιήσει κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα
  3. Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Αυτό περιορίζει τα τοπικά φαινόμενα από το δέρμα
  4. Αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα. Περιορίζει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και ανακουφίζει γρήγορα από το τσούξιμο και την φαγούρα. Αν δεν υπάρχει τέτοια κρέμα, χρησιμοποιείστε κομπρέσες με ξυδόνερο (1 μέρος ξύδι και 3 νερό). Έτσι αντιμετωπίζονται η φαγούρα και το τσούξιμο
  5. Πάρτε κάποιο χάπι αντισταμινικό. Με το χάπι αντιμετωπίζονται συστηματικότερα τα συμπτώματα. Η ανάγκη για χάπια τέτοιου είδους είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση του προσβληθέντος δέρματος
  6. Τέλος αν τα συμπτώματα είναι έντονα και ιδιαίτερα αν δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων, μπορεί να χρειασθεί κάποια ένεση κορτιζόνης. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει οπωσδήποτε να πάτε στο νοσοκομείο ή να επισκεφθείτε κάποιο Κέντρο Υγείας

Τα συμπτώματα μετά από τσίμπημα της εν λόγω μέδουσας

Λόγω της νευροτοξίνης που έχουν, οι μωβ μέδουσες είναι από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στη Μεσόγειο και τα συμπτώματα σε περίπτωση που μάς τσιμπήσουν, είναι τα εξής:

  • Πόνος σαν κάψιμο
  • Έντονο κοκκίνισμα του δέρματος
  • Εμφάνιση του αποτυπώματός τους στο σημείο του δέρματος που μάς έχουν τσιμπήσει

Επίσης, μετά το τσίμπημα από μωβ μέδουσα, μπορεί να εμφανίσουμε:

  • Ναυτία
  • Πτώση πίεσης
  • Ταχυκαρδία
  • Πονοκέφαλο
  • Εμετό
  • Διάρροια
  • Βρογχόσπασμο
  • Δύσπνοια

Σπάνια συμπτώματα, τα οποία αν εκδηλωθούν, είναι απαραίτητη η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο είναι τα εξής:

  • Υπόταση
  • Εισπνευστικός συριγμός
  • Γενικευμένο αγγειοοίδημα-Εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα
  • Διαταραχές επικοινωνίας ή συνείδησης
  • Εμετός

Χρήσιμες συμβουλές

Οι πολίτες καλούνται να κοιτάζουν τον καιρό και τους ανέμους πριν πάνε σε κάποια παραλία. Χρειάζεται να έχει αντίθετους ανέμους με την φορά της παραλίας (π.χ. αν η παραλία έχει θέα προς τον νότο, τότε για να μειώνεται η πιθανότητα να υπάρχουν μέδουσες πρέπει οι άνεμοι να κατεβαίνουν από τον Βορρά, ώστε τον κυματισμό που δημιουργεί να τις διώχνει μακριά από τις παραλίες).

Αν σε μια παραλία έχει πλαγκτόν, συνιστάται να αποφεύγουν οι πολίτες να κολυμπάνε, διότι οι μέδουσες τρέφονται με πλαγκτόν, αλλά και τα κνιδοκύτταρά τους είναι μικρά, διαφανή και μπορούν να φτάσουν τα 10 μέτρα μήκος.

Αν υπάρχει έντονο πρόβλημα με τις μωβ μέδουσες σε μια παραλία τότε συνιστάται οι πολίτες να μη ρισκάρουν να κολυμπήσουν και να φροντίζουν να έχουν πάντα κάποια αντισταμινική κρέμα μαζί τους ή κάποια κορτιζονούχα αλοιφή που μπορούν να προμηθευτούν από οποιοδήποτε φαρμακείο.

Για κανέναν λόγο οι πολίτες δεν πρέπει να βγάζουν τις μέδουσες έξω για να τις θάψουν στην άμμο, λόγω του ότι μεταφέρεται το πρόβλημα έξω με πιθανότητα κάποιος να πατήσει έστω και τυχαία κάποια νηματοκύστη, αλλά και γιατί σε τέτοιες μεγάλες εξάρσεις όσες και να βγάλουν από τη θάλασσα υπάρχουν και άλλες εκατοντάδες ή και χιλιάδες μέσα στη θάλασσα. Δεν πρόκειται να λυθεί έτσι το πρόβλημα.