Καβάλα: Μέσα σε έναν μήνα έπεσε βροχή… τεσσάρων μηνών [πίνακας]

Μεγάλα ύψη βροχής-ρεκόρ καταγράφηκαν στον Νομό Καβάλα, αλλά και σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης τον μήνα Ιούνιο-Σε ποιες περιοχές του Νομού έπεσε η περισσότερη βροχή

Μεγάλα ύψη βροχής-ρεκόρ καταγράφηκαν στον Νομό Καβάλα, αλλά και σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης οι οποίες αποκλίνουν πάρα πολύ από τις μέσες τιμές του κλιματικού αρχείου (όπου αυτό υπάρχει).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομάδας του Meteokav, οι πρώτες 9 μέρες του μήνα Ιουνίου είχαν χαρακτηριστικά «τυπικής» καλοκαιρινής αστάθειας με τοπικές βροχές και μπόρες κυρίως σε ορεινά και σε περιοχές κοντά σε αυτά. Όμως, αργότερα ακολούθησε η εξαιρετικά οργανωμένη ατμοσφαιρική διαταραχή.

Έτσι, μεγάλο κομμάτι του συνολικού υετού σε όλες τις περιοχές έπεσε κατά τις 10-11 Ιουνίου στην κακοκαιρία “Genesis” ιδίως όμως στο Οφρύνιο, στην πόλη της Καβάλας και στον Λιμένα.

Κατά το 2ο μισό του μήνα η αστάθεια συνεχίστηκε και είχε έμφαση σε περιοχές γύρω από το Παγγαίο με αποκορύφωμα την περίοδο 23-25 Ιουνίου. Ως αποτέλεσμα, όλοι οι σταθμοί γύρω από το Παγγαίο είχαν πολύ μεγάλα ύψη βροχής.

Έτσι, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στο Οφρύνιο, αφού επλήγη έντονα και από τα δύο διαστήματα έντονης αστάθειας τα οποία επηρέασαν την περιοχή μας. Έπειτα ακολουθούν οι υπόλοιπες περιοχές γύρω από το Παγγαίο και η Καβάλα.

Έπειτα ακολουθεί ο Λιμένας όπου ναι μεν επηρεάστηκε έντονα από την “Genesis”, ωστόσο τον υπόλοιπο μήνα υστερούσε υετικά, καθώς επηρεάζεται λιγότερο από την τυπική αστάθεια με έμφαση στα ορεινά και ηπειρωτικά τμήματα.

Τέλος ακολουθούν τα Προσφυγικά με μια ποιο ομοιόμορφη κατανομή του υετού μέσα στον μήνα, αφού δεν επηρεάστηκε έντονα από την “Genesis”, ούτε από την αστάθεια στο διάστημα 23-25 Ιουνίου, αλλά δεχόταν συχνότερα από άλλες περιοχές μικρές μπόρες, λόγω γειτνίασης με τον ορεινό όγκο.

Τα λιγότερα χιλιοστά βροχής καταγράφηκαν στη Νέα Πέραμο και στο αεροδρόμιο της Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος», αφού δεν επηρεάστηκαν έντονα ούτε από την “Genesis” ούτε το διάστημα 23-26 Ιουνίου και δέχτηκαν, όπως και ο Λιμένας, λίγα χιλιοστά από την «τυπική» ηπειρωτική αστάθεια λόγω μεγάλης απόστασης από κάποιον μεγάλο ορεινό όγκο.

Ενδεικτικά, για το μέγεθος του υετού που καταγράφηκε στην πόλη αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί περίπου το 30% του μέσου ετησίου ύψους βροχόπτωσης, ενώ κάτι ανάλογο ισχύει και για τις περισσότερες υπόλοιπες περιοχές.

Περισσότερες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τον καιρό στην Καβάλα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Meteokav εδώ.