Πετρέλαια: Το Σωματείο περίμενε να ανεβάσει τη μετοχή της Energean η… Νότια Καβάλα! [εικόνα]

Τιτίβισμα με αποδέκτες τον… πρωθυπουργό και τους τοπικούς βουλευτές για την πτώση που, πάντως, είναι γενικό φαινόμενο

Προσδοκίες ανόδου για τη μετοχή της Energean από την… παράταση της ισχύος της άδειας εκμετάλλευσης της Νότιας Καβάλας φαίνεται πως είχε το Σωματείο των πρώην εργαζομένων στα Πετρέλαια!

Το πρωί της Τετάρτης από τον λογαριασμό του Σωματείου στο Twitter στάλθηκε τιτίβισμα που απεικόνιζε τη σημερινή πτώση στη μετοχή της Energean. Το τιτίβισμα συνοδεύθηκε από τη φράση «Την ώρα που παρατείνεται η άδεια εκμετάλλευσης για τη Νότια Καβάλα» και, προφανώς, αυτό δείχνει ότι τα μέλη του Σωματείου θεωρούν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα έπρεπε να πυροδοτήσει άνοδο της μετοχής!

Μέλη του Σωματείου έχουν αποδεδειγμένα αγοράσει μετοχές της Energean, όπως αποδείχθηκε και από την προσπάθειά τους να παρευρεθούν στην πρόσφατη γενική συνέλευση της εταιρείας στο Λονδίνο. Προφανώς, λοιπόν, παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την πορεία της, ωστόσο προξενεί εντύπωση το ότι εμφανίζονται να προσδοκούν άνοδο της μετοχής επειδή παρατάθηκε η άδεια στο εξαντλημένο κοίτασμα της περιοχής μας.

Η Energean έχει σήμερα ετήσια παραγωγή φυσικού αερίου μεγαλύτερη από όση συνολικά έχει δώσει η Νότια Καβάλα στα 40 χρόνια λειτουργίας της!

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το πρωί της Τετάρτης, εν μέσω φόβων για παγκόσμια ύφεση, υποχωρούσε το σύνολο των μετοχών των εταιριών του κλάδου υδρογονανθράκων. Κολοσσιαίες εταιρείες όπως η ConocoPhillips έβλεπαν τη μετοχή τους να υποχωρεί κατά 7%, η Shell κατά 6%, η BP κατά 4% κ.ο.κ.

Είναι επίσης εντυπωσιακό το γεγονός ότι το Σωματείο κοινοποίησε στη συγκεκριμένη του ανάρτηση, εκτός από στελέχη της Energean, τον ίδιο τον πρωθυπουργό (!), υπουργούς της κυβέρνησης καθώς και τους βουλευτές της ΝΔ στην Καβάλα…

Ίσως αυτή η αναφορά να ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι «παρά το ότι ευνοείτε την εταιρεία, η μετοχή της πέφτει»!Εξήγηση για την πτώση δεν δίνει το Σωματείο των πρώην εργαζόμενων στα Πετρέλαια, ίσως όμως να στέλνει το μήνυμα προς τους πολιτικούς ότι αυτό συμβαίνει επειδή …δεν υπάρχει εδώ και κάποιους μήνες παραγωγή από τον Πρίνο! Ειρήσθω εν παρόδω ότι η μέση ημερήσια παραγωγή του Πρίνου πέρσι ήταν λίγο πάνω από τα 1.000 βαρέλια, δηλαδή το 1/40 της συνολικής παραγωγής του ομίλου Energean…

Η εταιρία χθες, και με αφορμή το κλίμα περί «ευνοϊκής διάταξης» που δημιουργήθηκε από δηλώσεις στελεχών της αντιπολίτευσης, είχε εκδώσει ανακοίνωση, αναφέροντας ότι το εξαντλημένο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας έχει πάψει να βρίσκεται στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς της εταιρίας και ότι με την παράταση της άδειας ουσιαστικά εξυπηρετείται το ελληνικό Δημόσιο, ενόψει και της (μακράς) προσπάθειας να δημιουργηθεί η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου.

Σε διαφορετική περίπτωση, το ελληνικό Δημόσιο θα έπρεπε να αναλάβει τη συντήρηση και τη διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας στην εξέδρα Κάππα καθώς και το κόστος αποψίλωσής της. Πρόκειται για την 8η παράταση από το 2012 και μετά, με την εταιρεία να δηλώνει ότι το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να πάρει πίσω την παραχώρηση όποτε το επιθυμεί.