Άναψε πάλι ο πυρσός στο εργοστάσιο των Πετρελαίων

Σταδιακή προετοιμασία για επανεκκίνηση της παραγωγής, με «οδηγό» τις εξονυχιστικές οδηγίες του νηογνώμονα

Aπό το πρωί της Δευτέρας 11 Ιουλίου 2022 ο πυρσός (το επονομαζόμενο flare) είναι και πάλι αναμμένος στο χερσαίο εργοστάσιο των Πετρελαίων στη Νέα Καρβάλη, δίνοντας μια αίσθηση… κανονικότητας που έχει λείψει αρκετούς μήνες, λόγω των γνωστών γεγονότων με τη ρήξη της Διοίκησης με το Σωματείο των πρώην, πλέον. εργαζομένων στον Πρίνο.

Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε επιβεβαιώνει την πληροφορία που ήρθε νωρίτερα σήμερα σε γνώση μας, ενώ η εξέλιξη εντάσσεται στη διαδικασία της προετοιμασίας για επανέναρξη της παραγωγικής διαδικασίας που έχει ανασταλεί από πέρυσι τον Σεπτέμβριο, αρχικά λόγω του προγραμματισμένου shut down και στη συνέχεια λόγω της ουσιαστικής κατάληψης των εγκαταστάσεων από την αυτοαποκληθείσα «Ομάδα Περιφρούρησης της Ασφαλούς Λειτουργίας» του εργοστασίου – μιας κατάστασης που έληξε με την, αναίμακτη ευτυχώς, επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων παραμονές των Χριστουγέννων.

Αρμόδιες πηγές της εταιρίας που ρωτήθηκαν, απέφυγαν να δώσουν συγκεκριμένη ημερομηνία επανέναρξης της παραγωγής. Αυτό που ωστόσο έγινε γνωστό είναι ότι ο ανεξάρτητος νηογνώμονας που πιστοποιεί την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων ζήτησε από τη διοίκηση της Energean στον Πρίνο να τσεκαριστούν σχεδόν… 500 (!) συγκεκριμένα σημεία που άπτονται της λειτουργίας των εγκαταστάσεων, πριν την τελική επόπτευση του χώρου από τα στελέχη του ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για την επανέναρξη της παραγωγής. Ο εξονυχιστικός αυτός έλεγχος προφανώς σχετίζεται και με την κατάσταση των εγκαταστάσεων έπειτα από τους πέντε μήνες κατάληψής τους που είχε προηγηθεί, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μετά το γνωστό περιστατικό της πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί προ τριμήνου, τις εγκαταστάσεις επισκέφθηκε εκ νέου το προηγούμενο διάστημα και κλιμάκιο τεχνικών στελεχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.