Το «Φεγγάρι του Ελαφιού» πάνω από την Καβάλα [φωτογραφίες]

Η μεγαλύτερη και η φωτεινότερη πανσέληνος για ολόκληρο το 2022-Η επόμενη θα συμβεί στις 12 Αυγούστου 2022 και μάλιστα θα συμπέσει σχεδόν με το αποκορύφωμα των διαττόντων Περσείδων

Η πανσέληνος του Ιουλίου του 2022, γνωστή και ως «Φεγγάρι του Ελαφιού», φώτισε την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022 τον ουρανό, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα και ένα εντυπωσιακό σκηνικό πάνω από την Καβάλα και τη Θάσο. Η πρώτη υπερπανσέληνος, από τις συνολικά τρεις φετινές, συνέβη την Τρίτη 14 Ιουνίου 2022, ενώ η επόμενη θα συμβεί στις 12 Αυγούστου 2022 και μάλιστα θα συμπέσει σχεδόν με το αποκορύφωμα των διαττόντων Περσείδων.

Η πανσέληνος αυτή ονομάζεται και «Φεγγάρι του Ελαφιού», καθώς σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα κέρατα των αρσενικών ελαφιών βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους ανάπτυξης. Τα ελάφια ρίχνουν και αναγεννούν τα κέρατά τους κάθε χρόνο, δημιουργώντας ένα μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό σύνολο όσο περνούν τα χρόνια.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το περιοδικό “Almanac”, η υπερπανσέληνος του Ιουλίου θα είναι η μεγαλύτερη και η φωτεινότερη για ολόκληρο το 2022, καθώς λόγω της ελλειπτικής τροχιάς του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνεται συνεχώς η απόσταση μεταξύ των σωμάτων και υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης, όπως στην προκειμένη περίπτωση.

Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο), με μια μέση απόσταση περίπου 384.500 χιλιομέτρων.

Τι είναι η υπερ-Σελήνη

Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979.

Μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης μια υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 8% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο.