Αντιπεριφέρεια Καβάλας: Καθαρά τα νερά στην παραλία της Καλαμίτσας

Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Υγείας, μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο – Παραμένει η σύσταση της αποφυγής κολύμβησης 50 μέτρων από το στόμιο εκβολής όλων των αγωγών ομβρίων υδάτων

Με αφορμή δημοσιεύματα αναφορικά με την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην ακτή της Καλαμίτσας η Δ/νση Δημ. Υγείας και Κοιν. Μέριμνας της ΠΕ Καβάλας ανακοινώνει προς το κοινό ότι μετά από έλεγχο και δειγματοληψία θαλάσσιου ύδατος που πραγματοποιήθηκε στο δυτικό άκρο της ακτής πλησίον αγωγού ομβρίων υδάτων την Παρασκευή 15/7/2022 σε συνεργασία με την Λιμενική Αστυνομία Καβάλας και λήψη των αποτελεσμάτων την Τρίτη 19/7/2022 , δεν προέκυψε καμία επιβάρυνση του νερού κολύμβησης αντιθέτως οι τιμές των μετρήσεων σε E. coli, εντερόκοκκους και ολικά κολοβακτηριοειδή, βρίσκονταν εντός των φυσιολογικών ορίων  σύμφωνα με την αριθ, Η.Π. 8600/416/Ε103/26-2-2009 ΚΥΑ περί ποιότητας και μέτρων διαχείρισης υδάτων κολύμβησης.

Η ανακοίνωση συνεχίζει «υπενθυμίζουμε στους πολίτες της ΠΕ Καβάλας, τα αναφερόμενα στην παρ. Γ της αριθ. 201323/2416/6-7-2022 Απόφασης Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Καβάλας την οποία δημοσιεύσαμε προσφάτως με Δελτίο Τύπου, σύμφωνα με την οποία συνιστούμε την αποφυγή κολύμβησης σε απόσταση 50μ. εκατέρωθεν των στομίων εκβολής όλων των αγωγών ομβρίων και ιδίως μετά από βροχή.

Επίσης ενημερώνουμε το κοινό ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η τακτική παρακολούθηση και ο χαρακτηρισμός της ποιότητας υδάτων ακτών κολύμβησης, όπως αυτές έχουν ορισθεί με απόφαση Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, πραγματοποιείται μέσω προγράμματος δειγματοληπτικών ελέγχων της Ειδ. Γραμ. Υδάτων του ΥΠΕΝ  ενώ η ΠΕ Καβάλας επιλαμβάνεται σε έκτακτα περιστατικά ρύπανσης ενημερώνοντας το κοινό για τυχόν αποφυγή ή απαγόρευση κολύμβησης εκδίδοντας σχετική απόφαση, εφόσον χρειαστεί για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, επιβλέποντας την εφαρμογή της από τις αρμόδιες δημοτικές Αρχές.

Τέλος αναφορικά με την πιθανολογούμενη άνομη διάθεση λυμάτων εντός του αγωγού όμβριων υδάτων πλησίον του σημείου της ακτής, η Δ/νση Δημόσιας Υγείας ΠΕ Καβάλας συνεχίζει τις απαραίτητες ενέργειες διερεύνησης του περιστατικού σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία».