Ζαφείρης Μυστακίδης: Τα υπολείμματα που ακόμη δεν ξέρουμε τι είναι, θα μείνουν για μήνες ή χρόνια στο έδαφος

Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ-ΑΜ μιλά για τις πιθανές επιπτώσεις στους αγρότες της περιοχής από την πτώση και τα όσα προκάλεσε το Antonov 12

Οι συνέπειες και τα… απόνερα του μοιραίου δυστυχήματος του Antonov 12 στους Αντιφιλίππους φαίνεται πως θα κατατρέχουν για αρκετό καιρό τους κατοίκους της περιοχής, σημειώνει στον Alpha Radio ο πρόεδρος του παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ Ζαφείρης Μυστακίδης. Ο ίδιος τόνισε πως τα ερωτηματικά είναι πολλά και όσο δεν απαντάται το βασικό, δηλαδή τι ουσίες βρέθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος και κατά πόσο μπορούν να επιμολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και τις γύρω καλλιέργειες, τόσο θα βαθαίνει η ανησυχία και η καχυποψία των πολιτών.

«Η αλήθεια είναι ότι γλιτώσαμε τα πολύ χειρότερα, διότι το αεροπλάνο δε πέρασε μόνο πάνω από χωριά, αλλά και από το δυτικό παραλιακό μέτωπο που Σάββατο βράδυ έσφυζε από ζωή με χιλιάδες κόσμου. Μπροστά στην ατυχία μας λοιπόν ήμασταν τυχεροί. Έχουμε όμως να διαχειριστούμε τις συνέπειες μιας τέτοιας καταστροφής, ενός παράξενου φορτίου και μίας ουσίας παράξενης, που δεν ξέρουμε τι είναι. Βασιζόμενοι σε αυτά που επίσημα είπε η πολιτεία ότι δεν υπάρχει ραδιενεργή και βιολογική μόλυνση και γιατί να μην εμπιστευτούμε τους θεσμούς, και αυτό είναι ένα τρίτο σενάριο που αποφεύχθηκε. Από κει και πέρα όμως όλα αυτά τα υπολείμματα που δεν ξέρουμε ακόμα για τι μιλάμε και υπάρχουν για πολλούς μήνες ή χρόνια εκεί στο έδαφος και πολλά μπορεί και με την αναμόχλευση από τα υπολείμματα να αιωρούνται πάλι πάνω στον αέρα ή και να μεταφέρονται σε παρακείμενες τοποθεσίες ή το χειρότερο τι θα απογίνουν αυτά, με τα νερά της βροχής, με τους χείμαρρους όλες αυτές οι ουσίες που πέφτουν στο έδαφος προχωρούν και εισέρχονται στα υπόγεια ύδατα, που συχνά τα χρησιμοποιούμε είτε για άρδευση ή ως πόσιμο νερό. Αυτά τα δύο ενέχουν κινδύνους για την ασφάλεια στην τροφική αλυσίδα. Φυσικά η πιθανή επιβάρυνση του υδάτινου ορίζοντα εξαρτάται από την επικινδυνότητα της ουσίας που ακόμη δεν ξέρουμε τι είναι. Θα πρέπει τις επόμενες μέρες να ξεκαθαρίσουμε για ποια/ποιες ουσίες μιλάμε σε εκείνη την έκταση».

«Όσο δε γνωρίζουμε τι είναι η ουσία που βρέθηκε και ποια είναι η επικινδυνότητα για τη δημόσια ασφάλεια, δεν ξέρουμε πώς να το μεταχειριστούμε. Για σκεφτείτε, είναι σαν να πηγαίνεις σε ένα γιατρό και πρέπει να σου δώσει μία θεραπεία, χωρίς να ξέρεις τι έχεις. Συνέπειες θα έχουν και οι αγρότες που δε θα μπορούν ή θα δυσκολεύονται να διαθέσουν τα προϊόντα τους, όσο ο πολιτεία δε θα μπορεί να βρει να ξεκαθαρίσει για το τι ακριβώς υπάρχει ως ρυπαντής σε εκείνο το μέρος, αυτές οι ανησυχίες και τα σενάρια θα πληθαίνουν. Είναι απίστευτο το ότι εκεί που κάθεται  αμέριμνος ο πολίτης ή διασκεδάζει το τι πετά πάνω από το κεφάλι του και τι μπορεί να περιέχει, όταν ούτε η ίδια η πολιτεία δε γνωρίζει τι ήταν. Αυτό γεννά και άλλα ερωτηματικά και πλέον δε θα είμαστε για τίποτα σίγουροι. Ίσως οι Γαλάτες να μην είχαν άδικο που φοβόντουσαν μη πέσει ο ουρανός στο κεφάλι τους».