Φωτιά στον Έβρο: Στις παρυφές του δάσους Δαδιάς, καίει πευκοδάσος. Επιχειρούν εναέρια μέσα

Νύχτα θρίλερ πέρασε ο Έβρος, με την πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς να συνεχίζει να καίει στις παρυφές του εθνικού πάρκου

Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, που εκδηλώθηκε περίπου στις 14:30 μετά το μεσημέρι της Πέμπτης 21 Ιουλίου 2022 στην περιοχή του φράγματος της Λύρας Σουφλίου, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ενισχύθηκαν περαιτέρω.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Ανθόπουλο, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα διευθυντή Δασών Έβρου, με την έλευση της νύχτας η φωτιά είχε καθηλωθεί λόγω των πολύ ασθενών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, ωστόσο το έργο της κατάσβεσης δυσχέραινε το γεγονός, ότι οι φλόγες κινούνταν νοτιοδυτικά σε πυκνό και ώριμο πευκοδάσος, εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς.

Νωρίς τα ξημερώματα της Παρασκευής, η φωτιά έκαιγε στις παρυφές του δάσους, καίγοντας πυκνό πευκοδάσος, σε δύσβατο σημείο.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν από νωρίς το πρωί, 291 πυροσβέστες με 65 οχήματα και 9 πεζοπόρα τμήματα. Από αέρος επιχειρούν τέσσερα ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη.

Από την πυρκαγιά δεν κινδυνεύουν οικισμοί, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Το Δάσος της Δαδιάς

Το Δάσος της Δαδιάς είναι μια εξαιρετικά παρθένα περιοχή με πολύ πυκνή δασική κάλυψη, ενώ αποτελεί ένα από τα ευρωπαϊκά προστατευόμενα δάση.

Αποτελεί μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εκεί συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη, σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου τέσσερις εστίες πυρκαγιών και συγκεκριμένα στα Λάβαρα, στην Παλαγιά Αλεξανδρούπολης, νότια του αεροδρομίου και στο χωριό Ισαάκιο Διδυμοτείχου.