Φωτιά στο Σουφλί: Δραματική η κατάσταση για δεύτερη νύχτα. Μάχη να σωθεί το παρθένο δάσος της Δαδιάς [βίντεο]

Ανεξέλεγκτη μαίνεται για δεύτερη ημέρα η φωτιά που ξέσπασε στο Σουφλί στο δάσος της Δαδιάς - Επιχειρούν περισσότεροι από 300 πυροσβέστες

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά στο Σουφλί στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς δεν εξελίσσεται καλά. Ειδικότερα, σε έκτακτη ενήμερωση της Πυροσβεστικής, ο εκπρόσωπος Τύπου Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε ότι η φωτιά παρουσίασε μεγάλη αναζωπύρωση στο νοτιοδυτικό τμήμα του πύρινου μετώπου. Οι δυνάμεις έχουν ενισχυθεί περαιτέρω και ο στόχος παραμένει ο περιορισμός της, ώστε να διασωθεί το παρθένο δάσος στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό, το μέτωπο κινείται δυτικά προς παρθένες δασικές εκτάσεις ενώ υπάρχει δυσκολία στην κατάσβεση της πυρκαγιάς λόγω του ότι στην περιοχή υπάρχει μεγάλος όγκος καύσιμης ύλης και η προσέγγιση στο σημείο είναι δύσκολή (φτωχό οδικό δίκτυο δεδομένου ότι η περιοχή είναι προστατευόμενη).

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία στο σημείο επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ μέχρι τη δύση του ήλιου επιχειρούσαν 10 αεροσκάφη 7 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, μηχανήματα έργου και πεζοπόρα τμήματα του Ελληνικού Στρατού, η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ.

Παράλληλα, σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Μέχρι τώρα από τον Στρατό (εκτός από τα εναέρια 4 CL-415, 2 PZL, 2 MI8, 2 AT8T, 1 B-214) έχουν διατεθεί επιπλέον:

  • 2 CH-47D
  • 6 Προωθητές γαιών
  • 1 Φορτωτής
  • 3 M/S 290GD
  • Τμήματα “ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ” κ μέσα Μηχανικού του Στρατού

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Αναφορικά με την εικόνα που παρουσίαζε το απόγευμα της Παρασκευής η πυρκαγιά, ο εκτελών καθήκοντα διευθυντή Δασών Έβρου, Πέτρος Ανθόπουλος εξηγεί πως η πυρκαγιά, που ξεκίνησε την καταστροφική πορεία της ανατολικά πάνω από το φράγμα της Λύρας, κινείται πλέον δυτικά και εντός του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, όπου το ανάγλυφο παρουσιάζει πολύ έντονες κλίσεις και το έδαφος είναι βραχώδες.

Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά καθιστούν απαγορευτική για τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις την προσέγγιση του πύρινου μετώπου και ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντική η συνδρομή των εναέριων πυροσβεστικών μέσων. Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια δημιουργίας και διεύρυνσης των αντιπυρικών ζωνών με σκοπό την ανάσχεση της πορείας της πυρκαγιάς.

Στη μεγάλη φωτιά στο δάσος Δαδιάς και στις αιτίες ταχείας εξάπλωσής της, αναφέρθηκε σε έκτακτη ενημέρωση και ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός.

«Ο μεγάλος όγκος καύσιμης ύλης από μαύρη πεύκη και άλλα φυλλοβόλα, οι απότομες εναλλαγές ανέμου, και οι μεγάλες δυκολίες στην προσέγγιση των πυροσβεστικών δυνάμεων και παρατεταμένη ξηρασία, ευνοούν την ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς», είπε ο κ. Αρτοποιός.

Βίντεο από τα ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που έρχονται από την μεγάλη φωτιά στον Έβρο που κατακαίει ένα από τα πιο ευαίσθητα οικολογικά εθνικά πάρκα της Μεσογείου.

Το δυτικό μέτωπο της φωτιάς που πέρασε μέσα στο εθνικό Πάρκο της Δαδιάς όπως φαίνεται από τα πλάνα που κατέγραψαν τα ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων έχει μήκος πολλών χιλιομέτρων και κατακαίει το παρθένο δάσος.

Ένα από τα «πιο καλά και πιο όμορφα κομμάτια του πάρκου έχει παραδοθεί στις τεράστιες φλόγες που τροφοδοτούνται από το σπάνιο δάσος και οι εικόνες που ακολουθούν προκαλούν κυριολεκτικά σοκ και δέος.