Φωτιά στον Έβρο: Μήνυμα από το 112 για εκκένωση του χωριού της Δαδιάς

Οι κάτοικοι αναχωρούν με λεωφορεία προς Γιαννούλη και Σουφλί-Στους δρόμους του χωριού κυκλοφορούν περιπολικά με αναμμένους τους φάρους προκειμένου να διευκολυνθεί η εκκένωση

Δύσκολο και το βράδυ του Σαββάτου 23 Ιουλίου 2022 για τις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που δίνουν μάχη για να περιορίσουν τις ενεργές εστίες φωτιάς σε Δαδιά Έβρου και Λέσβο. Μάλιστα, αργά το βράδυ εστάλη μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους του χωριού της Δαδιάς προκειμένου να το εγκαταλείψουν προληπτικά προς Γιαννούλη και Σουφλί, ενώ όπως μετέδωσε η ΕΡΤ οι κάτοικοι αναχωρούν με λεωφορεία.

Παράλληλα στους δρόμους του χωριού κυκλοφορούν περιπολικά με αναμμένους τους φάρους προκειμένου να διευκολυνθεί η εκκένωση. Μάλιστα έξω από το χωριό υπάρχουν ήδη αντιπυρικές ζώνες από το Πρόγραμμα Antinero του ΥΠΕΝ, οι οποίες έχουν διαπλατυνθεί και επίσης έχουν παρατεταγμένα πυροσβεστικά στα όρια του χωριού.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει προς το παρόν κίνδυνος, ωστόσο πρέπει για προληπτικούς λόγους οι κάτοικοι να απομακρυνθούν». Περιγράφοντας τη διαμορφωθείσα κατάσταση αναφέρει ότι υπάρχουν πυκνοί καπνοί, η φωτιά έχει μεγάλη ένταση και παρά το γεγονός ότι η υφιστάμενη αντιπυρική ζώνη περιμετρικά του χωριού έχει διαπλατυνθεί, το είδος της καιόμενης βλάστησης επηρεάζει τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς η οποία υπό συνθήκες θα μπορούσε να περάσει και την αντιπυρική.

Ως προς την οργάνωση της απομάκρυνσης ο δήμαρχος Σουφλίου δηλώνει ότι ήδη έχουν μεταβεί στο χωριό δύο λεωφορεία -ένα του Δήμου και ένα του Ελληνικού Στρατού- για τη μεταφορά των κατοίκων, ενώ θα γίνει και καταγραφή των ατόμων που επιθυμούν να διαμείνουν σε ξενοδοχεία, ζήτημα για το οποίο θα μεριμνήσει ο Δήμος.

Σημειώνεται πως στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί 320 πυροσβέστες, 68 οχήματα και 13 ομάδες πεζοπόρο, ενώ από αέρος επιχειρούσαν 8 εναέρια μέσα.