Οι «ξεσπιτωμένοι» γύπες της φλεγόμενης Δαδιάς έφτασαν μέχρι την Καβάλα [βίντεο]

Το τεράστιο πτηνό του οποίου το άνοιγμα των φτερούγων πλησιάζει τα 3 μέτρα εθεάθη στην περιοχή της Νέας Καρβάλης-Μια εικόνα εντυπωσιακή και συνάμα τραγική για το οικολογικό δράμα το οποίο συντελείται στον Έβρο

Μια εντυπωσιακή «παρουσία» εθεάθη στον ουρανό της Νέας Καρβάλης στην Καβάλα, καθώς ένα τεράστιο πτηνό πετούσε πάνω από την περιοχή. Το πιο πιθανό «σενάριο» είναι να είναι είδος γύπα (δεν υπάρχουν αναφορές για φωλεοποίησή τους στην περιοχή μας), κρίνοντας από το άνοιγμα των φτερών του και πιθανώς, πρόκειται για ένα πτηνό το οποίο «ξεσπιτώθηκε» από τη φλεγόμενη Δαδιά, με την εικόνα να προκαλεί δέος και θαυμασμό και συνάμα θλίψη για την οικολογική καταστροφή που συντελείται στον Έβρο.

Όπως αναφέρει ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, στην Ευρώπη απαντώνται τέσσερα είδη γύπα, ο Μαυρόγυπας, Ο Γυπαετός, το Όρνιο και ο Ασπροπάρης, των οποίων οι πληθυσμοί απειλούνται με εξαφάνιση και συνεπώς προστατεύονται από τη διεθνή και την εθνική νομοθεσία. Στη χώρα μας απαντώνται και τα τέσσερα είδη.

Ιδιαίτερα στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, έχουν παρατηρηθεί και τα τέσσερα είδη γύπα, με το Μαυρόγυπα να σχηματίζει την τελευταία αναπαραγωγική αποικία στα Βαλκάνια και να είναι το έμβλημα της περιοχής. Αντίθετα, ο Γυπαετός διατηρεί ένα μικρό πληθυσμό στην Κρήτη, με την τελευταία επίσκεψή του στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Οι γύπες γοητεύουν με το εντυπωσιακό τους μέγεθος, καθώς το άνοιγμα των φτερούγων πλησιάζει τα 3 μέτρα και έτσι καθίστανται τα μεγαλύτερα πτηνά της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Η ραγδαία μείωση του πληθυσμού τους οφείλεται κυρίως στην έλλειψη τροφής, λόγω της μείωσης του κτηνοτροφικού κεφαλαίου και των αλλαγών στην κτηνοτροφία από εκτατική σε εντατική. Επίσης, έμμεσα μειώνονται από την παράνομη χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων, αλλά και από την καταστροφή και υποβάθμιση των βιοτόπων τους.

Στο Δάσος της Δαδιάς εφαρμόζονται, εδώ και πολλά χρόνια, μέτρα προστασίας του πληθυσμού των γυπών τα οποία περιλαμβάνουν την παρακολούθηση και καταγραφή τους, την τεχνική ενίσχυση της τροφής σε ειδικό χώρο, τη δημιουργία ειδικών ζωνών προστασίας των θέσεων φωλεοποίησης και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τον ρόλο τους στα φυσικά οικοσυστήματα.

Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, σε συνεργασία με το WWF Ελλάς-Πρόγραμμα Δαδιάς, το Τμήμα Περ/ντος και Υδρ/μίας της ΠΑΜ-Θ, τη Δασική και την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τη Θηροφυλακή, συμβάλλει στην προστασία των γυπών με δράσεις οι οποίες περιλαμβάνουν διαδικασίες φύλαξης, καταγραφής και δακτυλίωσης, αλλά και μεθόδους δορυφορικής παρακολούθησης, ώστε να υπάρχουν λεπτομερή στοιχεία για το γενετικό υλικό τους, για τους πληθυσμούς των ατόμων, αλλά και για την εξέλιξη των ειδών.

Δείτε το βίντεο με την πτήση του τεράστιου πτηνού

*Βίντεο: Πολυχρόνης Κουμουσίδης