Ένα σκουλήκι προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε καλλιέργειες σε Έβρο, Ορεστιάδα και Καβάλα

Ένας ακόμη πονοκέφαλος για τους αγρότες: Το... αδηφάγο λεπιδόπτερο Loxostege Sticticalis προκαλεί εκτεταμένες προσβολές σε καλλιέργειες-Ένα σμήνος σε ένα χωράφι μπορεί την επόμενη μέρα να µην αφήσει τίποτα-Ποιες καλλιέργειες «προτιμάει»

Εκτεταμένες προσβολές σε καλλιέργειες προκαλεί επικίνδυνο σκουλήκι, που έχει εµφανιστεί τις τελευταίες περίπου δύο εβδοµάδες στον Έβρο, σε τεράστιους πληθυσμούς, προκαλώντας ανησυχία στους αγρότες.

Το αδηφάγο λεπιδόπτερο ταυτοποιήθηκε από το Μπενάκειο ότι είναι το Loxostege Sticticalis της οικογένειας Crambidae και όπως τονίστηκε στην Agrenda, αρκούν λίγες ώρες σε ένα σµήνος για να ισοπεδώσει ένα χωράφι. Ήδη εκτιµάται ότι έχει προσβάλλει εκτάσεις που ξεπερνούν τα 10.000 στρέµµατα σε όλον το Νομό Έβρου και παρά τη σποραδική ύφεση που εμφανίζει τις τελευταίες ώρες, εκφράζονται φόβοι ότι σύντομα θα μεγαλώσει το αποτύπωμα της δράσης του, καθώς στο πρώτο 10ήµερο του Αυγούστου αναμένεται η επώαση της επόμενης γενιάς.

Ένα σµήνος δεν αφήνει τίποτα

«Επεκτείνεται µε τρομερή ταχύτητα. Μπορεί να πέσει ένα σμήνος σε ένα χωράφι και την επόμενη µέρα να µην έχει αφήσει τίποτα. Έχουμε δει εστίες στις οποίες οι κάµπιες, αφού είχαν ισοπεδώσει ένα τριφύλλι, περνούσαν τον δρόμο για να πάνε σε διπλανό χωράφι µε βαμβάκι, ενώ έχουμε μετρήσει έως και πάνω από 50 άτοµα σε φυτό ηλίανθου. Τρώει µε τον ρυθμό που τρώνε τα φύλλα οι µεταξοσκώληκες», εξήγησε στο agronews.gr ο γεωπόνος της ∆ΑΟΚ Τυχερού Έβρου, Βαγγέλης ∆έδογλου και πρόσθεσε πως «ανάλογα πόσο γρήγορα θα επέμβει ο παραγωγός, η ζημιά µμπορεί να κυμανθεί από 30%-40% έως και 80% ή και 100% της παραγωγής. Γι’ αυτό πρέπει οι αγρότες να πηγαίνουν κάθε µέρα στα χωράφια τους, να τα ελέγχουν και να µην εφησυχάζουν».

Σκουλήκι που προσβάλει αδιακρίτως όλες τις καλλιέργειες

Η κατάσταση είναι ανησυχητική, προειδοποιεί ο ίδιος, δεδομένου ότι το σκουλήκι προσβάλει αδιακρίτως όλες τις καλλιέργειες. «Προτιμά να ξεκινά από το τριφύλλι, αλλά έχουμε διαπιστώσει ότι πλήττει εξίσου και λαχανικά, βαμβάκι, πεπόνια και ηλίανθο», διευκρινίζει και αναφέρει ότι «κλιµάκια από τις δύο ∆ΑΟΚ του Έβρου βγαίνουν καθημερινά στα χωράφια και καταγράφουν εστίες, ενώ καθοδηγούµε τους αγρότες για το πώς θα το αντιμετωπίσουν µε εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά, ώστε να αποσοβήσουν την επέκταση της καταστροφικής του δράση».

Δύσκολη η φυτοπροστασία

Βέβαια σε καλλιέργειες όπως ο ηλίανθος, λόγω της πυκνής φύτευσης, είναι δύσκολο να πραγµατοποιηθεί φυτοπροστατευτική επέµβαση, χωρίς να προκληθούν ζημιές στις καλλιέργειες και δεν είναι λίγοι όσοι προτείνουν να δοθεί άδεια από το υπουργείο, κατά παρέκκλιση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, για να εφαρμοστούν ψεκασμοί από αέρος και να περιοριστεί το πρόβλημα µόνο στην Περιφέρεια της Θράκης.

Εξάπλωση σε όμορες περιοχές

Εκτός από το Τυχερό, πολυπληθείς εστίες του εντοµολογικού εχθρού έχουν εντοπιστεί επίσης σε χωράφια στους κάµπους του Πέπλου, των Φερών, του ∆ιδυµοτείχου και της Ορεστιάδας, ενώ τουλάχιστον µια καταγραφή υπάρχει και στην περιοχή της Καβάλας, που σημαίνει πως υπάρχει εξάπλωσή του προς γειτονικές περιοχές της Περιφέρειας. Ίδια εικόνα υπάρχει επίσης στη βορειοδυτική Τουρκία και στη Βουλγαρία.

Σε κάθε περίπτωση, σε αυξημένη επαγρύπνηση καλούν οι αρμόδιες ∆ΑΟΚ τους παραγωγούς σε περιοχές των Νομών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και κυρίως στον Έβρο μετά την εμφάνιση αυξημένων πληθυσμών του λεπιδοπτέρου Loxostege Sticticalis (Crambidae) σε καλλιέργειες βαμβακιού, ηλίανθου, οσπρίων και υπαίθριων κηπευτικών.

Οι ∆ΑΟΚ συνιστούν την εφαρμογή εγκεκριμένων εντομοκτόνων για την εκάστοτε καλλιέργεια κατά τις απογευματινές-βραδινές ώρες, ενώ υπογραµµίζουν στους καλλιεργητές να παρατηρούν προσεκτικά τις καλλιέργειές τους για τυχόν εμφάνιση του εντόμου σε μορφή προνύμφης και να µην προβαίνουν σε άσκοπους προληπτικούς ψεκασμούς. Σε περίπτωση εμφάνισης γενικών υπόπτων συμπτωμάτων να επικοινωνούν µε τις κατά τόπους υπηρεσίες για να αξιολογείται η κατάσταση.

*Πηγή: agronews.gr