Καβάλα: Οι θερμότερες μέρες και νύχτες του καλοκαιριού. Ανάλυση του φαινομένου από την ομάδα του Meteokav

Πώς επηρεάζει τη θερμοκρασία η ενίσχυση των ανατολικών-βορειανατολικών ανέμων-Σε ποια σημεία του Νομού το θερμόμετρο θα πάρει τον ανήφορο και σε ποιες τα πράγματα θα είναι πιο υποφερτά

Σημαντική ενίσχυση των ανατολικών-βορειανατολικών ανέμων παρατηρήθηκε στην περιοχή μας η οποία έφερε ιδίως στην παράκτια ζώνη άνοδο της θερμοκρασίας, αφού ελαχιστοποίησαν την επίδραση της θαλάσσιας αύρας στις περιοχές αυτές (ενδεικτικά στην Καβάλα καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία του καλοκαιριού 34,6°C).

Ωστόσο, σύμφωνα με την ομάδα του Meteokav, η αισθητή θερμοκρασία κυμάνθηκε σε παρόμοια επίπεδα λόγω της εξαιρετικά χαμηλής υγρασίας που επικρατούσε στο σύνολο του Νομού, καθώς οι άνεμοι αυτοί είναι ηπειρωτικής προέλευσης και σε πολλές περιοχές που βόρεια ή ανατολικά τους έχουν κάποιον ορεινό όγκο λειτουργούν και ως καταβάτες (λίβας).

Οι άνεμοι αναμένεται να εξασθενήσουν τις επόμενες ώρες, αλλά θα συνεχίσουν να πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2-3 μποφόρ. Το γεγονός ότι η θερμοκρασία είναι σε υψηλά επίπεδα στα παράκτια θα έχει ως αποτέλεσμα σε πολλά παράκτια τμήματα να παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και οι ελάχιστες θα είναι πολύ υψηλές.

Ενδεικτικά στα παράκτια οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι 22-26°C με τις χαμηλότερες τιμές να εντοπίζονται σε παράκτια τμήματα με επίπεδο ανάγλυφο και μακριά από ορεινούς όγκους (πχ Τούζλα και Κεραμωτή και γύρω από αυτές) και οι υψηλότερες τιμές στην πόλη της Καβάλας και γενικά σε περιοχές με κλίση ή κοντά σε ορεινό όγκο ( πχ Παλιό και Νέα Πέραμος). Kατά το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας η θερμοκρασία θα είναι 3-4 °C υψηλότερη σε σχέση με τις απόλυτα ελάχιστες τιμές.

Στα ηπειρωτικά η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη με τις ελάχιστες να κυμαίνονται από τους 18-22°C με τις χαμηλότερες τιμές να εντοπίζονται στο εσωτερικό κλειστών κάμπων και τις υψηλότερες σε πεδινά τμήματα κοντά σε ορεινούς όγκους. Ωστόσο κι εκεί η θερμοκρασία μέσα στη νύχτα θα είναι 3-4°C υψηλότερη σε σχέση με τις ελάχιστες.

Στα ορεινά τμήματα οι θερμοκρασίες θα είναι απολύτως φυσιολογικές. Τέλος, παρόμοιες συνθήκες θα επικρατήσουν και την Τρίτη 9 Αυγούστου 2022 μέσα στη μέρα, αλλά και στη νύχτα.

Περισσότερες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τον καιρό στην Καβάλα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Meteokav εδώ.