Καβάλα: Ο απολογισμός του περάσματος των καταιγίδων. Έντονη η ηλεκτρική δραστηριότητα [φωτογραφίες]

Έπεφταν μέχρι και 350 αστραπές το λεπτό-Τι «έδειξαν» οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Meteokav

Η καιρική αστάθεια «έφερε» καταιγίδες, τοπικά ισχυρές στον Νομό Καβάλας το βράδυ της Δευτέρας 22 και τα ξημερώματα της Τρίτης 23 Αυγούστου 2022, με κύρια χαρακτηριστικά την έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα, καθώς και τις τοπικά έντονες βροχοπτώσεις.

Σύντομος απολογισμός της κακοκαιρίας στον Νομό Καβάλας από την ομάδα του Meteokav

Όπως αναμενόταν και καθώς ο αυλώνας συνεχίζει την πορεία του, η αστάθεια έδωσε με πιο ιδιαίτερη δυναμική την παρουσία της κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, με μπόρες και κατά τόπους αξιόλογες καταιγίδες στην περιοχή μας. Σύμφωνα με τις μετρήσεις των μετεωρολογικών σταθμών, αλλά και τις επιμέρους αναφορές, η δραστηριότητα ξεκίνησε αρχικά από τα ανατολικά τμήματα του Νομού και πιο συγκεκριμένα από τον κάμπο του Νέστου, ενώ στην πορεία και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα δημιουργήθηκαν περαιτέρω πυρήνες καταιγίδων οι οποίοι κινήθηκαν στην πλειοψηφία τους κυρίως στην ηπειρωτική ζώνη λόγω του νότιου-νοτιοανατολικού ρεύματος στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας, οπότε οι καταιγίδες είχαν βόρεια-βορειοδυτική τροχιά κατά βάση. Η συγκεκριμένη ροή οφείλεται στην κίνηση και στην κλίση του αυλώνα το τελευταίο 12ωρο.

Εν συνεχεία και λίγο αργότερα η δραστηριότητα των καταιγίδων επεκτάθηκε στο ανατολικό τμήμα του κόλπου της Καβάλας, καθώς γεννήθηκαν εκ νέου μικροί πυρήνες, ενώ παράλληλα είχαμε τη δημιουργία ενός νέου ιδιαίτερα εντυπωσιακού πυρήνα ανατολικά της Θάσου ο οποίος ήταν αποτέλεσμα της επιφανειακής σύγκλισης των βόρειων-βορειοδυτικών ανέμων με τους πιο ανατολικούς και σε συνδυασμό βέβαια επιπλέον παραγόντων (κίνηση αυλώνα, αυξημένοι δείκτες αστάθειας, ορογραφία). Να σημειωθεί ότι εκείνη την ώρα παρατηρήθηκε ιδιαίτερα αυξημένη συχνότητα ηλεκτρικής δραστηριότητας που σύμφωνα με τον ανιχνευτή μας έφτασε περίπου και για σύντομο χρονικό διάστημα τις 350 αστραπές το λεπτό.

Λίγο μετά τις 04:00 η ζώνη δραστηριότητας των φαινομένων μετατοπίστηκε δυτικότερα και έτσι νέοι πυρήνες καταιγίδων γεννήθηκαν στον κόλπο, στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Θάσο και Καβάλα, ενώ επίσης λίγο αργότερα ισχυρή καταιγίδα οργανώθηκε και επηρέασε περιοχές του Παγγαίου, αρχικά τη νότια και νοτιοδυτική μεριά και εν συνεχεία κινήθηκε βορειότερα το διάστημα 05:30-06:30.

Στο κομμάτι των βροχοπτώσεων τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης φαίνεται ότι εκδηλώθηκαν αρχικά και σε πρώτη φάση σε περιοχές του Νέστου, στην βορειοανατολική ηπειρωτική ζώνη του Νομού (περιοχές κοντά στην Λεκάνη), ενώ στη συνέχεια και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες σε περιοχές του Παγγαίου.

Περισσότερες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τον καιρό στην Καβάλα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Meteokav εδώ.

*Φωτογραφίες: Meteokav