Ο καιρός στην Καβάλα: Έρχεται «μικρό καλοκαίρι» τουλάχιστον μέχρι και την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου [πρόγνωση]

Σε ποιες περιοχές θα είναι πιο αισθητή η άνοδος του υδραργύρου-Πιθανότητα και για τοπικές ομίχλες-Ανάλυση του φαινομένου της έντονης θερμής μεταφοράς από την ομάδα του Meteokav καιρικοί χάρτες

Ο καιρός στην κεντρική και νοτιανατολική Ευρώπη έχει μπει σε μια φάση στασιμότητας λόγω της ανατολικής μετατόπισης του αζορικού (εκτεταμένος αντικυκλώνας) στον οποίο η χώρα μας βρίσκεται στα ανατολικά του όρια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κατά τις νυχτερινές πρωινές ώρες η ψύχρα να είναι πολύ έντονη στα ηπειρωτικά και ορεινά και η ζέστη μέσα στη μέρα να είναι μεν είναι έντονη, αλλά όχι σε πολύ υψηλά επίπεδα για την εποχή.

Σύμφωνα με την ανάλυση της ομάδας του Meteokav, η κορύφωση της ανόδου της θερμοκρασίας η οποία θα ξεκινήσει από το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022, θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι και την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022, ενώ για να υπάρξει κάποια ουσιαστική αλλαγή του καιρού απαιτείται ολοκληρωτική αλλαγή του μοτίβου της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στο βόρειο ημισφαίριο, κάτι που δεν μπορεί να προσδιοριστεί πότε θα συμβεί.

Στα ηπειρωτικά η άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι εντονότερη ως προς τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας και μέσα στη μέρα, ενώ στα παράκτια στις ελάχιστες και τις κρύες ώρες. Στα ορεινά θα παρατηρηθεί έντονη άνοδος και ως προς τις μέγιστες και ως προς τις ελάχιστες τιμές.

Παράλληλα, είναι πιθανόν κάποιες μέρες κυρίως στα ηπειρωτικά και προς το ξημέρωμα-πρωινές ώρες να υπάρξουν τοπικές ομίχλες, ενώ δεν αποκλείεται και κάποια γενικευμένη χαμηλή νέφωση.

Η εξήγηση του φαινομένου

Η άνοδος της θερμοκρασίας οφείλεται στη μεταβολή της κίνησης του υποτροπικού αεροχείμαρρου, η οποία θα ενισχυθεί και θα αποκτήσει πιο έντονη δυτική διεύθυνση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ανατολική μετατόπιση του αντικυκλώνα και του ριτζ βάζοντας τη χώρα μας εντός της περιοχής όπου θα παρατηρείται έντονη θερμή μεταφορά (δείτε στους παρακάτω χάρτες την ανάλυση του φαινομένου).

*Κεντρική φωτογραφία: Μάκης Καρολίδης