Μαθιός Ρήγας στο CNBC: Η συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου μήνυμα ότι η ενέργεια μπορεί να φέρει ειρήνη [βίντεο]

Δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της Energean σε ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά συνέδρια στον κόσμο, το ADIPEC, που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Abu Dhabi

Στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean Μαθιός Ρήγας, με αφορμή την παρουσία της Energean σε ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά συνέδρια στον κόσμο, το ADIPEC που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Abu Dhabi.

O κ. Ρήγας είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στην πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο για την ανάπτυξη θαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου – μια συμφωνία στην οποία η Energean βρέθηκε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, αφού αναπτύσσει το κοίτασμα Karish, η κυριότητα του Ισραήλ στο οποίο αρχικά αμφισβητήθηκε από τον Λίβανο.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Energean, η συμφωνία αυτή «έδειξε πως η ενέργεια και ειδικότερα το φυσικό αέριο μπορεί να φέρει ειρήνη και ευμάρεια στην περιοχή και αυτό είναι το σημαντικότερο μήνυμα που βγαίνει από αυτήν τη συμφωνία».

Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επεσήμανε πως η Ρωσία επιδείνωσε το πρόβλημα που υπήρχε ήδη στην Ευρώπη επειδή δεν είχαν πραγματοποιηθεί οι κατάλληλες επενδύσεις στην έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα την ενεργειακή κρίση που βιώνουμε.

«Εμείς ακολουθήσαμε διαφορετική πορεία, επενδύοντας πάνω από 2 δισεκ. δολάρια τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιήσαμε πέντε γεωτρήσεις στην θάλασσα του Ισραήλ στη διάρκεια της φετινής χρονιάς, και αναπτύξαμε μια υποδομή η οποία θα παράγει 8 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο , ποσότητα που καλύπτει περίπου το 50% των αναγκών της χώρας», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean.

Ο κ. Ρήγας πρόσθεσε ότι αυτές οι επενδύσεις διασφαλίζουν την ασφάλεια στον εφοδιασμό, ενισχύουν τον ανταγωνισμό, επιτρέπουν στο Ισραήλ να εξάγει φυσικό αέριο και, ταυτόχρονα, έχουν θετική επίδραση στο περιβάλλον, αφού ουσιαστικά με την παραγωγή φυσικού αερίου υποκαθίσταται η χρήση άνθρακα.

Υπενθυμίζεται ότι η παραγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα Karish ξεκίνησε την προηγούμενη Τετάρτη 26 Νοεμβρίου, ενώ έπειτα από μερικές ημέρες ξεκίνησε η προμήθεια φυσικού αερίου προς τους πελάτες της Energean οι οποίοι είναι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί και βαριές βιομηχανίες της χώρας.

Πηγή: powergame.gr