Παπίκιο Όρος: Εδώ και μισό μήνα καίει η φωτιά. Χωρίς ελικόπτερα γιατί… έληξαν οι συμβάσεις

Στις φλόγες η Ροδόπη-Οι στάχτες και ο καπνός έφτασαν μέχρι την Κομοτηνή και την Ξάνθη-Μέχρι τώρα έχουν καεί πάνω από 11.000 στρέμματα παρθένου δάσους-Μόνη ελπίδα οι επερχόμενες βροχές

Για 14η μέρα καίγεται το παρθένο δάσος στο Παπίκιο Όρος, με τη φωτιά να έχει ξεκινήσει στις 22 Οκτωβρίου 2022 σε δύσβατο σημείο στην κορυφογραμμή του Όρους, χωρίς να έχει γίνει μέχρι στιγμής κάποια επίσημη αναφορά για τα αίτια πρόκλησής της, ενώ εστίες φωτιάς βρίσκονται διάσπαρτες στο βουνό.

Τα εναέρια μέσα επιχειρούν με τη βοήθεια πεζοπόρων τμημάτων, καθώς η προσέγγιση των οχημάτων στη δύσβατη περιοχή είναι αρκετά δύσκολη. Ακόμη, όμως και τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να επιχειρήσουν στις πλαγιές, ρέματα και χαράδρες, καθώς τίθεται θέμα ασφαλείας, σύμφωνα με τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Παράλληλα, έληξε η αντιπυρική περίοδος και μαζί της… έληξαν και οι συμβάσεις των πυροσβεστικών ελικοπτέρων, με αποτέλεσμα να μη συνδράμουν την κατάσβεση της φωτιάς, η οποία τις τελευταίες δύο μέρες ξέφυγε προς τον δασικό όγκο της Ροδόπης, αλλά και προς τη βουλγαρική πλευρά, με τη γειτονική χώρα να έχει ριχτεί και εκείνη στη «μάχη» με τις φλόγες.

Επίσης, με απόφαση του Δημάρχου Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν, όλο το προσωπικό και τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιάσμου τίθενται στη διάθεση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Ελληνικού Στρατού που επιχειρεί και αυτός στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι οι στάχτες και ο καπνός έφτασαν μέχρι την πόλη της Κομοτηνής και της Ξάνθης, ενώ μέχρι στιγμής έχουν καεί πάνω από 11.000 στρέμματα παρθένου δάσους, με τη μόνη ελπίδα να εναπόκειται στην επερχόμενη κακοκαιρία και στις πολυπόθητες βροχές.

Κατά τη διάρκεια της τιτάνιας προσπάθειας για την κατάσβεση της φωτιάς, αναφέρθηκε ο τραυματισμός ενός εθελοντή διασώστη και ενός πυροσβέστη, ευτυχώς ελαφρά.

*Φωτογραφία: Καιρικά Νέα Θράκης