Δήμος Καβάλας: Επί τάπητος το «Ενεργειακό ζήτημα στην Ελλάδα» [φωτογραφίες]

Πλήθος κόσμου και παραγόντων της πολιτικής και της αυτοδιοίκησης στην επιτυχημένη εκδήλωση στην Μεγάλη Λέσχη, με τη συμμετοχή του πρώην Υπουργού Ενέργειας Μιχάλη Μανιάτη

Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή πρώην Υπουργών, παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 7 Νοεμβρίου, η ενημερωτική εκδήλωση «Το ενεργειακό ζήτημα στην Ελλάδα – Προβλήματα και προοπτικές», που διοργάνωσαν ο Δήμος Καβάλας και η ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Βασικοί ομιλητές της εν λόγω εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και πρώην Υπουργός, Γιάννης Μανιάτης, ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Δημήτρης Μέλισσας και ο καθηγητής στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και δικηγόρος, Διονύσης Γρανάς, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Κωστής Σιμιτσής.

Στην κεντρική αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης, όπου έλαβε χώρα η εν λόγω εκδήλωση, παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι πρώην Υπουργοί, Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος, Γιάννης Τσακλίδης και Μιχάλης Τιμοσίδης, οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Παπουτσής και Σάββας Εμινίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κωνσταντίνος Πεφάνης, οι Αντιδήμαρχοι Επικοινωνίας, Λεωνίδας Παππάς, Οικονομικών Υπηρεσιών, Γιάννης Προμούσας, Παιδείας και Πολιτισμού, Απόστολος Μουμτσάκης, Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιάννης Ιακωβίδης, Ποιότητας Ζωής, Κυριάκος Σταυρίδης, Πρωτογενούς Τομέα και Κοινοτήτων, Θόδωρος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Απόστολος Χρόνης, ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου “Αλληλεγγύη”, Ανέστης Δημητριάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αλιευτικής Πολιτικής, Ανδρέας Καραγιώργης, η πρώην Δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Μάκης Παπαδόπουλος, Βαγγέλης Παππάς, Σωτήρης Λαζαρίδης, Μανώλης Κελαϊδάκης, Κώστας Κουνάκος και ο περιφερειακός σύμβουλος, Αρχέλαος Γρανάς.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης τόνισε ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει καταστεί σαφές ότι η Ελλάδα όχι μόνον δύναται να ενταχθεί στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, εκμεταλλευόμενη τη γεωγραφική της θέση, αλλά και να αποτελέσει μια από τις πιο σημαντικές εναλλακτικές λύσεις ενεργειακής τροφοδοσίας των γειτόνων της, την περίοδο του πολέμου ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Κατά αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζουμε, πέρα όλων των άλλων, και την αμυντική θωράκιση της χώρας, μέσα από τη στενότερη συνεργασία με τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Πέρα από αυτό, όμως, οφείλουμε να δούμε επισταμένως και την ουσιαστική μας συμμετοχή στο παγκόσμιο ενεργειακό γίγνεσθαι και τα οφέλη που θα αποκομίσουμε από την παραπάνω εξέλιξη. Η αναβάθμιση του ελληνικού συστήματος μεταφοράς αερίου, επί παραδείγματι, μέσα από την περαιτέρω αξιοποίηση της Ρεβυθούσας, του νέου τερματικού σταθμού της Αλεξανδρούπολης και την αποθήκη φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε τους δείκτες της ελληνικής οικονομίας, βοηθώντας παράλληλα τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας.

Τέλος, εκτός από το φυσικό αέριο, πρέπει να επιταχύνουμε και τις διαδικασίες που κρίνονται απαραίτητες για την ενίσχυση του ενεργειακού μείγματος της πατρίδας μας, με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που φιλοξενεί το θαλάσσιο τμήμα της ελληνικής επικράτειας».

Ο κ. Μανιάτης παρουσίασε διαφορά στοιχεία τόσο για την κατανάλωση ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο και την κυριαρχία της Κίνας στην κατοχή κρίσιμων πρώτων υλών (μερίδιο αγοράς 45%), όσο και για προσπάθειες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να ενταχθεί στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης (EastMed, TAP, ευρωασιατικός διασυνδετήριος αγωγός Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα, ο διασυνδετήριος Βουλγαρία-Ελλάδα, LNG Ρεβυθούσα). Παράλληλα, αναφέρθηκε στις αποφάσεις που ελήφθησαν από το 2011 για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στο χερσαίο τμήμα και τα αλίπεδα της ελληνικής επικράτειας, καθώς και στην μείωση του ενεργειακού κόστους στη χώρα μας, μέσω της αύξησης του μεριδίου των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την εφαρμογή πολιτικών που αφενός μεν θα ενισχύουν την εγχώρια επιχειρηματικότητα και αφετέρου θα δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες θα εξοικονομούν πόρους από τη στοχευμένη αντικατάσταση των οικισμών ηλεκτρικών συσκευών.

Ο κ. Μέλισσας έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αναγκαιότητα αρμονικής συμβίωσης του τουρισμού αναψυχής και της ενέργειας, μέσω της οποίας θα αναπτυχθούν διάφορες δραστηριότητες στον παράκτιο, χερσαίο και θαλάσσιο χώρο της Π.Ε. Καβάλας (πλωτά αιολικά, φωτοβολταϊκά, κυματική ενέργεια, υδατοκαλλιέργειες, έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, οδοί θαλάσσιας μεταφοράς, διαδρομές υπόγειων καλωδίων και αγωγών, υποθαλάσσια πολιτιστική κληρονομιά, τουρισμός).

Ο κ. Γρανάς σημείωσε ότι η περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα έχει κάνει έναν μακρύ δρόμο, ξεκινώντας από τη νομολογία του ΣτΕ και παρέχει πλέον ένα σαφές πλαίσιο, που μαζί με τον χωροταξικό σχεδιασμό μπορούν να αδειοδοτούν με ασφάλεια τις νέες επενδύσεις. Ο δικαστής, όπως παρατήρησε, δεν μπορεί να μπει βαθιά στην ουσία ενός έργου, δεν έχει τη γνώση, αλλά ούτε αυτή είναι η δουλειά του. Πρέπει να έχει τον έλεγχο τήρησης των τυπικών και διαδικαστικών προϋποθέσεων. Δεν μπορεί να μπει στη θέση του νομοθέτη, ούτε να αποφασίζει αν του αρέσει ένα έργο ή αν είναι επιστημονικά ενδεδειγμένα κάποια μέτρα προστασίας.

Μετά το πέρας των ομιλιών τέθηκαν ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους και ακολούθησε αναλυτική συζήτηση, κατά διάρκεια της οποίας δόθηκαν διευκρινήσεις για το ενεργειακό αποτύπωμα της χώρας μας και για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση των μεγάλων έργων στον τομέα της ενέργειας.

(Δελτίο Τύπου)