Καβάλα: «Ναυάγησε» ο διαγωνισμός για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου. Προς… Βουλγαρία στρέφεται το Υπουργείο Ενέργειας

Εξοικονόμηση και κανονισμός ΡΑΕ κάνουν ασύμφορη την επένδυση-Η Ελλάδα θα παραμείνει μια από τις λίγες χώρες που δε διαθέτουν υπόγειο αποθηκευτικό χώρο φυσικού αερίου

Προς οριστικό «ναυάγιο» οδηγείται, μετά από πολλές παρατάσεις στην υποβολή των τελικών προσφορών, ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της επένδυσης στην Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου στη Νότια Καβάλα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του energymag.gr η εξέλιξη αυτή θεωρείται στην παρούσα φάση η πιο πιθανή, για ένα από τα εμβληματικότερα project αποκρατικοποιήσεων της τελευταίας 10ετίας, για το οποίο για διάφορους λόγους καθυστέρησε η υλοποίησή του, με αποτέλεσμα πλέον να θεωρείται ασύμφορο.

Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, παρόντος του υπουργού Κ. Σκρέκα, του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Αθαν. Δαγούμα και του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Δ. Πολίτη.

Μετά τη σύσκεψη θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο αν θα τηρηθεί το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα υποβολής προσφορών, το οποίο είχε ως βασική ημερομηνία την 28η Νοεμβρίου.

Βασική αιτία των προβλημάτων του σχεδίου και της υποβολής προσφορών αποτελούν οι ισχυρές ενστάσεις των δύο ενδιαφερόμενων επενδυτικών σχημάτων, Energean και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΔΕΣΦΑ για τον Κανονισμό Τιμολόγησης της ΡΑΕ.

Η διαβούλευση

Υπενθυμίζεται ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην απόφασή της θεωρεί εύλογη την ανάκτηση μέσω της εσωτερικής αγοράς φυσικού αερίου (κοινωνικοποίηση) μέρους του Απαιτούμενου Εσόδου κάθε Ρυθμιστικής Περιόδου σε ποσοστό έως και 50% με ανώτατο όριο ανάκτησης επί του εγκεκριμένου από τη ΡΑΕ κόστους κατασκευής της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου.

Αντίστοιχα, στις τοποθετήσεις τους που είχε προηγηθεί της απόφασης, στη δημόσια διαβούλευση και οι δύο πλευρές των ενδιαφερόμενων επενδυτών, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΔΕΣΦΑ και Energean, σημείωναν ότι η εισήγηση της ΡΑΕ για κοινωνικοποίηση του έργου στο 50% είναι πολύ μακριά από βιώσιμη για την υλοποίηση του έργου, ζητώντας να είναι σχεδόν διπλάσια, κάνοντας αναφορά στο αρχικό ποσοστό για τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας που έφθανε στο 95%.

Η δεύτερη αιτία

Στο ορατό «ναυάγιο» της διαδικασίας παραχώρησης της υπόγειας αποθήκης, συνετέλεσε και η ευρωπαϊκή υποχρέωση για εξοικονόμηση στην κατανάλωση φυσικού αερίου. Η υποχρέωση για φέτος φτάνει το 15%, θα χρειαστεί ένα ακόμη 15% του χρόνου, ενώ συνολικά, σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, στο νέο ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) θα υπάρχει ρύθμιση που θα ανεβάζει το ύψος της συνολικής εξοικονόμησης στο 40%.

Νοικιάζουμε στη Βουλγαρία

Τη στιγμή που η λύση της Καβάλας δεν προχωρά και της μίσθωσης στην Ιταλία ναυάγησε, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας έχει προχωρήσει σε καταρχήν συμφωνία με τη βουλγαρική κυβέρνηση προκειμένου η Ελλάδα να αποκτήσει δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην αποθήκη Chiren της Βουλγαρίας.

Οι ποσότητες που θα αποθηκεύσει η Ελλάδα, προς εφαρμογή των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβάλλουν τη διατήρηση αποθεμάτων σε αποθήκες, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια εφοδιασμού της κάθε χώρας σε περίπτωση οριστικής διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, θα φτάσουν στην αποθήκη Chiren μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου.

11 χρόνια

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα παραμένει μια από τις λίγες χώρες που δε διαθέτει υπόγειο αποθηκευτικό χώρο φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε περιόδους κρίσης.

Το θέμα της αξιοποίησης του χώρου της Νοτίου Καβάλας ξεκίνησε στις αρχές του 2010, μετά το από την εξάντληση του σχετικού κοιτάσματος φυσικού αερίου που τροφοδοτούσε για περίπου 30 χρόνια με πρώτη ύλη τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων.

Η συζήτηση ξεκίνησε από μια πρόταση και του τωρινού ενδιαφερόμενου επενδυτή, Energean, για μια επένδυση που θα έφτανε τα 400 εκ. ευρώ. Η πρόταση δεν προχώρησε, καθώς το 2013 η τότε πολιτική ηγεσία, υπό την πίεση και της τρόικας, πέρασε την αρμοδιότητα στο νεοιδρυθέν ΤΑΙΠΕΔ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στην Ευρώπη λειτουργούν 142 οργανωμένες αποθήκες φυσικού αερίου με συνολική αποθηκευτική ικανότητα που φθάνει τα 107,6 δισ. κυβικά μέτρα.

*Πηγή: energymag.gr-Νίκος Φιλιππίδης