Ο καιρός στην Καβάλα: Έρχονται βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις νοτιάδες [πρόγνωση]

Πότε θα ξεκινήσουν τα φαινόμενα και ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο-Αναλυτική πρόγνωση από την ομάδα του Meteokav

Μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες και στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και στον Νομό Καβάλας με κύριο χαρακτηριστικό τις τοπικές βροχοπτώσεις οι οποίες σταδιακά θα γενικευθούν και τους ανέμους να πνέουν από νότιες διευθύνσεις.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ομάδα του Meteokav, από τις πρωινές ώρες της Κυριακής 20 Νοεμβρίου 2022 θα εκδηλώνονται κατά περιόδους τοπικές βροχές-μπόρες στα ορεινά τμήματα του Νομού ( ιδίως στον ορεινό όγκο Λεκάνης-Βουνοχωρίου και στη βορειανατολική πλευρά του Παγγαίου) και δευτερευόντως στα βόρεια πεδινά τμήματα του Νομού και σε πεδινές περιοχές που γειτνιάζουν με κάποιο ορεινό όγκο (κυρίως κοντά στις 2 ορεινές περιοχές που τονίστηκαν). Στα υπόλοιπα τμήματα του Νομού η πιθανότητα είναι μικρή, αλλά υπαρκτή και τα όποια φαινόμενα θα είναι ακόμα πιο τοπικά και πρόσκαιρα.

Σταδιακά τα όποια φαινόμενα θα αποκτούν ελαφρώς πιο γενικευμένο χαρακτήρα και έτσι κατά τις μεταμεσημβρινές-πρώτες απογευματινές ώρες υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει ένα σύντομο πέρασμα βροχών στο μεγαλύτερο κομμάτι του νομού με πιο γενικευμένο χαρακτήρα (οι περιοχές έμφασης ωστόσο θα παραμείνουν ίδιες). Έπειτα ο καιρός θα επιστρέψει στο προηγούμενο μοτίβο με πιο τοπικά φαινόμενα. Στη συνέχεια κατά τις βραδινές ώρες και καθώς οδεύουμε προς τα μεσάνυχτα αναμένεται εκ νέου σταδιακή γενίκευση, αλλά και τοπικά ενίσχυση των φαινομένων. Έτσι, από τις βραδινές ώρες και μέχρι πριν το ξημέρωμα της Δευτέρας 21 Νοεμβρίου 2022 αναμένονται κατά περιόδους βροχές-μπόρες οι οποίες όμως τοπικά θα έχουν διάρκεια και ένταση.

Η μεγαλύτερη πιθανότητα για κάτι τέτοιο εντοπίζεται σε όλες τις ορεινές περιοχές του Νομού, σε πεδινές περιοχές που γειτνιάζουν με ορεινούς όγκους και σε βόρεια πεδινά τμήματα του Νομού. Γύρω στα μεσάνυχτα αναμένεται ένα πέρασμα φαινομένων που θα επηρεάσει το σύνολο του Νομού από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειανατολικά που τοπικά και για λίγο θα δίνει έντονα φαινόμενα. Τέλος να αναφερθεί ότι το διάστημα αυτό υπάρχει πιθανότητα για μεμονωμένες καταιγίδες (βραδινές ώρες Κυριακής-νυχτερινές Δευτέρας).

Από το ξημέρωμα και μετά ο καιρός από τα δυτικά του Νομού και σταδιακά στο σύνολο του θα παρουσιάσει βελτίωση. Μέσα στη Δευτέρα οι νεφώσεις θα παραμείνουν αυξημένες με μικρή πιθανότητα για πρόσκαιρες τοπικές βροχές κυρίως σε ορεινά και γύρω από αυτά.

Αρχικά οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3-5 μποφόρ στη Θάσο, στα νοτιοδυτικά παράκτια και στα ορεινά του Νομού και στα υπόλοιπα ασθενείς από μεταβλητές διευθύνσεις. Σταδιακά θα στραφούν σε νοτιάδες στο σύνολο του Νομού και θα ενισχυθούν. Έτσι τις νυχτερινές ώρες της Κυριακής προς τη Δευτέρα θα πνέουν νοτιάδες 4-6 μποφόρ σε παράκτια και ορεινά τμήματα και 3-5 μποφόρ στα ηπειρωτικά. Τοπικά και πρόσκαιρα οι νότιοι άνεμοι θα αγγίξουν τα 8 μποφόρ στη Θάσο (μικρή πιθανότητα και στις ακτές του Στρυμονικού) και σε ορεινές περιοχές (ίσως και σε πεδινές περιοχές που έχουν μεγάλους ορεινούς όγκους νότιά τους). Μετά τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε δυτικές διευθύνσεις.

Η θερμοκρασία αύριο θα παρουσιάσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές και τη Δευτέρα πτώση και ως προς τις ελάχιστες και ως προς τις μέγιστες. Τέλος, μέσα στην εβδομάδα (Τετάρτη) αναμένονται και άλλες φθινοπωρινές μεταβολές.

Περισσότερες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τον καιρό στην Καβάλα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Meteokav εδώ.