Ο καιρός στην Καβάλα: Προ των πυλών η πιο αξιόλογη κακοκαιρία των τελευταίων μηνών [πρόγνωση]

Ποια θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της επερχόμενης κακοκαιρίας και ποιες περιοχές του Νομού θα επηρεαστούν περισσότερο-Αναλυτική πρόγνωση από την ομάδα του Meteokav

Η πιο αξιόλογη κακοκαιρία των τελευταίων μηνών αναμένεται να επηρεάσει την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και τον Νομό Καβάλας τις επόμενες μέρες, καθώς αναμένονται γενικευμένες βροχές που τοπικά θα έχουν διάρκεια και ένταση. Παράλληλα οι άνεμοι θα στραφούν από ανατολικές διευθύνσεις και σταδιακά θα ενισχυθούν.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ομάδα του Meteokav, από τις πρωινές ώρες (κυρίως μετά τις 10:00) της Τετάρτης 30 Νοεμβρίου 2022 υπάρχει μικρή πιθανότητα για εκδήλωση πρόσκαιρων τοπικών βροχών, ενώ οι νεφώσεις θα είναι αυξημένες στο σύνολο του Νομού. Από τις μεσημβρινές ώρες και από τα δυτικά του Νομού θα αρχίσουν να εκδηλώνονται γενικευμένες βροχές ασθενούς έντασης κατά κανόνα που σταδιακά θα επεκταθούν στο σύνολο του Νομού και θα αποκτήσουν μέτρια ένταση.

Το μοτίβο αυτό θα συνεχιστεί μέχρι και το ξημέρωμα της Πέμπτης 1 Δεκεμβρίου 2022. Τοπικά και κατά περιόδους τα φαινόμενα θα έχουν έντονο χαρακτήρα, μεγαλύτερη πιθανότητα για κάτι τέτοιο εντοπίζεται σε περιοχές γύρω από το Παγγαίο (κυρίως στην ανατολική-βορειανατολική μεριά του βουνού, Παλαιοχώρι-Νικήσιανη-Ελευθερούπολη και η γύρω περιοχή), σε περιοχές κοντά στον Στρυμονικό Κόλπο και μέσα στη νύχτα και ξημέρωμα Πέμπτης και στη Θάσο (κυρίως στην ανατολική-βορειανατολική μεριά του νησιού) .

Έπειτα μετά το ξημέρωμα της Πέμπτης υπάρχει μικρή πιθανότητα τα φαινόμενα για λίγο να αποκτήσουν πιο τοπικό χαρακτήρα, όμως γρήγορα θα αρχίσουν να εκδηλώνονται εκ νέου γενικευμένες βροχές. Έτσι, από τις πρωινές ώρες μέχρι και αργά το μεσημέρι θα εκδηλώνονται βροχές μέτριας έντασης κατά κανόνα στο σύνολο του Νομού. Τα φαινόμενα κατά περιόδους θα αποκτούν έντονο χαρακτήρα με μεγαλύτερη πιθανότητα για κάτι τέτοιο να εντοπίζεται στις προαναφερθείσες περιοχές έμφασης. Ωστόσο, θα υπάρξουν τουλάχιστον 1-2 σύντομα περάσματα έντονης βροχόπτωσης σε όλες τις περιοχές του Νομού.

Στη συνέχεια από τις πρώτες απογευματινές ώρες ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση και οι βροχές θα αποκτούν όλο και πιο ασθενή και τοπικό χαρακτήρα. Έτσι, μέχρι αργά το βράδυ οι όποιες βροχές θα έχουν σταματήσει (στη Θάσο ίσως επιμείνουν λίγο παραπάνω).

Η θερμοκρασία θα παραμείνει στις ίδιες φυσιολογικές τιμές για την εποχή, μέσα στη μέρα όμως οι ελάχιστες και η θερμοκρασία μέσα στη νύχτα θα παρουσιάσει άνοδο και έτσι οι χιονοπτώσεις θα «εκτοπιστούν» στις κορυφές των βουνών της Ανατολικής Μακεδονίας.

Οι άνεμοι θα στραφούν σε ανατολικές διευθύνσεις και θα ενισχυθούν σταδιακά. Έτσι, από αργά το βράδυ της Τετάρτης εώς και το μεσημέρι της Πέμπτης θα φτάσουν εντάσεις 3-5 μποφόρ στα ηπειρωτικά και 5-7 μποφόρ στα παράκτια και ορεινά. Ωστόσο, τοπικά στη Θάσο, αλλά και στα νοτιοδυτικά του νομού ( Δημοτική Ενότητα ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ, Δημοτική Ενότητα ΠΙΕΡΕΩΝ) οι ριπές του ανέμου θα φτάσουν τα 8-9 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι της Πέμπτης οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα στραφούν από βόρειες διευθύνσεις.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό η εν λόγω κακοκαιρία θα δώσει τοπικά μεγάλα ύψη βροχής στο σύνολο του Νομού. Η μεγαλύτερη πιθανότητα εντοπίζεται σε περιοχές γύρω από την ανατολική-βορειανατολική μεριά του Παγγαίου (κυρίως Παλαιοχώρι, Νικήσιανη και τη γύρω περιοχή), κοντά στον Στρυμονικό Κόλπο (κυρίως Δημοτική Ενότητα Ορφανού) και στη Θάσο (κυρίως ανατολική-βορειανατολική μεριά του νησιού). Τοπικά μεγάλα ύψη βροχής δεν μπορούν να αποκλειστούν σε οποιοδήποτε σημείο του Νομού (ιδίως στην παράκτια ζώνη και κοντά σε ορεινές περιοχές).

Περισσότερες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τον καιρό στην Καβάλα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Meteokav εδώ.