Ο καιρός στην Καβάλα: Δριμύ ψύχος και βοριάδες. Η πιθανότητα για χιονοπτώσεις και τα υψόμετρα [πρόγνωση]

Θα απέχει η «Μπάρμπαρα», αλλά όχι και το κρύο: Μέχρι τους -10°C αναμένεται να «κατρακυλήσει» ο υδράργυρος στα ορεινά-Αναλυτική πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες από την ομάδα του Meteokav

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ του Σαββάτου 4 Φεβρουαρίου 2023 στην Ανατολική Μακεδονία και στον Νομό Καβάλας με κύρια χαρακτηριστικά την σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, ενώ θα υπάρξουν κάποια πρόσκαιρα και τοπικά φαινόμενα. Η πτώση της θερμοκρασίας θα κορυφωθεί το διάστημα Δευτέρα 6-Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023, ενώ και στην συνέχεια μέχρι και το τέλος της επόμενης εβδομάδας οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Σημειώνεται ότι καθημερινά στο www.meteokav.gr θα υπάρχουν διευκρινίσεις-λεπτομέρειες με τα νεότερα δεδομένα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ομάδα του Meteokav, κατά τις βραδινές ώρες του Σαββάτου υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης πρόσκαιρων τοπικών βροχών σε περιοχές γύρω από ορεινούς όγκους (στα υπόλοιπα μικρή πιθανότητα). Σταδιακά προς τα μεσάνυχτα οι τοπικές βροχές αυτές θα επεκταθούν στη Θάσο (ίσως πολύ πρόσκαιρα και στα νοτιοδυτικά παράκτια τμήματα) όμως μέχρι πριν το ξημέρωμα της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου 2023 θα έχουν σταματήσει και εκεί. Πρόσκαιρες και τοπικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν άνω των 500-700 μέτρων κατά μέσο όρο.

Την Κυριακή οι άνεμοι θα στραφούν στραφούν από βόρειες διευθύνσεις και θα ενισχυθούν, με τη θερμοκρασία να παρουσιάζει αισθητή πτώση, ενώ θα επικρατήσουν νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες.

Τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023 η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω αισθητή πτώση, οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα είναι τοπικά ενισχυμένοι στα παράκτια, ενώ αναμένοντα αυξημένες νεφώσεις. Μέσα στην μέρα υπάρχει πιθανότητα για πρόσκαιρες τοπικές νιφαδοπτώσεις-ασθενείς χιονοπώσεις στο νησί της Θάσου. Μικρή πιθανότητα για ανάλογα φαινόμενα στα παράκτια, ορεινά, καθώς και ανατολικά τμήματα του Νομού, πολύ μικρή πιθανότητα στα υπόλοιπα τμήματα.

Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023 η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση, ενώ αναμένονται τοπικές νεφώσεις κυρίως μέχρι το μεσημέρι. Οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε ανατολικούς-βορειανατολικούς και θα εξασθενήσουν.

Την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 αναμένεται κορύφωση της πτώσης της θερμοκρασίας και λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι ελάχιστες τιμές στα ηπειρωτικά πεδινά θα φτάσουν τους -4 με -6 °C κατά μέσο όρο (οι χαμηλότερες τιμές στο εσωτερικό κλειστών κάμπων), τους -2°C με -4°C στα παράκτια (οι χαμηλότερες τιμές σε τμήματα με επίπεδο ανάγλυφο π.χ. Κεραμωτή, Τούζλα) και τους -7°C με -9°C στα ορεινά (πιθανώς θερμοκρασία μικρότερη των -10°C στο οροπέδιο της Λεκάνης). Οι μέγιστες θα φτάσουν τους 4-5°C στα παράκτια, τους 3-4 °C στα ηπειρωτικά πεδινά, ενώ θα έχουμε ολικό παγετό στα ορεινά.

Την Πέμπτη φαίνεται ότι θα έχουμε πάλι λίγες τοπικές νεφώσεις, με τη θερμοκρασία να παρουσιάζει μικρή περαιτέρω πτώση ως προς τις ελάχιστες κυρίως στο εσωτερικό κλειστών κάμπων και σε οροπέδια (Λεκάνη).

Την Παρασκευή-Σάββατο αναμένεται σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας μέρα με τη μέρα, όμως οι ελάχιστες τιμές στα ηπειρωτικά θα ανεβαίνουν πιο σταδιακά.

Περισσότερες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τον καιρό στην Καβάλα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Meteokav εδώ.